Een krentenbrood in de Airfryer bakken is hartstikke makkelijk. Alle ingrediënten mengen, kneden, rijzen en bakken. Dat kan iedereen wel toch? In dit recept zie je hoe je zelf een lekker krentenbrood maakt.
Wil je dit brood met krenten en rozijnen bakken? Een grote oven heb je er niet eens voor nodig! Voor het werk hoef je het ook al niet te laten. Het mengen en kneden van de ingrediënten is namelijk maar een klein klusje.
Wat je wel nodig hebt is een Airfryer en wat geduld. De krenten en en rozijnen laat je een dag voor het bakken al wellen. Het deeg laat je twee keer een uur rijzen. Het bakken gaat dan nog het snelst. Gelukkig wordt je geduld beloond met een heerlijk geurend vers krentenbrood.
Krenten of rozijnenbrood?
Dit brood heet een krentenbrood maar eigenlijk is dat een vreemde naam. Er zitten in dit recept meer rozijnen dan krenten. Wil je dat anders? Gebruik gewoon de verhouding die je zelf wilt. Rozijnen zijn een stuk goedkoper dan krenten, dus wil je geld besparen? Maak er dan een rozijnenbrood van.
Bloem of volkoren tarwemeel?
Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een andere verhouding tussen de bloem en het volkoren tarwemeel te gebruiken. Ook dat is een beetje naar smaak. 100% Bloem of 100% volkoren tarwemeel en alles daar tussenin is mogelijk.
Kleine vorm voor je Airfryer
Naast een Airfryer heb je ook een vorm nodig die in het mandje daarvan past. Ik gebruik een quichevorm van 20 centimeter diameter, met een losse bodem. Groot genoeg voor dit brood. Test in ieder geval voor je begint of je vorm in het mandje van de Airfryer past.
Ingrediënten
Voor een krentenbrood van 750 gram:
- 80 gram krenten
- 160 gram rozijnen
- 1 theelepel zout
- 120 gram volkoren tarwemeel
- 200 gram bloem
- 2 theelepels instant gist
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram roomboter
- 4 theelepels honing
- 130 milliliter melk
- 1 middelgroot ei (50 gram)
- 1 theelepel olijfolie/1 klontje boter
Ook nodig:
- Airfryer – kies een Airfryer uit bij Bol.com
- 20 centimeter vorm, die in de Airfryer past
Krentenbrood in de Airfryer bakken
In deze film zie je hoe makkelijk je in de Airfryer een krentenbrood maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Krentenbrood in de Airfryer recept
Benodigde tijd, exclusief wellen: 3 uren
Zo maak je dit brood:
- Een dag eerder: krenten en rozijnen wellen
Doe 80 gram krenten en 160 gram rozijnen in een kom. Giet er heet water over. Laat ze 15 minuten weken. Doe de krenten en rozijnen in een zeef. Spoel ze af met koud water. Laat ze in de zeef één nacht drogen.
- Doe de droge ingrediënten in een kom
Pak een kom en doe daarin eerst 1 theelepel zout. Doe daar bovenop 120 gram volkoren tarwemeel, 200 gram bloem, 2 theelepels instant gist en 1 theelepel kaneel
- Roomboter, melk, honing en ei mengen
Smelt 20 gram roomboter in een steelpan op lage temperatuur. Voeg 130 milliliter halfvolle melk en 4 theelepels honing toe. Verwarm het terwijl je roert tot het handwarm is. Haal de pan dan van het vuur. Doe er 1 middelgroot ei bij en klop het geheel los met een garde.
- Deeg kneden
Voeg het melk/ei mengsel bij de droge ingrediënten. Kneed het deeg dan 8 minuten. Aan het einde heb je een mooie elastische bol deeg.
- Krenten en rozijnen erdoor kneden
Doe ook de krenten en rozijnen in de kom. Kneed weer ongeveer 5 minuten, tot ze allemaal gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
- Eerste keer 60 minuten rijzen
Dek de kom af met een deksel of wat huishoudfolie. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur staan.
- Vorm invetten
Gebruik een kleine metalen vorm die in het mandje van je Airfryer past. Vet hem in met 1 theelepel olijfolie.
- Deeg rekken en vouwen
Pak een zijkant van het deeg en rek die een stuk uit. Vouw het uitgerekte stuk terug naar het midden van de deegbol. Draai de kom een stukje en herhaal dit met een andere punt. Net zolang tot het deeg weer wat compacter is (zie ook de film).
De onderkant van de bol is het nu het mooiste glad. Leg het deeg met die mooie kant naar boven in de vorm. Duw hem in een mooie bolvorm. - Tweede keer 60 minuten rijzen
Dek de vorm af door de deegkom er ondersteboven overheen te zetten. Of dek het weer af met wat folie. Laat het deeg nog een keer 60 minuten rijzen.
- Bakken in de Airfryer
Verwarm de Airfryer 3 minuten voor naar 160 graden. Zet dan de vorm in het mandje van de Airfryer. Bak het brood 25 minuten op 160 graden.
- Afkoelen
Laat het krentenbrood een paar minuten in de vorm afkoelen. Haal het dan uit de vorm. Leg het brood op een rooster om verder af te koelen.
Serveer het krentenbrood met bijvoorbeeld roomboter en poedersuiker of kaas erop.

Deeg te droog? Of juist te nat
Het deeg neemt langzaam steeds meer vocht op. Geen paniek dus als het in het begin nog te plakkerig lijkt. Wordt het na 4 minuten nog niet beter, voeg dan een klein beetje bloem toe.
Is het deeg juist te droog, dan merk je dat al snel. Voeg een klein scheutje van ongeveer 10 milliliter melk toe. Goed kneden en het wordt helemaal opgenomen.
Meer recepten
Vind je dit krenten en rozijnenbrood recept leuk? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Bijvoorbeeld deze gekruide aardappels uit de Airfryer. Of kijk op de pagina met alle bak recepten.