Home » Recepten » Snacks en gebak » Mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer

Voor lekker appelgebak kan je natuurlijk naar de bakker. Maar zelf bakken is veel leuker. Maak bijvoorbeeld eens deze mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer. Die vindt iedereen wel lekker.

Met mijn AirFryer maak ik de laatste tijd de lekkerste dingen. Het is gewoon een kleine snelle heteluchtoven. Dit heerlijke appel-kruimel gebak met amandelspijs past er bijvoorbeeld precies in.

Deze mini taartjes kan iedereen maken. Volg gewoon de stappen uit het recept hieronder en geniet. Een heerlijk knapperig kruimeltaartje gevuld met amandelspijs en lekkere appeltaartvulling. Extra bonus: je huis ruikt gegarandeerd heerlijk door het bakken 😋.

Bakken in de AirFryer

Vroeger maakte ik maar twee dingen in de AirFryer: patat en kippenpootjes. Zonde, want je kunt er veel meer in bakken. Zeker als je wat kleine bakvormen koopt kan je er ook brood, gebak en groenten in maken. Het bakken gaat er razendsnel in.

Voor dit recept kocht ik 4 kleine quiche vormpjes van 10 centimeter. Ze hebben een losse bodem waardoor ik de appelgebakjes er makkelijk uit kan halen. Ideaal, maar meet van tevoren wel even of ze ook in het mandje van jouw AirFryer passen.

Ingrediënten

Voor 4 mini appeltaartjes:

  • 25 gram rozijnen
  • 1 middelgroot ei
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 160 gram bloem
  • 95 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 100 gram amandelspijs
  • 1 appel (bijvoorbeeld Elstar)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel vanillesuiker

Optioneel

  • een beetje poedersuiker

Ook nodig

  • AirFryer
  • 4 quiche vormen van 10 centimeter met losse bodem

Mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze appel-kruimel gebakjes met spijs maakt. Onder de film staat de volledige beschrijving in tekst.

Appeltaartjes met spijs in de AirFryer maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je deze appelgebakjes met spijs:

  1. Rozijnen wellen

    Doe 25 gram rozijnen in een bakje met heet water. Giet ze na 15 minuten af in een zeef.

  2. Ei loskloppen 

    Doe intussen 1 ei in een bakje en klop het goed los met een vork.

  3. Deeg voor bodem maken

    Doe 50 gram ongezouten roomboter in kom. Voeg 35 gram van het losgeklopte ei toe. Doe er dan ook 100 gram bloem, 15 gram lichte basterdsuiker, een snufje zout en een beetje kaneel bij. Kneed het geheel tot een deegbal. Zet het deeg even in de koelkast.

  4. Amandelspijs met ei mengen

    Doe 100 gram van het pakje amandelspijs bij de rest van het losgeklopte ei. Maak de amandelspijs wat losser met een vork. Kneed dan het ei erdoor.

  5. Appel vulling maken

    Schil 1 appel en snij hem in heel kleine stukjes. Voeg de rozijnen, 1 eetlepel lichte basterdsuiker, 1 theelepel citroensap en een klein beetje kaneel toe. Schep het door elkaar.

  6. Kruimeldeeg maken

    Doe 50 gram bloem in een kom. Voeg 65 gram lichte basterdsuiker, 35 gram roomboter, 1 theelepel vanillesuiker en een snufje kaneel toe. Kneed het tot een deeg en wrijf er met je vingers kleine brokjes van.

  7. Vormpjes invetten

    Vet 4 kleine quiche vormpjes met losse bodem in met beetje roomboter.

  8. Bedek de bodem van de vormpjes

    Strooi wat bloem op aanrecht en doe wat bloem op de deegroller. Verdeel het deeg voor de bodem in 4 gelijke stukken. Maak er balletjes van die je uitrolt tot iets groter dan de vormpjes. Bedek de vormpjes ermee. Duw uitsteken de randen omlaag.

  9. Amandelspijs erin

    Verdeel de amandelspijs over de vormpjes. Duw het met de bolle kant van een theelepel plat, tot de bodem ermee bedekt is.

  10. Appelmengsel erin

    Doe in elk vormpje appelmengsel tot het net zo hoog is als de bovenkant. Duw het een klein beetje aan. Waarschijnlijk hou je een beetje appelmengsel over, dat eet je gewoon op.

  11. Kruimeldeeg erover

    Verdeel het kruimeldeeg over het appelmengsel.

  12. Bakken in de AirFryer

    Verwarm de AirFryer voor naar 180 graden. Zet de vormpjes dan in het mandje van de AirFryer. Bak de taartjes 17 minuten. Laat ze daarna afkoelen.

  13. Optioneel: poedersuiker erover

    Haal de mini appeltaartjes voorzichtig uit de vorm. Strooi er (door een fijne zeef) wat poedersuiker overheen.

Mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer 800x800
Mini appeltaartjes met spijs uit de AirFryer

Tip: roomboter op kamertemperatuur brengen

Nog een kleine tip, voor als je vergeten bent om de roomboter op tijd uit de koelkast te halen. Zet de koude roomboter 20 seconden in de magnetron. Meestal is het dan perfect zacht en kan je het zo gebruiken in dit recept.

Meer recepten

Vind je dit appelgebak lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Bijvoorbeeld deze boterkoek met amandel. Of eens op de pagina met alle bak recepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen