Creme brulee

Creme brulee

Het perfecte dessert voor een feestelijke maaltijd, dat zou zomaar Creme brulee kunnen zijn. Je kan, sterker nog, je moet het ruim van tevoren klaar maken. Op de avond zelf hoef je dan alleen nog maar dat lekkere caramellaagje er op te maken. Voor dat caramellaagje gebruik je het beste zo’n kleine brander. Spelen met vuur is immers leuk. Maar belangrijker nog: met een beetje oefenen kun je het heel mooi egaal krijgen. Als je, zoals ik, even zonder brander zit, dan kan het ook onder de grill. In dat geval is het goed opletten: te kort en de suiker is nog niet helemaal gesmolten, te lang en hij is verbrand. Op de foto zie je dat ik voor veilig ging: net iets te wit voor het mooi.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 500 ml kookroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • poedersuiker

Creme brulee recept

Het maken van de creme:

Scheid het eieren. Het eiwit heb je niet nodig, de eierdooiers wel. Let op dat je geen eiwit door de eierdooiers krijgt. Doe de eierdooiers in een kom. Voeg de basterdsuiker en de vanillesuiker toe. Klop het met een garde door, tot het een egale romige massa is.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Zet een pannetje op een laag vuur en doe er de helft van de kookroom in. Breng het langzaam aan de kook. Zodra het begint te koken haal je het van het vuur af.

Giet nu, al roerend met de garde, scheutje voor scheutje de warme room door het eiermengsel. Daarna kun je ook de koude helft van de kookroom er doorheen kloppen.

Giet het mengsel in vier oven bestendige bakjes, en zet die in een braadslede. Giet kokend water in de braadslede, zodat de bakjes bijna tot hun rand in het hete water staan.

Zet de braadslede met de bakjes 45 minuten in de oven. Daarna haal je de bakjes uit de oven en laat je ze afkoelen op het aanrecht. Als ze voldoende koel zijn zet je ze minimaal een paar uur in de koelkast.

Het suikerlaagje maken:

Vlak voordat je de creme brulee op gaat dienen, strooi je een dun laagje poedersuiker over de crème.

Als je een brandertje hebt, dan verwarm je de suiker er voorzichtig mee, tot deze goedbruin wordt. Verplaats de vlam op tijd, zodat de suiker niet te warm wordt en verbrand.

Eventueel kan dat dus ook in de grill. Verwarm de grill en zet de bakjes er onder. Goed opletten: als de suiker gaat verkleuren, dan moeten de bakjes er uit.

Creme brulee