5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak »  Volkorenbrood uit de Airfryer

Om een lekker volkorenbrood te bakken heb je geen grote oven nodig. Dit volkorenbrood uit de Airfryer is ideaal voor een lekker ontbijt of lunch. Perfect van smaak, vol gezonde vezels en makkelijk te maken.

Naar het recept

De laatste tijd ben ik lekker aan het experimenteren met mijn Airfryer. Vroeger maakte ik er alleen kippenpootjes en patat in. Inmiddels weet ik dat er veel meer mogelijk is. Bijvoorbeeld broden bakken. Ook dit volkorenbrood is heel erg naar mijn zin geworden. Lekker en met een goede korst er omheen. Je moet het zeker gaan proeven.

Het brood goed kneden

Een lekker brood begint met goed kneden. Je moet er een beetje geduld voor hebben. In het begin lijkt het deeg te nat en plakt het aan je handen. Pas na een tijdje is het vocht opgenomen en ontstaat een mooie gladde bol. Na 10 minuten ben je klaar en kan je het deeg laten rijzen.

Kneden kan overigens ook in een keukenmachine met deeghaken. Hou ook dan dezelfde tijden aan.

Weinig werk

Na het kneden heb je nog nauwelijks werk aan het maken van een brood. Toch duurt het dan nog wel even voor je volkorenbrood klaar is. Je laat het deeg twee keer 60 minuten rijzen. Tussendoor rek en vouw je het brood. Daardoor ontstaat een smakelijk brood met een goede structuur.

Bakken in de Airfryer

Een brood dat je in de Airfryer bakt moet wat kleiner dan normaal zijn. De vorm moet immers in het mandje van je Airfryer passen. Gebruik bijvoorbeeld een kleine quichevorm van 20 centimeter. Het bakken gaat extra snel, je brood is al na 25 minuten klaar.

Wil je een kleiner brood maken?

Wil je een kleiner brood maken? Je kunt ook de hoeveelheden halveren. Verminder dan wel de baktijd naar 18 minuten.

 Volkorenbrood uit de Airfryer

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

2

uren 

20

minuten

Dit volkorenbrood uit de Airfryer is ideaal voor een lekker ontbijt of lunch. Perfect van smaak, vol gezonde vezels en makkelijk te maken.

Ingrediënten

 • Voor een volkorenbrood van 600 gram
 • 1 theelepel zout

 • 400 gram volkoren tarwemeel

 • 2 theelepels instant gist

 • 2 theelepels suiker

 • 2 theelepels olijfolie

 • 240 milliliter handwarm water

 • Ook nodig
 • Airfryer – kies een Airfryer uit bij Bol.com

 • 20 centimeter vorm (die in de Airfryer past)

Recept

 • Doe de ingrediënten in een kom
  Pak een kom en doe daarin eerst 1 theelepel zout. Doe daar bovenop 400 gram volkoren tarwemeel, 2 theelepels instant gist, 2 theelepels suiker en 2 theelepels olijfolie.
 • Water toevoegen en kneden
  Meet 240 milliliter handwarm water af. Giet het water beetje bij beetje bij de droge ingrediënten, terwijl je ze met een hand mengt. Kneed het deeg dan 10 minuten. Aan het einde heb je een mooie elastische bol deeg.
 • Eerste keer 60 minuten rijzen
  Dek de kom af met een deksel of wat huishoudfolie. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur staan.
 • Vorm invetten
  Gebruik een kleine metalen vorm die in het mandje van je Airfryer past. Vet hem in met 1 theelepel olijfolie.
 • Deeg rekken en vouwen
  Pak een zijkant van het deeg en rek die een stuk uit. Vouw het uitgerekte stuk terug naar het midden van de deegbol. Draai de kom een stukje en herhaal dit met een andere punt. Net zolang tot het deeg weer wat compacter is (zie ook de film).
  De onderkant van de bol is het nu het mooiste glad. Leg het deeg met die mooie kant naar boven in de vorm. Duw hem in een mooie bolvorm.
 • Tweede keer 60 minuten rijzen
  Dek de vorm af door de deegkom er ondersteboven overheen te zetten. Of dek het weer af met wat folie. Laat het deeg nog een keer 60 minuten rijzen.
 • Bakken in de Airfryer
  Verwarm de Airfryer 3 minuten voor naar 180 graden. Zet dan de vorm in het mandje van de Airfryer. Bak het brood 25 minuten op 180 graden.
 • Optioneel: besproeien met water
  Haal het mandje uit de Airfryer. Maak met een plantenspuit de bovenkant van het brood een beetje vochtig. Zet het mandje nog even terug in de Airfryer en laat het nog 30 seconden bakken.
 • Afkoelen
  Laat het brood een paar minuten in de vorm afkoelen. Haal het dan uit de vorm. Leg het brood op een rooster om verder af te koelen.

Recept video

Meer recepten

Vind je dit recept voor volkorenbrood uit de Airfryer leuk? Kijk dan ook eens op deze pagina, waar meer soorten zelfgebakken brood staan. Of maak eens deze paprika-prei-champignon quiche uit de Airfryer.

Volkorenbrood uit de Airfryer 800x800
Volkorenbrood uit de Airfryer

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen