Ik hoop dat je trek hebt in een lekker, enigszins pittig gerecht. Deze vegetarische Turkse pizza zit een beetje tussen een maaltijd en een snack in. Niet heel moeilijk om te maken, een beetje gezond, maar niet overdreven gezond natuurlijk. Precies zoals we dat hier in huis graag op tafel zien. Maak er ongeveer twee per persoon, dan heb je meer dan genoeg.
Met een Turkse pizza is het bij ons makkelijk scoren. We halen ze ook wel eens tijdens het winkelen. Kant en klaar, voor de lekkere trek. Gelukkig kan je ze ook zelf maken. Mijn zoon heeft ze zelfs een keer als verassing voor me gemaakt had. Kijk, dat zijn de betere recepten!
Ik begon met een recept van degroenemeisjes.nl als basis, maar had geen zin om zelf de tortilla’s te maken. Ik stelde me er meteen een heel drama met aan de deegroller vast plakkend deeg bij voor. Niet echt mijn specialiteit.
Als het even kan, koop dan echte Turkse Durum tortilla’s, die zijn wat dunner en dat vind ik iets lekkerder voor de Turkse pizza’s. Ook in een grote Nederlandse supermarkt kan wel Turkse tortillas vinden. En zo niet, dan zijn de normale bloem tortilla’s ook helemaal prima.
Ingrediënten
Voor 6 Turkse pizza’s
- 6 Turkse Durum tortilla’s (of eventueel normale bloem tortilla’s)
- 1 komkommer
- 2 (rode) uien
- 1 rode paprika
- 140 gram blikje tomatenpuree
- 1 rode peper
- 2 tomaten
- circa 175 gram vegetarisch gehakt
- 15 gram peterselie
- 75 gram gemengde sla
- 1 theelepel sambal
- 60 gram geraspte kaas
- mespuntje zout
Voor de knoflooksaus
- 80 milliliter slasaus (80 gram)
- 2 teentjes knoflook
- paar blaadjes peterselie (optioneel)
- paar stengels bieslook (optioneel)
- vers gemalen peper (optioneel)
Turkse pizza recept
In deze film zie je hoe je eerst de knoflooksaus en daarna de Turkse pizza’s zelf maakt. Na de film vind je de beschrijving in tekst.
Turkse pizza stap voor stap
Knoflooksaus maken
Maak eerst de knoflooksaus. Doe daarvoor de slasaus in een schaaltje. Versnipper dan (als je het in huis hebt) een beetje peterselie en/of bieslook en doe die bij de slasaus. Pers dan de knoflook uit en doe ook bij de saus. Tenslotte maal je er een klein beetje zwarte peper bij. Roer de knoflooksaus nu even door elkaar.
Tomatensaus maken
Dan ga je een beetje dikke tomatensaus maken. Snij daarvoor 1 ui in kwart ringen. Haal de zaden uit de rode peper en snij hem in kleine stukjes. Haal de zaden uit de paprika en snij ook die in stukjes. Snij 1 tomaat in stukjes.
Doe alle gesneden groenten in een pannetje en voeg daar de tomatenpuree, de sambal, het zout en de peterselie aan toe. Mix het nu met de staafmixer tot het een saus wordt.
Voeg dan ook het vegetarische gehakt aan de pan toe en meng het gehakt door de saus. Zet de pan nu op een laag vuur tot hij gaat koken. Laat de saus een minuut of vier zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.
Snij intussen de andere tomaat in kleine blokjes. Rasp de kaas. Haal de schil van de komkommer en snij hem in dunne repen. Snij de tweede ui in dunne halve ringen.
Turkse pizza maken
Verwarm nu de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of bij gebrek daaraan: maak ze van elkaar los en leg de hele stapel 2 minuten in de magnetron.
Verdeel de warme tomatensaus over de tortilla’s, maar laat aan de rand een paar centimeter vrij. Verdeel dan over de diagonaal van de tortilla’s de tomaat, de komkommer, de rode ui en de geraspte kaas. Leg daar bovenop de sla en verdeel de knoflooksaus daar over.
Nu kan je de de vegetarische Turkse pizza’s oprollen en meteen warm serveren.

Meer hoofdgerechten
Vond je de Turkse pizza lekker en zoek je nog meer lekkere recepten? Op de pagina met vegetarische hoofdgerechten vind je bijvoorbeeld nog meer lekkere recepten met tortilla’s. Of verzin zelf een vegetarisch recept, met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.