Home » Nieuws » Zo presenteer je je eten als een professional

Veel meeste mensen die eetman bezoeken zijn enthousiaste thuiskoks. Mensen die van koken houden, regelmatig een nieuw recept uitproberen en daar dan familie of vrienden blij mee maken. Eigenlijk mensen zoals ik dus 😁. Voor die mensen heb ik vandaag een lijstje gemaakt over het mooi opdienen van al dat lekkers: zo presenteer je je eten als een professional!

Koken is al een kunst op zich, maar het er vervolgens ook mooi uit laten zien is iets heel anders. En toch is hoe je het eten opdient belangrijk. Gek genoeg is de presentatie één van de dingen die bepalen hoe mensen later zullen denken over je kookkunsten. Of iets lekker is wordt bepaald door de smaak, de geur en de textuur. Maar ook door hoe het er uitziet als jij met je mooie dienblad de keuken uit komt lopen. En daarvoor kan ik je wel wat tips geven.

Zo presenteer je je eten dienblad

Tips om je Eten te presenteren

Voor mijn food blog moet ik natuurlijk regelmatig foto’s maken van de gerechten die ik kook. Dan moet dat eten er op de foto natuurlijk wel goed uitzien. Niet zomaar even wat grote scheppen op de borden leggen, maar zo dat iedereen die de foto ziet al denkt: dat is lekker! Grote blogs en reclamemakers hebben daar zelfs aparte mensen voor: de food stylist.

De tips die ik bij het maken van een mooie food foto kan toepassen, gelden voor een deel ook voor de presentatie van eten in het algemeen. Hieronder staat wat ik dan de meest belangrijke vind.

Een mooie tafel

Ik was ooit in Beijing in een eenvoudig Chinees restaurant. Wat ik me het beste herinner waren de plastic tassen bij de balie, felle TL-balken aan het plafond en van dat doorzichtige plastic zeil over de tafel. Geen idee meer over het eten. Zo moet het dus niet. Zorg voor een mooi gedekte tafel, een tafelkleed, zacht licht, mooie glazen, relaxte muziek, een mooi dienblad, je snapt wat ik bedoel. Je eigen gezellige bistro, maar dan thuis.

Neutraal servies

Voor food foto’s geldt: het belangrijkste op het bord is het eten, daar moet de aandacht naartoe gaan. Heel druk servies, met bijzondere prints of kleuren helpen daar niet bij. Tenzij je over heel veel geld en kastruimte beschikt is de kans groot dat je niet voor elk gerecht ander bijkleurend servies hebt. Koop dus mooi, licht servies in wit of gebroken wit. Dat zal in de meeste gevallen het eten het mooist tot zijn recht laten komen.

Herkenbare ingrediënten

Alles in de blender? Dat ziet er niet uit! Het is fijn als de losse delen en ingrediënten nog herkenbaar zijn. Leg als het kan de inhoud van verschillende pannen ongemengd op het bord. Hussel de rijst nog niet door de curry bijvoorbeeld. Maar ook al tijdens het bereiden, kan je de ingrediënten wat minder klein snijden. Dat is ook nog eens beter voor het zogenaamde ‘mondgevoel’.

Voeg garnering toe

Die lekkere walnoten voor de salade, of de saus voor je gerecht, zijn niet alleen voor de smaak. Je kan het bord er ook mooi mee maken.  Verdeel de ingrediënten en de garnering zo over het bord, dat het er goed uitziet. Hier gaat het om de details van hoe je het eten presenteert, of extra toevoegingen. Serveer de koffie met een koekje. Serveer de soep met wat vers gesneden peterselie.

Geen volle borden

Niemand houdt van te weinig eten, maar een overdreven vol bord ziet er meestal minder smakelijk uit dan een normaal gevuld bord. Als je ineens veel eten opdient, kies je voor een wat groter bord. Is het iets kleins, neem dan juist een klein bord. Wie meer trek heeft krijgt gewoon een tweede portie.

Zo presenteer je je eten bord

Kookinspiratie

Dit lijkt me wel weer genoeg over hoe je je eten professioneel presenteert. Nu moet er gekookt worden! Op de pagina met alle hoofdgerechten vind je daarvoor genoeg inspiratie.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen