Home » Recepten » Boterkoek met amandel

Het is bijna niet te geloven, dit recept is in 30 minuten klaar. 10 Minuutjes kneden, 20 minuten bakken en je haalt deze boterkoek met amandel al uit de oven. Even afkoelen en klaar. Dat is sneller dan naar de supermarkt gaan om een boterkoek te kopen!

Met een beetje geluk heb je alle ingrediënten in huis. Roomboter, bloem, suiker, vanillesuiker, amandelschaafsel en een heel klein beetje melk. Als je het amandelschaafsel weg laat heb je overigens een normale boterkoek. Die is ook heerlijk natuurlijk, maar veel minder mooi.

De ideale taartvorm voor boterkoek

Mijn kinderen hadden met vaderdag een speciale boterkoekvorm voor me gekocht. Zo’n vorm met een draai armpje om  de koek los te snijden. Dat leek heel handig, maar was toch nog niet helemaal perfect. Gelukkig weet ik uit betrouwbare bron dat het hen bij de Action niet veel gekost heeft.

Uiteindelijk vind ik zo’n siliconen taartvorm nog het meest handig, daar plakt de koek niet eens aan vast en dus haal je hem er ook makkelijk uit.

Ingrediënten

Voor een boterkoek van 20-25 cm:

 • 250 gram roomboter
 • 225 gram suiker
 • 275 gram bloem
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 mespuntje zout
 • boter om de vorm in te vetten
 • 1 eetlepel melk
 • 1 handje amandelschaafsel (optioneel)

boterkoek met amandel recept

In dit filmpje zie je hoe makkelijk je deze boterkoek maakt. Onder het filmpje staat de volledige beschrijving in tekst.

Boterkoek bakken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je boterkoek met amandel:

 1. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Vorm invetten

  Beboter de vorm.

 3. Boter, suiker, bloem, vanillesuiker en zout mengen

  Doe 250 gram roomboter, 225 gram suiker, 275 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker en een mespuntje zout in een kom. Meng alles eerst even met de mixer en deeghaken. Kneed daarna alles met de hand door elkaar, tot een soepel en glad deeg ontstaat.

 4. Vorm vullen

  Duw het deeg uit in de vorm, zodat het oppervlak mooi vlak is. Doe er dan 1 eetlepel melk op en wrijf die uit over het oppervlak, zodat dat nog wat mooier glad wordt. Eventuele overtollige melk haal je weg met een stukje keukenpapier.

 5. Optioneel: amandelschaafsel erop

  Neem een handje amandelschaafsel en strooi dat uit over het oppervlak. Verdeel het gelijkmatig, totdat overal wat amandelschaafsel ligt. Druk het amandelschaafsel dan voorzichtig aan, zodat het goed vastgeplakt zit aan de boterkoek.

 6. Bakken

  Zet de boterkoek met amandel 20 minuten op 200 graden in de oven. Hou het bakken in de gaten, de koek is klaar als de bovenkant goudbruin is.

 7. Afkoelen

  Laat de boterkoek een half uur afkoelen. Draai hem met een bord er bovenop om. Zo haal je hem makkelijk uit de vorm. Draai de boterkoek dan met behulp van een tweede bord om. Zo ligt de mooie kant weer boven.

Boterkoek met amandel jan 2020 800x800
Boterkoek met amandel

Nog meer baksels

Als je op zoek bent naar iets lekkers om te bakken, dan vind je deze recepten denk ik ook lekker:

Of kijk even op de pagina met alle recepten om te bakken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen