5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Haverrijst met champignons, bonen en paprika

Heb je weleens iets met haverrijst gekookt? Daar ga ik verandering in brengen! Deze haverrijst met champignons, bonen en paprika is perfect voor een lekkere doordeweekse maaltijd. Makkelijk te maken en super gezond!

Naar het recept

Eigenlijk gewoon omdat het in de aanbieding was kocht ik een tijdje terug een pak Haverrijst. Ik maakte er dit lekkere gerecht met bonen, champignons en paprika mee. Het is een makkelijk recept dat je in ongeveer 25 minuten kan koken. Perfect om ‘s avonds na je werkdag te maken dus.

Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten, veel zal je gewoon in huis hebben: ui, knoflook, zonnebloemolie, ketjap, sambal, zout en peper heb ik altijd wel staan. Alleen voor de haverrijst, paprika, champignons, bonen, pinda’s en pindasaus moest ik naar de winkel. Dat is goed te doen toch?

Wat is haverrijst?

In dit recept gebruik ik haverrijst. Ik kan me goed voorstellen dat je niet weet wat dat is. Haverrijst is geen echte rijstsoort. De naam is vooral omdat het de vorm heeft van rijstkorrels. Het zijn gepelde en gesneden haver graankorrels.

Haverrijst is makkelijk in het gebruik. Je kookt het ook net als rijst in ongeveer 13 minuten. De smaak is licht nootachtig. Ik vind het een lekker en gezond alternatief voor bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

In principe is haverrijst glutenvrij, maar soms bevat het wel sporen van gluten. Let dus op de verpakking of het gecertificeerd is. Dat geldt overigens voor alle ingrediënten in dit recept.

Haverrijst met champignons, bonen en paprika

5.0 van 1 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

25

minuten

Deze haverrijst met champignons, bonen en paprika is perfect voor een lekkere doordeweekse maaltijd. Makkelijk te maken en super gezond!

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 250 gram champignons

  • 1 rode paprika

  • 200 gram haverrijst

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 2 tenen knoflook

  • 400 gram blik kidneybonen

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel sambal

  • 50 gram pinda’s

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • 100 gram pindasaus

Recept

  • Ui snijden
    Snij 1 grote ui in kleine stukjes. Zet de ui even apart.
  • Champignons snijden
    Maak 250 gram champignons schoon. Snij ze in plakjes en zet die apart.
  • Rode paprika snijden
    Verwijder de zaadlijsten uit 1 rode paprika. Snij de paprika in stukjes.
  • Haverrijst koken
    Breng water aan de kook. Kook daarin 200 gram haverrijst in ongeveer 13 minuten. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking. Ga intussen de groenten bakken.
  • Ui bakken
    Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in en hapjespan op middelhoge temperatuur. Bak daarin de ui tot hij zacht wordt.
  • Champignons, paprika en knoflook toevoegen
    Voeg de champignons en de paprika toe. Pers 2 tenen knoflook uit en doe ook die in de pan. Bak het geheel weer tot de champignons en de paprika zacht worden.
  • Kidneybonen toevoegen
    Giet het sap uit een 400 gram blik kidneybonen. Voeg ze dan ook aan de hapjespan toe.
  • Haverrijst toevoegen
    Inmiddels is de haverrijst genoeg gekookt. Giet de haverrijst af en voeg het dan toe aan de hapjespan.
  • Ketjap, sambal en pinda’s erbij
    Voeg naar smaak ongeveer 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal en 50 gram pinda’s toe.
  • Zout, peper en pindasaus
    Voeg dan ook zout en peper naar smaak toe en ongeveer 100 gram pindasaus.

Recept video

Haverrijst met champignons bonen en paprika 800x800
Haverrijst met champignons, bonen en paprika

Meer hoofdgerechten

Vind je deze haverrijst met champignons, bonen en paprika lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere vegetarische hoofdgerechten op eetman.nl. Bijvoorbeeld deze bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie.

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles