Met dit recept maak je een lekker stevige Aardappelsoep uit Oostenrijk. Hij zit vol met groenten en champignons. Een hele gezonde soep, maar ook makkelijk om te maken. Kan niet beter toch?
Als voorpret op een zomervakantie naar Mallnitz, maakte ik een paar jaar terug voor het eerst deze Oostenrijkse aardappelsoep. Het is een soep die ook vol zit met andere groenten. Oostenrijkers zijn eigenlijk te bescheiden met de naam van de soep. Het is een echte groentesoep en veel meer dan alleen aardappelsoep!
Ik vind het eten in Oostenrijk altijd zo lekker. En dan vooral al die lekkere stevige soepen die er worden geserveerd. Wij eten deze soep gewoon als hoofdgerecht. Maar wij zijn hier in huis dan ook enorme soep fans. Doe er lekker veel kruiden in en hij wordt op zijn best.
Ik vond het recept op slaviccooking.com. Blijkbaar is Oostenrijk voor een deel een Slavisch-land. Dat je het maar weet. Dat kan zomaar op een dag van pas komen als je Trivial pursuit speelt 🤓.
Ingrediënten
Aardappelsoep voor 6 personen:
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 15 gram (klontje) roomboter
- 3 eetlepels bloem
- 2 groentebouillon blokjes
- 250 gram wortels
- 3 stengels selderij
- 1 eetlepel verse peterselie
- 250 gram kastanje champignons
- 750 gram kruimige aardappelen
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 theelepel gemalen majoraan (of oregano)
- 2 eetlepels zure room
- 1 eetlepel appel azijn
Aardappelsoep uit Oostenrijk recept
In deze film zie je hoe eenvoudig je de aardappelsoep uit Oostenrijk maakt. In de paragraaf na de film lees je het hele recept stap voor stap.
Oostenrijkse aardappelsoep maken
Benodigde tijd: 1 uur
Zo maak je deze aardappelsoep:
- Ui en knoflook snijden
Om te beginnen snij je 1 ui en 1 knoflookteentje fijn. Zet deze twee ingrediënten samen apart.
- Selderij, wortels en champignons snijden
Daarna snij je je 3 stengels selderij in stukjes en 250 gram wortels in plakjes. Borstel 250 gram champignons schoon en snij ze dan in plakjes. Ook deze drie ingrediënten zet je samen samen apart.
- Aardappels snijden
Tot slot schil je 750 gram aardappelen, waarna je ze in blokjes snijdt.
- Ui en knoflook bakken
Doe 15 gram roomboter in een grote soeppan met dikke bodem. Bak daarin, op niet al te hoog vuur, de ui en de knoflook tot de ui lichtbruin wordt.
- Bouillon en bloem toevoegen
Doe ook 1 liter heet water en 2 groentebouillon-blokjes in de soeppan. Meng 3 eetlepels bloem in een bakje met een beetje water tot een papje. Doe dan het papje ook in de soeppan.
- Champignon, wortel, selderij en kruiden toevoegen
Voeg daarna ook de champignons, de wortels en de selderij toe. Doe ook 1 theelepel majoraan en alvast wat zout en peper erbij.
- 5 minuten koken
Zet het vuur nu wat harder. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 5 minuten koken.
- Aardappels toevoegen
Voeg dan de aardappels toe en breng het het geheel weer aan de kook.
- 25 minuten koken
Zet het vuur dan lager en laat het geheel nog 25 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes koken. Tot de aardappels zacht zijn.
- Zure room en azijn toevoegen
Meng 2 eetlepels zure room en 1 eetlepel appel azijn erdoor. Voeg naar smaak nog wat zout of peper toe.
- Garneren met peterselie
Snij tot slot 1 eetlepel peterselie klein en gebruik die als garnering.

Meer soep recepten
Vind je de Aardappelsoep uit Oostenrijk lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten.