5.0 van 2 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Amandel boterkoek


Een heerlijke amandel boterkoek met veel smaak en die smelt op de tong. Dat wil iedereen wel. Dit recept is gebaseerd op de traditionele boterkoek, maar dan met een lekkere extra amandelsmaak. Eenvoudig te maken en perfect om te serveren bij koffie of thee.

Naar het recept

Boterkoek is een van de Nederlandse klassieke lekkernijen. In de basis heeft het maar heel weinig ingrediënten. Boter, suiker, bloem en een beetje zout. Het is dan ook een koek die je heel makkelijk kan maken. Twaalf minuten voorbereiding 18 minuten in de oven. Helaas moet je dan nog wel een tijdje wachten tot de koek afgekoeld is, anders is hij nog te zacht.

Kijk vooral ook even naar het filmpje bij het recept om even precies te zien hoe ik de amandel boterkoek maak. Voor het uit de vorm halen van de boterkoek gebruik ik een handige truc met twee borden, die ik aan het einde laat zien.

Voor de rest: succes met bakken en geniet van het resultaat!

Amandel boterkoek

5.0 van 2 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

30

minuten

Een heerlijke amandel boterkoek met veel smaak en zachte textuur, dat wil iedereen wel. Dit recept is eenvoudig te maken en perfect bij de koffie of thee.

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)

  • 250 gram (fijne) kristalsuiker

  • 260 gram tarwebloem

  • 50 gram amandelmeel

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 0,5 theelepel zout

  • boter om de vorm in te vetten

  • 1 ei

  • 0,5 eetlepel melk

  • 2 theelepels amandel aroma (bijvoorbeeld Dr Oetker)

  • 15 garneeramandelen

  • Ook nodig
  • siliconen vorm van 25 centimeter

Recept

  • Vooraf
    Laat de boter op kamertemperatuur komen.
    Tip voor als je dit vergeten bent: zet de boter, zonder de verpakking, 20 seconden in de magnetron.
  • Vorm invetten
    Vet de vorm in met wat boter of zonnebloemolie.
  • Ei loskloppen
    Breek 1 ei en klop het los met een vork.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  • Ingrediënten afmeten
    Doe 250 gram roomboter, 250 gram (fijne) kristalsuiker, 260 gram tarwebloem, 50 gram amandelmeel, 1 zakje vanillesuiker, 0,5 theelepel zout, 2 theelepels amandel aroma en twee derde deel van het ei in een kom.
  • Door elkaar mengen
    Gebruik een mixer met deeghaken om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. Kneed het dan nog even met de hand verder.
  • Vorm vullen
    Duw het deeg uit in de vorm. Maak de bovenkant vlak met de bolle kant van een lepel. Meng 2 theelepels melk door de rest van het ei. Verdeel dan wat ei/melk mengsel met een kwast over de bovenkant. Veeg met de kwast over de bovenkant, zodat die nog wat mooier glad wordt. Let op, je hoeft niet al het ei-mengsel te gebruiken. Stop als het te nat wordt.
  • Garneren
    Maak met een vork een mooi ruitpatroon in de bovenkant. Duw dan een handje garneeramandelen een beetje in de boterkoek. Bestrijk de amandelen nog even met de kwast, zodat daar ook wat van het ei-mengsel op komt.
  • Bakken
    Zet de boterkoek 18 minuten op 200 graden in de oven. Hou het bakken in de gaten, de koek is klaar als de bovenkant goudbruin is.
  • Afkoelen
    Laat de boterkoek één uur afkoelen. Draai hem dan met een bord er bovenop om. Zo haal je hem makkelijk uit de vorm. Draai de boterkoek dan met behulp van een tweede bord nog een keer om. Zo ligt de mooie kant weer boven.

Recept video

Meer gebak recepten

Vind je deze amandel boterkoek lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere taart en gebak recepten op Eetman. Bijvoorbeeld deze basis boterkoek die in 30 minuten klaar is.

Amandel boterkoek recept 800x800
Amandel boterkoek

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles