Home » Drinken » Speciaalbier » De Kater Quadrupel

Op zoek naar lekkere bieren, kwam ik een stevig bier met een bijzondere naam tegen: De Kater Quadrupel van brouwerij De Koperen kat. Als Delftenaar ken ik deze locale brouwerij natuurlijk wel, maar ik kende eigenlijk vooral hun blond bier.

Ik was op zoek naar een bier dat goed bij een oude kaas paste, die ik gekocht had. Dat ik met mijn bier-food pairing wel goed zat ontdekte ik later. Het bier smaakt heel goed bij een kaas met veel smaak. Sterker nog, er is zelfs een kaas die deze Koperen Kat Quadrupel als ingrediënt heeft.

De koperen Kat

Vroeger was Delft een stad die bekend stond om zijn brouwerijen. Helaas sloot in 1922 de laatste brouwerij zijn deuren. In het algemeen was dat een tijd dat brouwerijen in Nederland het moeilijk hadden. Die werd ook nog eens gevolgd door een lange tijd dat in Nederland bijna alleen nog maar pils gedronken werd.

Gelukkig is dat voor Delft in 2011 weer helemaal goed gekomen, toen brouwerij De Koperen Kat zijn deuren opende. Als je in Delft woont kan je er niet omheen en kan je hun bieren gewoon in de supermarkt kopen.

Wat is een quadrupel?

Quadrupels zijn zware bovengistende bieren met meer dan 10% alcohol. Ze zijn een soort zware versie van dubbels met nog meer smaak en complexiteit. Relatief donker van kleur en met veel geur. Je zou denken dat een quadrupel een bier met een hele extreme smaak is, maar veel quadrupels drinken juist heel soepel weg.

De Kater quadrupel

De Kater is het zwaarste bier van De Koperen Kat. De brouwerij omschrijft het als een quadrupel met een licht koppige, rokerige, karamelsmaak met een vleugje koriander.

Het is een roodbruin, klein beetje troebel bier. In het begin is er een mooi schuim. Het bier heeft niet veel koolzuur, dus het schuim verdwijnt wel grotendeels.

Ik vond het een lekker soepel, bier met een licht bittertje en vooral veel smaak. Ik herken de omschrijving van de brouwer zelf wel. Het bier heeft een beetje karamel, vanille smaak. Ik proefde er ook wel iets van bessen en koffie in.

De naam De Kater zegt het al: dit is een bier om langzaam van te genieten, al was het maar vanwege de tien procent alcohol. Maar eigenlijk geldt dat voor alle lekkere speciaalbieren. Je moet ze op je gemak drinken om van de geur en smaak te genieten.

De Kater Quadrupel Koperen Kat vierkant

Meer lekkere bieren

Ben je net als ik een fan van speciaalbieren? Kijk dan ook eens naar deze reviews van lekkere biersoorten die ik in het verleden al eens gereviewd heb:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen