Home » Recepten » Hoofdgerechten » Pasta met paddestoelen

Dit lekkere recept heet officieel: Pasta panna con funghi. Ik ben geen Italiaan, maar het betekent zoiets als ‘roompasta’. Laten we het maar op Pasta met paddestoelen houden. Van die paddestoelen maak je daarna een lekkere roomsaus met witte wijn en kookroom.

Ik vond het recept op blogspot.nl onder Onno In de keuken. Een leuk blog met veel vegetarische recepten en mooie foto’s. Helaas worden daar de laatste tijd niet veel recepten meer op gezet.

De gedroogde paddestoelen waren bij het maken even schrikken. Aan de binnenkant van de verpakking stond pas dat ze een heel uur moeten weken. Daar ging mijn strakke planning voor het koken door het putje. Maar het wachten was de moeite waard. Ze voegen echt heel veel smaak aan het gerecht toe, dus niet stiekem weglaten!

Ingrediënten

Pasta voor 4 personen:

 • 30 gram roomboter
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • blaadjes van 1 takje tijm
 • 250 gram champignons
 • 250 gram kastanje champignons
 • 30 gram gedroogde paddestoelen (liefst eekhoorntjesbrood/porcini)
 • 2 deciliter witte wijn
 • 2 deciliter kookroom
 • 320 gram pasta (pipe rigate, penne of tagliatelle)
 • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • handje peterselie

Pasta met paddestoelen recept

Als eerste staat hier een filmpje van 4 minuten met de uitleg. Onder de film vind je de volledige beschrijving in tekst.

Pasta met paddestoelen maken

Voorbereiding

Begin ruim op tijd met de gedroogde paddestoelen. Week ze 1 uur lang in een beetje warm water.

Borstel intussen de champignons en de kastanje champignons schoon. Verwijder de droge eindjes van de steeltjes en snij ze in kwart stukken.

Snij dan ook alvast de tijm en de knoflook fijn. Zet ze even samen apart.

Bereiden

Snij de gedroogde paddestoelen in kleine stukjes.

Verwarm de boter en de olijfolie in een hapjespan. Voeg de knoflook en de tijm toe en vervolgens alle paddestoelen. Bak de paddestoelen zo’n 10 minuten.

Breng intussen het water voor de pasta alvast aan de kook.

Blus het geheel met de witte wijn en verhit het vervolgens nog 5 minuten op middelhoog vuur.

Hak intussen de peterselie alvast fijn.

Voeg de room toe. Verwarm het geheel dan nog 5-8 minuten, tot de roomsaus wat dikker wordt. Breng de saus intussen op smaak met (best veel) zout en (best veel) versgemalen zwarte peper. Gewoon proeven tot je het lekker vindt.

Kook intussen de pasta, volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 8 minuten) al dente. Roer de pasta tussendoor af en toe, zodat hij niet aan elkaar plakt.

Meng de pasta door de paddestoelenroomsaus.

Strooi nog wat gehakte peterselie over de pasta met paddestoelen en rasp als laatste ook nog wat parmezaanse kaas over het gerecht.

Pasta met paddestoelen recept

Meer pastarecepten

Vind je deze Pasta met paddestoelen lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere pastagerechten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept, bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen