Als voorpret op de aankomende vakantie naar Mallnitz, maakte ik deze Aardappelsoep uit Oostenrijk. De soep werd lekker en zat ook vol met andere groenten en champignons. De Oostenrijkers zijn te bescheiden. Het is een echte groentesoep en veel meer dan alleen aardappelsoep!

Ik vind het eten in Oostenrijk altijd zo lekker. En dan vooral al die lekkere stevige soepen die er vaak worden geserveerd. Wij aten de soep gewoon als maaltijd. Maar wij zijn hier in huis dan ook enorme soep fans. Doe er lekker veel kruiden in en hij wordt op zijn best. Dan moet je tussendoor wel goed proeven natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

Ik vond het recept op slaviccooking.com. Blijkbaar is Oostenrijk voor een deel een Slavisch-land. Dat je het maar weet. Dat kan zomaar op een dag van pas komen als je Trivial pursuit speelt :).

Ingrediënten

Voor 6 personen:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram (klontje) roomboter om in te bakken
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 liter heet (kokend) water
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 250 gram wortels
  • 3 stengels selderij
  • 1 eetlepel peterselie
  • 250 gram kastanje champignons
  • 750 gram aardappelen
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel gemalen majoraan (of oregano)
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel appel azijn (optioneel)

Aardappelsoep uit Oostenrijk bereiden

Om te beginnen snij je de ui in klein en het knoflookteentje fijn. Zet deze twee ingrediënten samen apart.

Daarna snij je je de selderij in stukjes en de wortels in plakjes. Borstel de champignons schoon en snij ze dan in plakjes. Ook deze drie ingrediënten zet je samen samen apart.

Tot slot schil je de aardappelen, waarna je ze in blokjes snijdt.

Doe de boter in een grote soeppan met dikke bodem. Bak daarin op niet al te hoog vuur de ui en de knoflook tot de ui lichtbruin begint te worden.

Dan meng je de bloem er snel doorheen, waarna je ook meteen 1 liter heet water en de bouillonblokjes toevoegt.

Voeg daarna ook de champignons, de wortelen, de selderij, het zout, de peper en de majoraan toe.

Zet het vuur nu wat harder. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 5 minuten koken.

Voeg dan de aardappels toe en breng het het geheel weer aan de kook.

Zet het vuur dan lager en laat het geheel nog 25 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes koken. Tot de aardappels zacht zijn.

Meng de zure room en de appel azijn er doorheen. Voeg naar smaak nog wat zout of peper toe.

Snij tot slot de peterselie klein en gebruik die als garnering.

Aardappelsoep uit Oostenrijk recept

Meer soep recepten

Vond je de Aardappelsoep uit Oostenrijk lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische voorgerechten.

(Visited 176 times, 1 visits today)