Home » Recepten » Nagerechten » Creme brulee

Het perfecte dessert voor een feestelijke maaltijd, dat zou zomaar Creme brulee kunnen zijn. Je kan, sterker nog, je moet het ruim van tevoren klaar maken.

Op de avond zelf hoef je dan alleen nog maar dat lekkere karamellaagje er op te maken. Voor dat karamellaagje gebruik je het beste een speciale brander. Spelen met vuur is immers leuk. Maar belangrijker nog: met een beetje oefenen kun je het heel mooi egaal krijgen.

Als je zonder brander zit, dan kan je het suikerlaagje ook onder de grill karameliseren. In dat geval is het goed opletten: te kort en de suiker is nog niet helemaal gesmolten, te lang en hij is verbrand.

Ingrediënten

Creme brulee voor 4 personen:

 • 500 milliliter kookroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 5 eieren
 • poedersuiker

Creme brulee recept

Als voorbeeld staat hier een filmpje van 2 minuten met de korte uitleg. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.

De creme brulee maken

Benodigde tijd: 3 uren en 15 minuten.

Zo maak je creme brulee:

 1. Eigeel met basterdsuiker en vanillesuiker mengen

  Scheid 5 eieren. Het eiwit heb je niet nodig, het eigeel wel. Let op dat je geen eiwit door het eigeel krijgt. Doe het eigeel in een kom. Voeg 50 gram witte basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker toe. Klop het met een garde door, tot het een egale romige massa is.

 2. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven voor op 150 graden.

 3. De helft van de room verhitten

  Zet een pannetje op een laag vuur en doe er 250 milliliter van de kookroom in. Verhit het langzaam tot het 80 graden heet is. Haal de room dan van het vuur af.

 4. Warme room door het ei mengen

  Giet nu, al roerend met de garde, scheutje voor scheutje de warme room door het eiermengsel. Daarna kun je ook de koude 250 milliliter van de kookroom er doorheen kloppen.

 5. In bakjes doen en dan in braadslede met heet water

  Giet het mengsel in vier oven bestendige bakjes, en zet die in een braadslede. Giet kokend water in de braadslede, zodat de bakjes bijna tot hun rand in het hete water staan.

 6. Bakjes verhitten en dan laten koelen

  Zet de braadslede met de bakjes 45 minuten op 150 graden in de oven. Daarna haal je de bakjes uit de oven en laat je ze afkoelen op het aanrecht. Als ze voldoende koel zijn zet je ze minimaal een paar uur in de koelkast.

 7. Poedersuiker erop

  Vlak voordat je de creme brulee op gaat dienen, strooi je een dun laagje poedersuiker over de crème.

 8. Optie 1: met een brander de suiker verhitten

  Als je een brandertje hebt, dan verwarm je de suiker er voorzichtig mee, tot deze goudbruin wordt. Verplaats de vlam op tijd, zodat de suiker niet te warm wordt en verbrand.

 9. Optie 2: met de grill de suiker verhitten

  Eventueel kan verwarmen van de suiker ook in de grill. Verwarm de grill en zet de bakjes eronder. Goed opletten: als de suiker gaat verkleuren, dan moeten de bakjes eruit.

Creme brulee recept dec 2019 800x800
Creme brulee

Meer nagerechten

Vind je de creme brulee lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere desserts op Eetman.nl. Kijk dan ook eens op de pagina met alle nagerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen