Apfelstrudel met vanillesaus

Apfelstrudel met vanillesaus recept 1

Ben je een wintersportfan of kom je zomers graag in de Alpen? Dan heb je vast wel eens lekkere warme zelfgemaakte apfelstrudel met vanillesaus gegeten. Ook de afgelopen winter heb ik weer heel wat lekkere stukken apfelstrudel gegeten. Extra leuk dus, dat je ze zelf thuis ook kan bakken.

Hieronder staan twee recepten. Eén voor de apfelstrudel en één voor zelfgemaakte vanillesaus. Ik heb beide recepten gekozen, omdat ze erg makkelijk te maken zijn en ook omdat ze makkelijk verkrijgbare ingrediënten kennen.

In de alpen wordt bij de apfelstrudel vaak vanillesaus geserveerd. Je kan natuurlijk ook slagroom bestellen, maar dan kijken de Oostenrijkers je een beetje teleurgesteld aan. Slagroom is veel minder traditioneel. Niet dat ik me daar iets van aan zou trekken, ik eet gewoon wat ik lekker vind. En als de apfelstrudel nog warm is, dan kan je er ook een bolletje vanille-ijs bij doen. Keuze genoeg dus.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 6 tot 8 stukken apfelstrudel:

 • 9 velletjes bladerdeeg
 • 4 zure appels
 • Sap van een halve citroen
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 90 gram rozijnen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 ei
 • 3 eetlepels melk

Optioneel voor de vanillesaus:

 • 0,3 liter slagroom
 • 2 vanillestokjes
 • 3 eierdooiers
 • 30 gram suiker
 • 0,5 mespuntje zout

Apfelstrudel recept

De oven op 200 graden voorverwarmen, laat het bladerdeeg ontdooien en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Kook wat water en laat de rozijnen er in wellen.

Schil de appels en snij ze in dunne plakjes. Meng met het citroensap. Rozijnen afgieten en er bij mengen.

Meng suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem. Daarna meng je dat weer door het appelmengsel.

Meng het ei met 3 lepels melk.

Leg de blaadjes bladerdeeg op het bakpapier 3×3 zodat ze ca 2 cm overlappen. Druk het bij de randen aan zodat ze goed aan elkaar zitten. Het appelmengsel daarna in een lange rij in het midden van links naar rechts.

Klap de achterste flap bladerdeeg naar voren over het appelmengsel heen. Besmeer deze met het ei-mengsel. Klap de voorste flap bladerdeeg naar achteren en druk deze aan. Druk de zijkanten ook dicht; gebruik het ei-mengsel als een soort lijm.

Keer de apfelstrudel met hulp van het bakpapier om, zodat de mooie kant boven ligt. Smeer dan ook die kant in met het ei-mengsel. prik wat luchtgaatjes in de bovenkant.

Nu kan de apfelstrudel de oven in. Bak hem 20 Minuten op 200 graden en daarna nog eens 20 minuten op 175 graden (heteluchtoven).

Laat de apfelstrudel een beetje afkoelen en serveer hem dan met de vanillesaus. Of met poedersuiker, slagroom, vanille-ijs, of alles tegelijk natuurlijk 😂.

Vanillesaus recept

Indien nog nodig: splits dan de eieren en bewaar de eidooiers. Doe de eidooiers samen met de suiker en 50 milliliter van de slagroom in een kom. Klop de eidooiers dan goed los met een garde.

Doe de rest van de slagroom in een pan.

Snij de vanillestokjes in de lengterichting doormidden en schraap de inhoud eruit. Doe het vanilleschraapsel samen met de stokjes bij de rest van de slagroom in de pan. Voeg dan ook het zout toe.

Verwarm het pannetje met de room langzaam terwijl je het regelmatig roert.

Als de room met vanille bijna kookt haal je de vanillestokjes er uit. Daarna voeg je de hete room in kleine scheutjes bij het mengsel van ei en room, terwijl je met de garde blijft roeren.

Als driekwart van de hete vanilleroom door het eimengsel is geroerd, dan kan je alles in de pan bij doen. Breng het geheel aan de kook, terwijl je blijft roeren.

Laat de vanillesaus kort doorkoken.

Apfelstrudel met vanillesaus recept 2

Meer recepten

Heb je genoten van je zelfgemaakte apfelstrudel met vanillesaus? Dan heb je vast wel zin om volgende keer weer iets anders te bakken. Kijk dus ook eens bij de andere recepten voor snacks en gebak van eetman.nl.

Comments (2)

hai,

Leuke makkelijke site.
Ben benieuwd wat voor een recepten er nog bij komen. Ga zeker af en toe op je site
kijken voor inspiratie!

succes!
Groetjes Winnifred

Leave a comment