Home » Drinken » Speciaalbier » Grand Prestige 2019 Hollandse wijn editie

Wat kan het leven toch mooi zijn. Ik ben een van de geluksvogels die de de Grand Prestige 2019 van Hertog Jan ontving om te testen. De Hollandse wijn editie om precies te zijn. Hij was heerlijk, dus dan heb ik dat alvast gezegd. Hoe heerlijk dat lees je in mijn test hieronder.

Ik moet zeggen: ik werd een beetje verrast door de Hollandse wijn editie. Er was toch al een vatgerijpte Grand Prestige 2019 editie geweest? De Jenever editie, die ik een tijd terug al heb getest? Wie weet is de waarheid dat ze tegelijk uit hadden moeten komen. Ik las ergens dat de wijn editie langer moest rijpen dan verwacht, om goed op smaak te komen.

Mocht je de Hollandse wijn editie zelf willen kopen, dan is dat helaas lastig. Bij Hertog Jan zelf zijn ze alweer uitverkocht. Ik zag wel wat flessen op Marktplaats staan, maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Gelukkig is het niet-vatgerijpte 2019 bier ook heel lekker en overal makkelijk verkrijgbaar.

Grand Prestige 2019

De gewone Grand Prestige is eigenlijk al best bijzonder. Hertog Jan noemt hem zelf op hun website dan ook hun kroonjuweel. Een met vier soorten mout gebrouwen bier. Vol met smaak, een beetje zoet en een beetje bitter. Een smaak die me een beetje aan vanille doet denken.

Een van de bijzondere eigenschappen van het Grand prestige bier is dat je het lang kan bewaren. De smaak wordt dan eigenlijk steeds beter. De normale flesjes met kroonkurk, lijken mij niet zo geschikt om te bewaren, maar dat is geen probleem. Ik kocht gewoon even een paar flesjes om ze eens goed te kunnen vergelijken met de wijn editie. De normale Grand Prestige smaakt nieuw al erg lekker. Meteen op drinken dus!

Hollandse wijn editie

De 2019 Hollandse wijn editie is een bijzondere vatgerijpte variant op de normale Grand Prestige. Hij heeft tien maanden gerijpt op eikenhouten vaten van het Betuws Wijndomein. Vaten waarop daarvoor de Hollandse LingeRood Cuvée Barrique heeft liggen rijpen.

Natuurlijk proef je de smaak van de wijn en het hout terug in de Grand Prestige. Dit bier is een smaakbom, die ik daarom met een van mijn favoriete gerechten combineerde: de kruidige pompoensoep. Twee stevige smaken die elkaar goed aankunnen.

Net als de normale variant is ook deze vatgerijpte versie een donker bier met een bruin-rode kleur. Het alcoholpercentage is met 10,6% net een ietsje hoger, maar het vatgerijpte bier heeft juist een iets minder scherpe geur.

Net als de normale 2019 editie heeft ook de vatgerijpte variant die licht bittere, beetje zoete wat vanille achtige smaak. Maar ook deed het me een beetje een koffie denken en rode wijn of port. De Hollandse wijn editie is echt heel lekker. Eigenlijk smaakt dit niet eens meer naar bier. Meer een mix van port, wijn, bier, vanille, koffie. Kortom een hele lekkere uitgebalanceerde smaakbom.

Hertog Jan Grand Prestige 2019 Hollandse wijn

Meer bier reviews

Speciaalbieren, zoals deze Grand prestige 2019 Hollandse wijn editie, daar hou ik van. Op eetman staan dan ook nog veel meer bier reviews. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen