Home » Drinken » Speciaalbier » ‘t IJ van de Duvel bier

Waar doet ‘t IJ van de Duvel jou aan denken? Een beetje bierliefhebber zal al snel denken aan lekker speciaalbier en dat klopt ook in dit geval. ‘t IJ van de Duvel is een zogenaamd Hazy IPA bier dat uit een samenwerking van twee brouwerijen is ontstaan. Lekker fris blond bier, perfect voor de zomer.

De Belgische brouwerij Duvel Moortgat en de Nederlandse brouwerij ‘t IJ werken sinds 2015 samen. Dat is een van de redenen dat de beide brouwers ook nu weer de handen ineen geslagen hebben om een smakelijk blond bier te brouwen. Hieronder lees je meer over dit bier en wat ik er zelf van vind.

‘t IJ van de duvel review

Dit bier met 6,6% alcohol is een hazy IPA met een mooie troebelheid. Die troebelheid komt ongetwijfeld ook door de combinatie van gerstemout en tarwemout die bij het brouwen gebruikt wordt. Het bier wordt niet gefilterd en dat levert een mooi blond bier op, met een mooi fijn schuim erop. Dat alles in een mooi flesje en het plaatje is compleet.

Laat ik eens beginnen met hoe de brouwers zelf hun bier beschrijven: een zachte IPA, heel fruitig van smaak door de hoparoma’s. Qua geur bloemig, fris, hoppig en fruitig.

Wat vond ik van het bier?

Zelf heb ik het bier natuurlijk ook op mijn gemak zitten proeven. Op een mooie lentedag, lekker borrelplankje erbij. De perfecte omstandigheden volgens de brouwers voor dit bier. Alles wat de brouwers over ‘t IJ van de Duvel hadden geschreven had ik vooraf zorgvuldig genegeerd, om niet beïnvloed te worden door hun beschrijving.

‘t IJ van de Duvel heeft een frisse en beetje ziltige geur als van de zee. De smaak was een beetje dat wat wat zurige van tarwebier zoals weizenbier dat ook met tarwemout gebrouwen wordt. Het heeft een beetje kruidig smaak en prikkelt op de tong. Niet te zoet, een beetje citrussmaak, weinig bitter. Een erg lekker blond bier.

Voor wie is dit lekker?

Dit is een perfect bier voor wie geen extreme smaken wil. Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van een lekker fris blond bier, witbier of weizen, dan is dit een goed bier voor jou. Drink het op een mooie zonnige dag met een licht belegen kaasje erbij of broodjes met tapenade. Ik weet zeker dat je ervan zal genieten!

't IJ van de Duvel review vierkant

Meer bier reviews

Ben je een liefhebber van speciaalbier? Ik in ieder geval wel en daarom staan op Eetman regelmatig reviews van lekkere speciaalbieren. Typ maar eens ‘bier’ in het zoekveld, of kijk eens naar deze bieren:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen