Een salade met heerlijke en bijzondere ingrediënten, die je het hele jaar door kan maken. Deze salade met abdijkaas en vijgen is niet voor niets één van de favorieten van mijn gezin. De combinatie van trappistenkaas, cashewnoten, vijgen, cherrytomaatjes en rucola is superlekker!
De laatste tijd maak ik weer heel vaak salades. Ik vind ze een perfecte start van de maaltijd. Salade geeft meteen wat extra variatie aan het eten. Verder zijn salades natuurlijk ook gewoon heel makkelijk om te maken!
Abdijkaas
Heb je al eens abdijkaas geproefd? Abdijkaas, of ook wel trappistenkaas genoemd, is een op traditionele wijze in kloosters gemaakte kaas. Vaak zijn ze gemaakt op basis van koemelk en hebben ze een lekker romige en milde smaak. Deze kaassoort is niet alleen heerlijk op een kaasplankje, maar ook ideaal voor deze salade!
Witte balsamicoazijn
In de dressing gebruikte ik witte balsamicoazijn. Dat is een wat mildere, meer fruitige variant van normale balsamicoazijn. In de winkel vind je het ook onder de naam condimento bianco. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan appelazijn, of eventueel gewone witte wijnazijn.
Ingrediënten
Salade voor 4 personen:
- 85 gram rucola
- 1 Elstar appel
- 250 gram cherrytomaat
- 250 gram abdijkaas
- 100 gram gewelde vijgen
- 100 gram ongezouten gebrande cashewnoten
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels witte balsamicoazijn
- 1 theelepel vloeibare honing
- peper
- zout
Salade met abdijkaas en vijgen recept
In deze film zie je hoe je deze salade met abdijkaas, noten en vijgen maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Salade met abdijkaas en vijgen maken
Benodigde tijd: 15 minuten
Zo maak je deze salade:
- Rucola, appel en tomaat
Pak een slakom en doe daarin 85 gram rucola sla. Snij 1 ongeschilde Elstar appel in stukjes. Halveer 250 gram cherrytomaatjes. Voeg de appel en de tomaatjes toe aan de kom.
- Abdijkaas toevoegen
Haal de korst van 250 gram abdijkaas. Snij de kaas in kleine blokjes en voeg die toe aan de kom.
- Gewelde vijgen erbij
Halveer 100 gram gewelde vijgen en snij ze dan in plakjes. Voeg de vijgen toe aan de kom.
- Cashewnoten
Voeg tenslotte 100 gram ongezouten gebrande cashewnoten toe.
- Dressing maken
Pak een klein kommetje en doe daarin 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte balsamicoazijn, 1 theelepel vloeibare honing en naar smaak wat peper en zout. Klop het door elkaar met een vork.
- Mengen
Giet de dressing over de salade. Schep alle ingrediënten dan voorzichtig door elkaar.

Variatietips
Wil je wat variatie aanbrengen in deze salade. Dat kan natuurlijk! Vervang bijvoorbeeld de gewelde vijgen door gedroogde dadels of pruimen. Kies voor een andere milde kaassoort, zoals jong belegen. Of voeg pitloze rode druiven toe. Wat je maar wilt, het kan bijna niet mis gaan!
Meer recepten
Vind je deze salade met abdijkaas lekker? Op Eetman vind je nog veel meer lekkere recepten. Bijvoorbeeld deze kaasfondue met Gruyere en Jong belegen. Of kijk eens op de pagina met alle saladerecepten.