Ben je al helemaal klaar voor het oud en nieuw feest? De jaarwisseling wordt over de hele wereld gevierd, maar niet overal op dezelfde wijze. Ik zocht voor jou een aantal leuke oud en nieuw gerechten uit andere landen.

Oud en nieuw vind ik toch wel één van de leukste dagen van het jaar. Waar met kerst vaak uitgebreid gekookt wordt, gaat het met de jaarwisseling er wat relaxter aan toe. Met lekkere snacks en drankjes en vooral veel gezelligheid vieren we de start van het nieuwe jaar.

Oliebollen

Dé traditionele oud en nieuw snack in Nederland zijn natuurlijk oliebollen. We staan er massaal voor in de rij bij de oliebollenkraam. Of je staat zoals ik met de frituurpan, een emmer vol beslag en een kacheltje erbij in de schuur te bakken.

Mijn schoonouders hebben zelfs een speciale oude frituurpan voor de oliebollen. Je bakt ze tenslotte meestal niet in normaal frituurvet. Best slim van ze. Wil je dat ook, kijk dan even op budgeto naar een goedkoop exemplaar.

Oud en nieuw gerechten - oliebollen Uitgelicht
Nederlandse oliebollen

Oud en nieuw gerechten

Het zal je niet verassen dat de hapjes en drankjes in andere landen vaak totaal anders zijn. Hieronder staan een paar leuke voorbeelden die ik tegen kwam. Wie weet staat er wat leuks voor jouw jaarwisseling tussen. Zo niet, dan is het toch leuk om te weten.

  • Druiven in Spanje – Bij elke klokslag één druif eten brengt geluk. Haal je het niet dan brengt dat ongeluk. Snel dooreten dus maar.
  • Noedels in Japan – Deze traditionele Toshikoshi Soba noedels worden zonder ze te snijden naar binnen geslurpt, want de lange noedels symboliseren een lang leven.
  • Geluksvarkentjes in Oostenrijk – Een marsepeinen “Glücksschwein” eten brengt geluk. Iets dat nog terug gaat naar de tijd dat het bezit van een dier rijkdom betekende.
  • Dumplings in China – Een lekkere traditie voor het Chinese nieuw jaar. Dumplings eten brengt geluk. Soms met een muntje erin verstopt. Wie het muntje heeft, krijgt extra geluk.
  • Berliner bollen in Duitsland – Hier ben ik toch zeker jaloers op. Berliner bollen zijn een beetje de overtreffende trap van oliebollen. Ik vind ze heerlijk.
  • Kuku sabzi in Iran – Oké het Perzisch nieuwjaar is niet op ons 1 januari. Deze fritata’s van verse kruiden en ei zien er wel heel smakelijk uit.
  • Linzen in Italië – Het eten van linzen met oud en nieuw zou geluk brengen. De linzen lijken immers op muntjes. Tenminste: als je heel wat champagne op hebt waarschijnlijk 🤣.

Na al deze oud en nieuw gerechten uit andere landen ook nog even het verhaal uit Nederland. Weet je wat de reden is dat wij massaal de frituur aanzetten om oliebollen te bakken? Ze werden vroeger uitgedeeld aan armen en zwervers. De oliebol was warm, vullend en voedzaam. Een mooie gedachte, want dan brachten de Nederlandse oliebollen zeker geluk!

Oud en nieuw gerechten uit andere landen 800x800

Zelf oliebollen bakken

Wil je dit jaar zelf oliebollen bakken? Ik verbaas me er al jaren over dat mensen daarvoor kant en klaar mixen kopen. Mijn traditionele oliebollen recept gebruikt gewoon bloem, gist, melk, zout en suiker. Lekker en simpel.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen