Home » Nieuws » Hoeveel soorten whisky?

Whisky of whiskey, that’s the question? Dit artikel begon met een simpele vraag. Wat is eigenlijk het verschil tussen whisky en whiskey? Zijn dat andere soorten whisky of is het alleen een andere spelling. Gelukkig was het antwoord op de vraag hoe je het schrijft snel gevonden, maar daarna begon het al snel te duizelen.

Er zijn zoveel verschillende soorten en bereidingswijzen voor whisky, dat alleen die extra-e zeker niet genoeg is om het verschil duidelijk te maken. Wat ik er verderop over schrijf is maar een fractie van de informatie die ik daarover vond. Dit is echt een soort drank waarvan je veel verschillende moet proeven om je eigen voorkeur te bepalen.

Gelukkig hoef je niet lang te zoeken als je wat variatie zoekt. Of dat nou whisky of whiskey is. Op drankdozijn.nl alleen al vind je meer dan 1000 😮 soorten whisky. Daar moet er wel een tussen zitten die bij jouw smaak past.

Soorten whisky of Whiskey flessen

Whisky of Whiskey

Laten we de eenvoudigste vraag maar meteen beantwoorden. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen whisky en whiskey? Beide manieren van schijven kloppen. Hoe je het schrijft zegt vooral iets over de herkomst. Ieren en Amerikanen schrijven Whiskey, Schotten en Canadezen schrijven Whisky. Dat komt omdat vroeger de Schotse whisky van matige kwaliteit was. De Ieren voegden de extra-e toe om onderscheid te maken in hun export naar Amerika. De extra-e was een soort kwaliteitsbewijs.

Inmiddels zijn er natuurlijk ook heel veel goede whisky’s uit Schotland, Canada en nog heel veel andere landen, bijvoorbeeld ook uit Japan. Over het algemeen wordt whisky als naam voor al die andere landen gebruikt en dat ga ik dan ook verder in dit artikel doen.

Soorten Whisky of Whiskey glas 950x500

Soorten whisky

Er bestaan duizelingwekkend voor soorten whisky en whiskey. Een precies aantal vond ik niet, maar alleen een lijst met merken die ik op wikipedia vond bevatte al honderden namen. Dat ik op Drankdozijn al uit meer dan 1.000 flessen kon kiezen is veelzeggend. Het verschil zit hem in de manier waarop de whisky gemaakt is, die de smaak beïnvloed. Dan moet je denken aan:

  • Welke combinatie van tarwe, rogge, gerst of mais is gebruikt.
  • Of het mout boven een (turf)vuur of met hete lucht wordt gedroogd.
  • De soort ketel die voor het destilleren wordt gebruikt.
  • Hoe lang en op wat voor eikenhouten vaten de whisky rijpt.
  • Vaak worden blends van verschillende soorten whisky gemaakt.

Het is echt teveel om op te noemen. Al met al doet het mij heel erg denken aan de enorme aantallen speciaalbieren die tegenwoordig weer te koop zijn. Door te spelen met de ingrediënten en de bereidingswijze is voor iedereen wel een lekkere soort ontstaan. Welke het beste bij jouw smaak past kan je alleen maar ontdekken door de verschillende whiskey’s te proeven.

Soorten Whisky of Whiskey inschenken 800x800

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen