Home » Recepten » Bijgerechten » Salade met kropsla. Oud Hollands Lekker

Dit is de salade met kropsla en slasaus die ik heel vaak maak. Een eenvoudige salade waarvan ik het recept nu toch maar heb opgeschreven. Vol met gezonde ingrediënten zoals waspeen, komkommer, tomaten, paprika ei en ui. Makkelijk om te maken en afgemaakt met frisse slasaus als dressing. Eigenlijk zoals mijn moeder hem al maakte, maar dan nog lekkerder.

Bij het maken van recepten is het natuurlijk altijd verleidelijk om een beetje bijzondere ingrediënten te gebruiken. Je zou zomaar de klassieke en simpele gerechten vergeten. Van vroeger kan ik me eigenlijk alleen maar herinneren dat we salades met kropsla aten. Sla, tomaat en een uitje waren de basis. Er doorheen gewoon slasaus en erop wat plakken ei. Zo maakte mijn oma ze al.

Deze salade met kropsla is de ietsje uit de hand gelopen versie, die ik er graag van maak. De in heel Nederland veel gegeten klassieker, aangevuld met peentjes, paprika, lekkere zonnebloempitten en mijn grote favoriet: rozijnen. Ruim genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten

Salade van kropsla:

  • 2 eieren
  • 0,5 kropsla
  • 0,5 komkommer
  • 1 middelgrote ui
  • 1 paprika (geel of rood)
  • 200 gram waspeen
  • 4 trostomaten
  • 50 gram rozijnen (2 handjes)
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 80 milliliter slasaus (naar smaak)

Salade met kropsla recept

Deze eenvoudige oer Hollandse salade maken is makkelijk, dat zie je in deze video. Onder de video lees je het hele recept nog eens stap voor stap.

Ouderwets lekkere salade van kropsla maken

Benodigde tijd: 15 minuten.

Zo maak je deze Hollandse salade:

  1. Eieren koken

    Kook twee eieren hard. Laat ze daarna even afkoelen. Intussen ga je verder met de volgende stappen.

  2. Kropsla wassen en snijden

    Snij de helft van de slakrop af. Verwijder het harde stuk aan de onderkant. Snij de bladeren wat kleiner. Was het blad in koud water en laat het goed uitlekken. Doe de kropsla in een grote slakom.

  3. Komkommer snijden

    Snij een halve ongeschilde komkommer over de lengte in vieren. Snij er dan dunne plakjes van. Doe ze in de kom.

  4. Ui versnipperen

    Versnipper 1 middelgrote ui en voeg die toe aan de kom.

  5. Paprika snijden

    Verwijder de zaadlijsten uit 1 paprika. Snij ze in stukjes en doe die bij de sla.

  6. Waspeen in dunne plakken snijden

    Snij 200 gram waspeen in dunne plakjes. Voeg ook die toe aan de salade.

  7. Tomaten snijden

    Tenslotte snij je blokjes van 4 flinke trostomaten. Doe ook die in de kom.

  8. Eieren, zonnebloempitten en rozijnen toevoegen

    Snij de eieren in stukjes en doe ze in de kom. Voeg ook 4 eetlepels zonnebloempitten en 50 gram rozijnen toe.

  9. Slasaus erdoor scheppen

    Voeg naar smaak ongeveer 80 milliliter slasaus toe. Schep alles voorzichtig door elkaar.

Je salade is nu klaar. Eet smakelijk!

Salade met kropsla en slasaus recept 800x800
Salade met kropsla en slasaus

Meer recepten

Vind je dit recept voor een lekkere salade van kropsla lekker? Dan vind je vast ook de andere salade recepten op Eetman lekker. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen