Hou je van soep? Dan moet je zeker deze knolselderijsoep met champignons proeven. Champignons, aardappels, ui en natuurlijk knolselderij geven de soep subtiele en hartige smaak. Hartstikke lekker en makkelijk te maken met dit recept.
Ook deze soep proefde ik, zoals zo vaak, voor het eerst op vakantie in Oostenrijk. Tijdens mijn vakanties let ik natuurlijk goed op wat er allemaal op het menu staat. Deze soep van knolselderij was dit jaar een van de lekkerste voorgerechten. Een soep die dus zeker niet op mijn blog mag ontbreken.
Knolselderij
Je kent de knolselderij waarschijnlijk vooral van het maken van erwtensoep. Ik vind het wel een leuke groente. Eén van de lelijkste die je in het groentevak kan vinden. Maar snij je hem in plakjes en verwijder je de schil, dan eindig je met een heerlijke geurige groente. En hij is nog gezond ook!
Met zijn lekkere geur en smaak is knolselderij heel geschikt als basis voor soep. Naast wat meer traditionele ingrediënten van knolselderijsoep voegde ik ook champignons toe. Ze geven een lekkere extra smaak aan deze romige soep.
Ingrediënten
Voor 8 borden soep:
- 1 knolselderij
- 250 gram kruimige aardappelen
- 1 ui
- 200 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 paddenstoelen-bouillonblokjes
- 1,2 liter heet water
- 100 milliliter kookroom
- 2 eetlepels citroensap (0,5 citroen)
- 1 theelepel tijm
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Als garnering (optioneel)
- croutons of knapper-bolletjes
Ook nodig:
- staafmixer
Knolselderijsoep met champignons recept
In deze film zie je hoe makkelijk je deze soep met knolselderij, aardappel, ui en champignons maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Knolselderijsoep met champignons maken
Benodigde tijd: 50 minuten.
Zo maak je de soep met knolselderij:
- Aardappels schillen
Schil 250 gram aardappels en snij ze in kleine stukken. Zet ze even apart.
- Knolselderij, ui, knoflook en champignons snijden
Snij 1 knolselderij in plakken en verwijder de schil. Daarna snij je hem in blokjes. Snij 1 ui in kwart ringen. Maak dunne plakjes van 2 teentjes knoflook. Borstel 200 gram champignons schoon en snij ze in plakjes. Zet ze samen apart.
- Knolselderij, ui, knoflook en champignons bakken
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak daarin de bleekselderij, ui, champignons en knoflook 5 minuten.
- Aardappel, water en bouillonblokjes toevoegen
Voeg de aardappelstukjes toe. Giet er 1,2 liter heet water bij. Voeg 2 paddenstoelen-bouillonblokjes toe.
- Citroensap en tijm toevoegen
Pers 0,5 citroen uit en doe dan 2 eetlepels van het sap bij de soep. Voeg ook 1 theelepel tijm toe.
- 20 minuten koken
Breng de soep aan de kook. Laat hem dan 20 minuten zachtjes met de deksel erop koken.
- Kookroom toevoegen en pureren
Haal de soep van het vuur. Voeg 100 milliliter kookroom toe. Pureer de soep met een staafmixer.
- Op smaak maken
Breng de soep dan op smaak met zout, peper en eventueel wat overgebleven citroensap.
Optioneel: serveer de soep met croutons of knapper-bolletjes

Meer recepten
Vind je deze knolselderijsoep met champignons lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere soepen op mijn blog. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische soeprecepten.