5.0 van 3 stem
Home » Recepten » Boterkoek in 30 minuten

Het is bijna niet te geloven, dit recept is in 30 minuten klaar. 10 Minuutjes kneden, 20 minuten bakken en je haalt deze boterkoek al uit de oven. Even afkoelen en klaar. Dat is sneller dan naar de supermarkt gaan om een boterkoek te kopen!

Naar het recept

De makkelijkste boterkoek

Een makkelijker boterkoek recept dan dit ga je niet vinden. Met een beetje geluk heb je alle ingrediënten gewoon in huis. Roomboter, bloem, suiker, vanillesuiker en een heel klein beetje melk. Dat vind ik altijd een heel groot voordeel bij een recept, zo eindig je niet met allemaal ingrediënten die je nooit meer nodig hebt. Niet zo gek dus dat ik deze eenvoudige boter boterkoek al heel vaak gebakken heb. Het mooiste is: ik hoor heel vaak van mensen dat ze hem super lekker vinden.

De ideale taartvorm voor boterkoek

Mijn kinderen kochten ooit met vaderdag een speciale boterkoekvorm voor me. Zo’n vorm met een draai armpje om de koek los te snijden. Dat leek heel handig, maar was toch nog niet helemaal perfect. Gelukkig weet ik uit betrouwbare bron dat de vorm hen bij de Action niet veel gekost heeft.

Met wat verder proberen vond ik uiteindelijk toch de ideale taartvorm voor een boterkoek. Ik gebruik tegenwoordig gewoon een 25 centimeter siliconen taartvorm. De koek plakt er niet aan vast en dus haal je hem er ook makkelijk uit.

Boterkoek in 30 minuten

5.0 van 3 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

30

minuten

Dit is echt een makkelijk recept: 10 minuten kneden, 20 minuten bakken en je haalt deze heerlijke ouderwetse boterkoek al uit de oven.

Ingrediënten

  • Voor een boterkoek van 20-25 cm
  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)

  • 225 gram kristalsuiker

  • 275 gram bloem

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 mespuntje zout

  • 0,5 eetlepel zonnebloemolie om de vorm in te vetten

  • Optioneel
  • garneeramandelen of amandelschaafsel

Recept

  • Oven voorverwarmen
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vorm invetten
    Vet de vorm in met 0,5 eetlepel zonnebloemolie.
  • Boter, suiker, bloem, vanillesuiker en zout mengen
    Doe 250 gram roomboter, 225 gram kristalsuiker, 275 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker en een mespuntje zout in een kom. Meng alles eerst even met de mixer en deeghaken. Kneed daarna alles met de hand door elkaar, tot een soepel en glad deeg ontstaat.
  • Vorm vullen
    Duw het deeg uit in de vorm, zodat het oppervlak mooi vlak is.
  • Garneren met amandelen of amandelschaafsel (optioneel)
    Eventueel kan je wat garneeramandelen op de boterkoek leggen. Of strooi wat amandelschaafsel over de koek. Even aanduwen en het kan de oven in.
  • Bakken
    Zet de boterkoek 20 minuten op 200 graden in de oven. Hou het bakken in de gaten, de koek is klaar als de bovenkant goudbruin is.
  • Afkoelen
    Laat de boterkoek 30 minuten afkoelen. Draai hem met een bord er bovenop om. Zo haal je hem makkelijk uit de vorm. Draai de boterkoek dan met behulp van een tweede bord om. Zo ligt de mooie kant weer boven. Laat het nog even verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Recept video

Opmerkingen

  • Ben je vergeten de roomboter op kamertemperatuur te laten komen? Geen problem: zet de boter, zonder de verpakking, op en bordje in de magnetron. Na 10 tot 15 seconden is de boter zacht genoeg.

Nog meer baksels

Als je op zoek bent naar iets lekkers om te bakken, dan vind je deze recepten denk ik ook lekker:

Of kijk even op de pagina met alle recepten om te bakken.

Boterkoek in 30 minuten 800x800
Boterkoek

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles