Home » Recepten » Snacks en gebak » Mini Tarte Tatin

Voor de kleine snoepers is dit Mini Tarte Tatin recept perfect. Tarte Tatin is een heerlijke Franse variant op appeltaart.

Het is een variant van appeltaart die op zijn kop gebakken wordt. De appels worden gebakken in een stroop van suiker. Het deeg gaat er pas daarna bovenop. Na het bakken wordt de taart omgekeerd, dus het komt goed met de bodem. Die eindigt netjes onderop.

Dit recept voor Tarte Tatin komt uit het boek De Franse keuken, van Joanne Harris en Fran Warde. Een van de leukste kookboeken die we hier in huis hebben. Ik heb het aan mijn vriendin cadeau gedaan, zodat ik er zelf vaak gebruik van kan maken. Kijk dat is nou slim vind ik.

Ik noem het Mini Tarte Tatin, want ik heb de hoeveelheden aangepast aan mijn oven bestendige koekenpan van maar 18 centimeter. Daar kunnen circa 5 personen taart van eten. Voor een van van 25 centimeter moet je de hoeveelheden verdubbelen.

Ingrediënten

Voor een pan van 18 centimeter:

  • 75 gram bloem, plus wat bloem om te bestuiven.
  • 70 gram roomboter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • 1 eierdooier
  • 2 flinke appels
Loading...

Mini Tarte Tatin recept

Doe 75 gram bloem en 50 gram roomboter samen in een kom. snij met een mes en vork de boter tot kleinere stukjes. Kneed het dan met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.

Voeg dan 15 gram witte basterdsuiker toe. Scheid het ei. Doe de dooier ervan bij het deegbeslag. Snij er met de mes en vork weer doorheen tot het deeg een bal gaat vormen. Kneed dan het deeg met je handen verder, tot het een mooie egale bal wordt. Zet het deeg dan even in de koelkast, terwijl je de appelvulling gaat maken.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij ze daarna in zes parten.

Doe 50 gram witte basterdsuiker en 20 gram roomboter in een oven bestendige koekenpan. Zet de pan op een middelhoog vuur, zodat de boter gaat smelten. Blijf roeren tot het mengsel stroperig wordt.

Laat intussen de oven voorverwarmen tot 200 graden.

Als het boter- suikermengsel stroperig is, doe je de appelparten in de pan. Bak ze verder op laag vuur. Draai de appels af en toe om, zodat ze aan alle kanten met het suikermengsel bedekt zijn. Na 15 minuten haal je de pan van het vuur.

Rangschik de appels netjes in een waaier. Dat ziet er straks daardoor veel mooier uit.

Haal het deeg uit de koelkast om het uit te gaan rollen.

Doe voor het uitrollen van het deeg ruim voldoende bloem op het aanrecht en op het deeg. Rol het deeg uit tot een plak van iets groter dan de pan. Voeg halverwege het uitrollen nog wat bloem bovenop het deeg toe. Zo voorkom je dat het aan de roller en het aanrecht blijft plakken.

Leg het deeg nu bovenop de appels en duw het deeg aan de zijkanten wat naar beneden.

Zet de pan dan in de oven. Bak de Mini Tarte Tatin de eerste 20 minuten op 200 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden. Bak de taart nog 20 minuten.

Haal de pan uit de oven en snij het deeg aan de zijkant los. Leg dan een groot bord over de pan heen. Keer de pan en het bord snel om, zodat de taart op het bord valt. Eventueel even schudden als de taart vast blijft zitten.

Serveer de Mini Tarte Tatin bij voorkeur als hij nog een klein beetje warm is.

Mini Tarte Tatin recept, appeltaart maar dan anders

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen