Home » Nieuws » Tips voor inductie koken

Heb je kort geleden voor het eerst een inductie kookplaat gekocht, of overweeg je om dat te doen. Deze manier van koken is even wennen, dus ik ga je helpen met mijn tips voor inductie koken.

Nog niet zo lang geleden verruilden wij onze keramische kookplaat door een inductie kookplaat. Na jarenlang keramisch koken was ik daar totaal aan gewend. De overstap naar inductie koken heb ik dus goed voorbereid. Welke plaat zou ik kopen? Zouden mijn pannen het nog doen? Moet je dan heel anders koken?

Om je alvast gerust te stellen: nu we de nieuwe kookplaat hebben willen we niet anders meer. We waren er snel aan gewend en alles werkt zoals gehoopt. Ik kan het je echt aanraden:

  • Het opwarmen en zachter zetten gaat razendsnel.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te houden.
  • Niet onbelangrijk: het is energiezuinig en gebruikt geen gas.

Tips voor inductie koken

Volgens mij zijn er drie belangrijke vragen als je op deze manier elektrisch wilt gaan koken. Hoe zit het met de pannen? Waar let je op bij de aanschaf? Moet je anders leren koken?

Heb je nieuwe pannen nodig?

Niet elke pan wordt warm op een inductie kookplaat. Dat komt omdat de kookplaat via een magnetisch veld de bodem van de pan warm maakt. Magisch eigenlijk. Voordeel is dat je met een gewone magneet kan testen welke pannen erop zullen werken. Plakt de magneet aan de pan, dan kan je hem bewaren.

Dit was eerlijk gezegd de grootste teleurstelling voor ons. Nog geen kwart van onze pannen kon blijven. Tijd om op zoek te gaan naar de beste inductie steelpan, bakpan, kookpan, noem het maar op. Gelukkig kon de grote soeppan nog blijven. Die hadden we nog niet heel lang daarvoor gekocht.

Bij het kopen van pannen vind ik het altijd fijn als de bodem lekker dik is. Die wordt dan meer egaal warm. Ook is de kans dat de bodem krom wordt kleiner. Niets zo vervelend als een wiebelende kromme pan op je vlakke kookplaat.

Tips voor inductie koken - pan Uitgelicht
Pan voor inductie koken

Hoe kies je de kookplaat?

Als je een bestaande inbouw kookplaat vervangt, let dan goed op de breedte, hoogte en diepte. Er zijn standaard maten, maar toch zijn er subtiele verschillen. Ik heb mijn oude kookplaat eerst verwijderd en alles goed nagemeten. Zoek bijvoorbeeld op internet naar de inbouwhandleiding van de kookplaat die je wilt kopen om precies te weten hoe het zit.

De inductie kookplaat moet ook een goede eigen stroom aansluiting hebben. Kijk wat voor stroomaansluiting (2 of 3 fasen) je keuken heeft. Zoek een kookplaat die daarbij past. Twijfel je, of heb je geen aansluiting, vraag dan een elektriciën om je te helpen.

Wij kochten uiteindelijk een apparaat met vrij weinig functies. De basis is natuurlijk gewoon het koken. Nu we er een tijd mee werken wil ik je aanraden ook op te letten waar de toetsen zitten . Bij ons wil overkokend water nog wel eens de bediening verstoren. Een beetje afstand tussen toetsen en kookplaat kan dus geen kwaad.

Moet je anders leren koken?

Het korte antwoord is: nee. Inductie koken lijkt misschien nog wel meer op het koken op gas, dan op het gebruiken van een keramische kookplaat. Harder en zachter zetten, de temperatuur reageert er heel snel op. Bij keramisch koken moest ik altijd even vooruit plannen. Toch was ik in no-time gewend aan de nieuwe kookplaat.

Tips voor inductie koken 800x800
Inductie koken

Zin om te koken

Heb je van al deze verhalen zin gekregen om te gaan koken? Vast wel! Kijk dan eens in de lange lijst lekkere hoofdgerechten op Eetman.nl. Heb je zelf nog tips? Zet ze dan even in de reacties.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen