5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Salades » Salade met abdijkaas en vijgen

Een salade met heerlijke en bijzondere ingrediënten, die je het hele jaar door kan maken. Deze salade met abdijkaas en vijgen is niet voor niets één van de favorieten van mijn gezin. De combinatie van trappistenkaas, cashewnoten, vijgen, cherrytomaatjes en rucola is superlekker!

Naar het recept

De laatste tijd maak ik weer heel vaak salades. Ik vind ze een perfecte start van de maaltijd. Salade geeft meteen wat extra variatie aan het eten. Verder zijn salades natuurlijk ook gewoon heel makkelijk om te maken!

Abdijkaas

Heb je al eens abdijkaas geproefd? Abdijkaas, of ook wel trappistenkaas genoemd, is een op traditionele wijze in kloosters gemaakte kaas. Vaak zijn ze gemaakt op basis van koemelk en hebben ze een lekker romige en milde smaak. Deze kaassoort is niet alleen heerlijk op een kaasplankje, maar ook ideaal voor deze salade!

Witte balsamicoazijn

In de dressing gebruikte ik witte balsamicoazijn. Dat is een wat mildere, meer fruitige variant van normale balsamicoazijn. In de winkel vind je het ook onder de naam condimento bianco. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan appelazijn, of eventueel gewone witte wijnazijn.

Salade met abdijkaas en vijgen

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Salades
Porties

4

porties
Totale tijd

15

minuten

Deze salade met abdijkaas en vijgen moet je maken. De combinatie van trappistenkaas, cashewnoten, vijgen, tomaat en rucola is superlekker!

Ingrediënten

  • 85 gram rucola

  • 1 Elstar appel

  • 250 gram cherrytomaat 

  • 250 gram abdijkaas

  • 100 gram gewelde vijgen

  • 100 gram ongezouten gebrande cashewnoten

  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge

  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn

  • 1 theelepel vloeibare honing

  • peper

  • zout

Recept

  • Rucola, appel en tomaat
    Pak een slakom en doe daarin de rucola sla. Snij de ongeschilde Elstar appel in stukjes. Halveer de cherrytomaatjes. Voeg de appel en de tomaatjes toe aan de kom.
  • Abdijkaas toevoegen
    Haal de korst van de abdijkaas. Snij de kaas in kleine blokjes en voeg die toe aan de kom.
  • Gewelde vijgen erbij
    Halveer de gewelde vijgen en snij ze dan in plakjes. Voeg de vijgen toe aan de kom.
  • Cashewnoten
    Voeg tenslotte de ongezouten gebrande cashewnoten toe.
  • Dressing maken
    Pak een klein kommetje en doe daarin de olijfolie, de witte balsamicoazijn, de vloeibare honing en naar smaak wat peper en zout. Klop het door elkaar met een vork.
  • Mengen
    Giet de dressing over de salade. Schep alle ingrediënten dan voorzichtig door elkaar.

Recept video

Opmerkingen

  • Wil je wat variatie aanbrengen in deze salade. Dat kan natuurlijk! Vervang bijvoorbeeld de gewelde vijgen door gedroogde dadels of pruimen. Kies voor een andere milde kaassoort, zoals jong belegen.  Of voeg pitloze rode druiven toe. Wat je maar wilt, het kan bijna niet mis gaan!

Meer recepten

Vind je deze salade met abdijkaas lekker? Op Eetman vind je nog veel meer lekkere recepten. Bijvoorbeeld deze kaasfondue met Gruyere en Jong belegen. Of kijk eens op de pagina met alle saladerecepten.

Salade met abdijkaas en vijgen recept 800x800
Salade met abdijkaas en vijgen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen