Home » Recepten » Soeprecepten » Aardappelsoep uit Oostenrijk

Met dit recept maak je een lekker stevige Aardappelsoep uit Oostenrijk. Hij zit vol met groenten en champignons. Een hele gezonde soep, maar ook makkelijk om te maken. Kan niet beter toch?

Als voorpret op een zomervakantie naar Mallnitz, maakte ik een paar jaar terug voor het eerst deze Oostenrijkse aardappelsoep. Het is een soep die ook vol zit met andere groenten. Oostenrijkers zijn eigenlijk te bescheiden met de naam van de soep. Het is een echte groentesoep en veel meer dan alleen aardappelsoep!

Ik vind het eten in Oostenrijk altijd zo lekker. En dan vooral al die lekkere stevige soepen die er worden geserveerd. Wij eten deze soep gewoon als hoofdgerecht. Maar wij zijn hier in huis dan ook enorme soep fans. Doe er lekker veel kruiden in en hij wordt op zijn best.

Ik vond het recept op slaviccooking.com. Blijkbaar is Oostenrijk voor een deel een Slavisch-land. Dat je het maar weet. Dat kan zomaar op een dag van pas komen als je Trivial pursuit speelt 🤓.

Ingrediënten

Aardappelsoep voor 6 personen:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram (klontje) roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 250 gram wortels
  • 3 stengels selderij
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 250 gram kastanje champignons
  • 750 gram kruimige aardappelen
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel gemalen majoraan (of oregano)
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel appel azijn

Aardappelsoep uit Oostenrijk recept

In deze film zie je hoe eenvoudig je de aardappelsoep uit Oostenrijk maakt. In de paragraaf na de film lees je het hele recept stap voor stap.

Oostenrijkse aardappelsoep maken

Benodigde tijd: 1 uur

Zo maak je deze aardappelsoep:

  1. Ui en knoflook snijden

    Om te beginnen snij je 1 ui en 1 knoflookteentje fijn. Zet deze twee ingrediënten samen apart.

  2. Selderij, wortels en champignons snijden

    Daarna snij je je 3 stengels selderij in stukjes en 250 gram wortels in plakjes. Borstel 250 gram champignons schoon en snij ze dan in plakjes. Ook deze drie ingrediënten zet je samen samen apart.

  3. Aardappels snijden

    Tot slot schil je 750 gram aardappelen, waarna je ze in blokjes snijdt.

  4. Ui en knoflook bakken

    Doe 15 gram roomboter in een grote soeppan met dikke bodem. Bak daarin, op niet al te hoog vuur, de ui en de knoflook tot de ui lichtbruin wordt.

  5. Bouillon en bloem toevoegen

    Doe ook 1 liter heet water en 2 groentebouillon-blokjes in de soeppan. Meng 3 eetlepels bloem in een bakje met een beetje water tot een papje. Doe dan het papje ook in de soeppan.

  6. Champignon, wortel, selderij en kruiden toevoegen

    Voeg daarna ook de champignons, de wortels en de selderij toe. Doe ook 1 theelepel majoraan en alvast wat zout en peper erbij.

  7. 5 minuten koken

    Zet het vuur nu wat harder. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 5 minuten koken.

  8. Aardappels toevoegen

    Voeg dan de aardappels toe en breng het het geheel weer aan de kook.

  9. 25 minuten koken

    Zet het vuur dan lager en laat het geheel nog 25 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes koken. Tot de aardappels zacht zijn.

  10. Zure room en azijn toevoegen

    Meng 2 eetlepels zure room en 1 eetlepel appel azijn erdoor. Voeg naar smaak nog wat zout of peper toe.

  11. Garneren met peterselie

    Snij tot slot 1 eetlepel peterselie klein en gebruik die als garnering.

Aardappelsoep uit Oostenrijk jan 2021 vierkant
Aardappelsoep uit Oostenrijk

Meer soep recepten

Vind je de Aardappelsoep uit Oostenrijk lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen