Met dit recept maak je een lekker kruidige pompoensoep met wortel en ui. Makkelijk te maken en het resultaat is een heerlijk pittige soep.

Een tijdje terug was ik voor mijn werk in Amsterdam. Ik at daar een heerlijk kruidige pompoensoep. Ik vond hem erg lekker, wat niet zo raar is want ik ben een grote fan van dikke soepen met veel groente erin. Daarom ben ik ook zo tevreden met de lekkere pittige pompoensoep met wortel en ui in dit recept.

Op Internet vond ik pompoensoep.info. Met zo’n web site naam hoef je niet verder meer te zoeken. Ik vond er alle inspiratie die ik nodig had. Daarna maakte ik een beetje een mix van een paar recepten. Het recept dat hier onder staat, lijkt nog het meest op hun recept voor pompoensoep met kerrie.

Wil je zelf deze lekker pittige pompoensoep maken, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken. Het is erg makkelijk. Er zijn geen moeilijke stappen en het resultaat heerlijk. Ik heb het vorig jaar zelfs nog voor 24 collega’s gekookt. Toen heb ik wel even de keukenmachine gebruikt om de pompoen, wortel en ui klein te maken. Dat ging een stuk sneller.

Ingrediënten

Kruidige pompoensoep voor 8 personen:

  • 1 fles pompoen (circa 1 kilo)
  • 1 winterwortel
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 3 uien
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,25 liter water
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 150 milliliter kookroom
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • circa 13 gram bieslook
  • scheutje olijfolie (om in te bakken)

Ook nodig:

Kruidige pompoensoep recept

Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Kruidige pompoensoep maken

Benodigde tijd: 1 uur en 15 minuten.

Zo maak je deze pompoensoep:

  1. Pompoen en wortel snijden

    Schil de pompoen met een dunschiller. Vervolgens snij je hem in kwarten. Verwijder dan met een lepel de pitten. Snij de pompoen tenslotte in blokjes. Snij ook de winterwortel in blokjes en zet die samen met de pompoen even weg.

  2. Knoflook en ui snijden

    Hak de teentjes knoflook fijn en snipper de uien en snij de bieslook klein. Al het voorbereidende snijwerk is nu klaar.

  3. Uien en knoflook bakken

    Doe eerst een scheutje olijfolie in een flinke soeppan en zet die op het vuur. Bak daarin de gesnipperde uien een paar minuten licht aan. Laat dan de knoflook ook nog even een minuutje meebaken.

  4. Groenten, bieslook en bouillon toevoegen

    Zet het vuur dan wat lager en voeg de pompoen, de winterwortel, het grootste deel van de bieslook, het water en de groentebouillon blokjes toe.

  5. Kruiden toevoegen

    Voeg dan ook het kerriepoeder, de cayennepeper, de kurkuma en de komijn toe. Breng het geheel aan de kook.

  6. 30 minuten koken

    Laat de pompoensoep dan ongeveer 30 minuten zachtjes koken, tot de pompoen en de wortel zacht zijn.

  7. Pureren en room toevoegen

    Haal dan de soep van het vuur en pureer hem met een staafmixer. Als er geen stukken meer in zitten, dan voeg je de room toe. Hou wel een klein beetje room achter om te garneren.

  8. Op smaak maken

    Breng de soep verder op smaak met wat zout, versgemalen zwarte peper, of met een van de andere kruiden die er al in zaten.

  9. Garneren met bieslook en room

    Giet de pompoensoep tenslotte in de borden en garneer deze daarna met de resterende verse bieslook en een scheutje room.

Kruidige pompoensoep met wortel en ui recept

Meer recepten

Heb je na het eten van deze lekker pittige pompoensoep nog meer zin om zelf een verse soep te maken? Dat komt mooi uit, want ik heb nog veel meer lekkere soep recepten voor je. Kijk daarvoor op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen