Met dit recept maak je een lekker stevige Aardappelsoep uit Oostenrijk. Hij zit vol met groenten en champignons en is dus super gezond.

Als voorpret op een zomervakantie naar Mallnitz, maakte ik deze Oostenrijkse aardappelsoep. Het is een soep die ook vol zit met andere groenten. Oostenrijkers zijn eigenlijk te bescheiden met de naam van de soep. Het is een echte groentesoep en veel meer dan alleen aardappelsoep!

Ik vind het eten in Oostenrijk altijd zo lekker. En dan vooral al die lekkere stevige soepen die er worden geserveerd. Wij eten deze soep gewoon als hoofdgerecht. Maar wij zijn hier in huis dan ook enorme soep fans. Doe er lekker veel kruiden in en hij wordt op zijn best.

Ik vond het recept op slaviccooking.com. Blijkbaar is Oostenrijk voor een deel een Slavisch-land. Dat je het maar weet. Dat kan zomaar op een dag van pas komen als je Trivial pursuit speelt 🤓.

Ingrediënten

Aardappelsoep voor 6 personen:

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram (klontje) roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 liter heet water
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 250 gram wortels
  • 3 stengels selderij
  • 1 eetlepel peterselie
  • 250 gram kastanje champignons
  • 750 gram aardappelen
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel gemalen majoraan (of oregano)
  • 2 eetlepels zure room

Optioneel

  • 1 eetlepel appel azijn

Aardappelsoep uit Oostenrijk recept

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je de Oostenrijkse aardappelsoep:

  1. Ui en knoflook snijden

    Om te beginnen snij je de ui in klein en het knoflookteentje fijn. Zet deze twee ingrediënten samen apart.

  2. Selderij, wortels en champignons snijden

    Daarna snij je je de selderij in stukjes en de wortels in plakjes. Borstel de champignons schoon en snij ze dan in plakjes. Ook deze drie ingrediënten zet je samen samen apart.

  3. Aardappels snijden

    Tot slot schil je de aardappelen, waarna je ze in blokjes snijdt.

  4. Ui en knoflook bakken

    Doe de boter in een grote soeppan met dikke bodem. Bak daarin op niet al te hoog vuur de ui en de knoflook tot de ui lichtbruin begint te worden.

  5. Bouillon en bloem toevoegen

    Doe ook het hete water en de bouillonblokjes in de soeppan. Meng de bloem in een bakje met een beetje water tot een papje. Doe dan het papje ook in de soeppan.

  6. Champignon, wortel, selderij en kruiden toevoegen

    Voeg daarna ook de champignons, de wortels en de selderij toe. Doe ook de majoraan en alvast wat zout en peper toe.

  7. 5 minuten koken

    Zet het vuur nu wat harder. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 5 minuten koken.

  8. Aardappels toevoegen

    Voeg dan de aardappels toe en breng het het geheel weer aan de kook.

  9. 25 minuten koken

    Zet het vuur dan lager en laat het geheel nog 25 minuten, met de deksel op de pan, zachtjes koken. Tot de aardappels zacht zijn.

  10. Zure room en azijn toevoegen

    Meng de zure room en de appel azijn er doorheen. Voeg naar smaak nog wat zout of peper toe.

  11. Garneren met peterselie

    Snij tot slot de peterselie klein en gebruik die als garnering.

Aardappelsoep uit Oostenrijk recept

Meer soep recepten

Vind je de Aardappelsoep uit Oostenrijk lekker? Dan zoek je vast nog meer soep recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen