5.0 van 2 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Rendang van jackfruit met bonen

Boemboe rendang is de grote smaakmaker in dit makkelijk te maken recept. Deze rendang van jackfruit met bonen is heerlijk met witte rijst, atjar en seroendeng erbij erbij.

Naar het recept

Veel werk is het niet om dit gerecht te maken. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks groenten die je moet snijden: gember, peper, knoflook en sjalotten snijden, dat is te overzien. Ik kocht de bonen ook voorgesneden. Gemakt dient de mens!

Wat je wel nodig hebt is wat geduld. De rendang van jackfruit moet in totaal 40 minuten zachtjes koken. In die tijd kunnen alle smaken goed mengen. Dat valt nog mee in vergelijking met de traditionele boemboe rendang met rundvlees, die urenlang moet koken.

Boemboe rendang

Een groot deel van de smaak in dit recept komt van de boemboe rendang kruidenpasta. Deze pasta zelf is vegetarisch, maar wordt vaak gebruikt voor een traditioneel Indonesisch gerecht met stoofvlees. In dit recept gebruik ik jackfruit in plaats van vlees. Jackfruit heeft een beetje dezelfde structuur als vlees. De jackfruit neemt ook de smaak van de kruidenpasta goed op.

De boemboe rendang kruidenpasta kan je in de meeste supermarkten kant en klaar kopen, bijvoorbeeld deze van Conimex. Je kan de boemboe kruidenpasta ook zelf maken, maar vanwege de vele ingrediënten koos ik daar zelf niet voor.

Rendang van jackfruit met bonen

5.0 van 2 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

1

uur 

Boemboe rendang is de grote smaakmaker in dit makkelijke recept. Deze rendang van jackfruit met bonen is heerlijk met witte rijst erbij.

Ingrediënten

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode peper

  • 2 blikjes van 550 gram Pulled young jackfruit

  • 4 sjalotten

  • 3 eetlepels zonnebloemolie

  • 95 gram pakje boemboe rendang

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 2 stengels citroengras

  • 4 laurierblaadjes

  • 0,5 limoen (voor 1 eetlepel sap)

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 400 gram verse sperziebonen

  • zout naar smaak

  • 200 gram rijst

  • Voor erbij (optioneel)
  • 100 gram Seroendeng

  • 100 gram Atjar

Recept


  • Jackfruit uit laten lekken
    Laat 2 blikjes van 550 gram pulled Young Jackfruit uitlekken in een vergiet.

  • Gember, knoflook en peper snijden
    Schrap met een theelepel de korst van 2 centimeter verse gember. Snij de gember dan fijn. Snij 2 tenen knoflook fijn. Verwijder de zaden van 1 rode peper en snij de peper dan fijn. Zet ze samen apart.

  • Sjalotten snijden en bakken
    Snij 4 sjalotten fijn. Doe 3 eetlepels zonnebloemolie in een wokpan. Bak de sjalotten ongeveer 4 minuten, tot ze zacht zijn.

  • Gember, knoflook en peper meebakken
    Voeg de knoflook, gember en rode peper toe. Bak die 1 minuut mee.

  • Boemboe rendang meebakken
    Voeg een 95 gram pakje boemboe rendang toe. Bak het 1 minuut mee.

  • Jackfruit meebakken
    Voeg de stukjes jackfruit toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee.

  • Kokosmelk erbij
    Giet de 400 milliliter kokosmelk in de pan en roer die erdoor.

  • Citroengras en laurierblaadjes toevoegen
    Snij de uiteindes van 2 stengels citroengras. Snij de stengels aan de dikke kant 5 centimeter in. Kneus ze met de achterkant van je mes. Voeg ook 4 laurierblaadjes toe.

  • Limoensap en ketjap Manis erdoor
    Pers 0,5 limoen uit en doe 1 eetlepel van het sap in de pan.  Voeg ook 3 eetlepels ketjap manis toe. Roer het door elkaar.

  • 40 minuten koken
    Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 40 minuten koken tot de saus is ingedikt.

  • Rijst en bonen koken
    Kook 20 minuten voor de jackfruit klaar is 200 gram rijst (circa 8 minuten, volg de tijden op de verpakking) en 400 gram sperziebonen (circa 15 minuten). Zodat alles straks tegelijk klaar is.

  • Citroengras en laurierblad verwijderen
    Verwijder het citroengras en de laurierblaadjes.

  • Bonen en zout toevoegen
    Giet de bonen af en meng die door de pan met jackfruit. Breng het geheel op smaak met wat zout.

  • Serveren met rijst en seroendeng
    Serveer Rendang met jackfruit en bonen met de rijst en seroendeng.

Recept video

Opmerkingen

  • Als je geen pulled Young jackfruit kan kopen, koop dan een blik met jackfruit in stukjes. Giet ze af en doe ze in een kom. Trek de stukjes dan met de hand, of met twee vorken uit elkaar.

Meer hoofdgerechten

Vind je deze rendang van jackfruit met bonen lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere lekkere hoofdgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld deze gado gado met basmati rijst.

Rendang van jackfruit met bonen 800x800
Rendang van jackfruit met bonen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen