Alcoholarme pale ale test

Alcoholarme pale ale test 1

Drink je wel eens alcoholarm speciaalbier? Zo niet, dan moet je dat echt een keer doen. Ik probeerde vier verschillende soorten alcoholarme pale ale uit en was positief verrast. Alle vier waren het lekkere biertjes die je zeker met plezier zal drinken. Het resultaat van mijn korte test lees je hier.

Waarom een speciaalbier test?

Nederland is wel een beetje om voor wat betreft het drinken van alcoholvrij bier. Zelf drink ik ook wel eens een alcoholvrij pilsje. Meestal vind ik ze toch niet meer dan redelijk. Mijn favoriet is het alcoholvrije pils van Heineken, maar na twee flesjes vind ik het ook wel mooi geweest.

Zou dat anders zijn met alcoholvrij speciaalbier, vroeg ik me pas af. Het probleem met pils is namelijk dat het allemaal behoorlijk op elkaar lijkt. Daardoor heb je een heel sterke verwachting van de smaak en dan valt het tegen als het niet precies klopt.

Met speciaalbier is het juist precies andersom. Het leuke van speciaalbier drinken is volgens mij dat elke merk en elke soort juist anders smaakt. Als je het drinkt dan ben je juist op zoek naar nieuwe smaken. Een onverwachte smaak is dan juist goed.

Om mijn theorie eens uit te proberen besloot in een alcohalarme pale ale test te doen. Vier speciaalbieren met vrijwel geen alcohol, maar waarvan ik nog geen hele specifieke smaakverwachting had.

Tip: mis geen test meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Alcoholvrij versus alcoholarm?

Is er een officiële definitie van alcoholvrij? Ja dus: bier met minder dan 0,1% alcohol mag je alcoholvrij noemen. Met 1,2% of minder heet het alcoholarm. Strikt genomen zit in alle drie de geteste bieren wel alcohol. Ergens tussen de 0,3 en de 0,5 procent. Ik vind dat eigenlijk wel alcoholvrij. Je kunt ze bijna niet snel genoeg drinken, of je lichaam heeft de alcohol alweer afgebroken. Ik snap de naam alcoholarm dus wel: als je er dronken van wilt worden ben je al snel arm 😉.

alcoholarme pale ale test

De test deed ik samen met mijn speciaalbier hatende vriendin. Verassend genoeg weet zij juist altijd alle smaken heel goed te benoemen. Ik kocht vrij willekeurig vier verschillende alcoholarme pale ales en die proefden we zorgvuldig.

Waarom pale ale? Simpel: ik ben een grote fan van deze licht bittere troebele biersoort en het zou dus extra leuk zijn als daar een lekkere alcoholarme variant van bestaat. Dit zijn de drie alcoholarme pale ales die we getest hebben:

Alcoholarme pale ale test vandeStreek Playground

Playground, vanDeStreek (0,5%)

Alleen om het vrolijke etiket en de naam zou je Playground IPA al kopen. Maar gelukkig zit het met de smaak ook goed. Licht bitter, beetje hoppig en volgens de experts ook met citrus en fruitsmaken. Ook deze alcoholarme IPA drink je met plezier.

Drink in the Sun, Mikkeler (0,3%)

Afhankelijk van waar je de boodschappen doet, kan je dit bier makkelijk, of juist helemaal niet vinden. Het is een beetje een ingewikkeld verhaal. Het Deense Mikkeler ontwikkelde in opdracht van Albert Heijn, dit in België gebrouwen bier. Officieel een ‘wheat ale’ maar de smaak zit genoeg in de buurt van de andere drie geteste bieren: een beetje bitter, fruitig, de smaak van hop en een beetje limoen.

Pale ale, Big drop brewing co. (0,5%)

Deze brouwer specialiseert zich in het brouwen van lekkere alcoholarme bieren. Dat schept natuurlijk verwachtingen. Wij vinden huin Pale Ale iets bitterder en iets minder fruitig dan de ‘drink in The Sun’. Ook dit is weer een lekker kruidig bier met een beetje limoen smaakje.

Jopen Non IPA, Jopen (0,3%)

Ik ben een grote fan van Hoppenbier van Jopen, dus wilde ik graag een alcoholarm bier van deze brouwer meenemen in deze test. Ook de Jopen Non IPA is een mooi troebel bier met stevig schuim. Licht bitter met een beetje fruitig geurtje. Ook deze is weer erg lekker. Ik blijf fan.

Is er een winnaar?

Jazeker, ik ben de winnaar, want ik heb vier lekkere alcoholarme pale ale bieren ontdekt. Deze bieren ga ik zeker vaker kopen. Maar we hadden ook wel een beetje een voorkeur. Mikkeler Drink in the sun vonden we de lekkerste, daarna vanDeStreek Playground, daarna de Jopen Non IPA en kort daarna de Pale Ale van Big drop brewing Company. Maar de verschillen waren heel klein en er zit hier zeker geen miskoop tussen.

Alcoholarme pale ale test Mikkeler Drink in the sun

Meer biertests

Ben je een fan van speciaalbieren? Lees dan ook de andere biertests op eetman.nl. Typ het woord ‘bier’ in het zoekveld en je vindt ze allemaal. Bijvoorbeeld deze:

Leave a comment