5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Nagerechten » Crêpes Suzette met vanille-ijs

Zoek je een echt waanzinnig lekkere afsluiter van je etentje? Crêpes Suzette met vanille-ijs is mijn tip voor jou! Dit is zo’n heerlijk dessert waar iets warms, de crêpes en de warme sinaasappelsaus dus, gecombineerd wordt met lekker smeltend vanille-ijs. Daar wordt je zeker blij van.

Naar het recept

Voor grote kinderen zoals ik is er nog een leuke reden om crêpes Suzette te maken: de crêpes (een chique woord voor flensjes) worden ook nog eens geflambeerd met Grand Marnier. Flamberen is natuurlijk altijd mooi om te zien. Leuk voor de feestvreugde bij je etentjes. Kortom: crêpes Suzette is een van mijn favoriete recepten, maar dat had je waarschijnlijk al door.

Zonder alcohol crêpes Suzette maken?

De zoete sinaasappelsaus uit dit recept wordt geflambeerd met Grand Marnier. Een sinaasappel likeur met 40% alcohol. Een deel van de alcohol verbrandt bij het flamberen, maar er blijft wel wat alcohol achter.

Wil je echt helemaal geen alcohol in de crêpes Suzette? Sla het flamberen en de Grand Marnier over. Meng in plaats daarvan Marmelade door de saus. Dat is een soort van bitter-zoete jam van citrusvruchten. Geloof me: ook dan wordt de saus heerlijk!

Crêpes Suzette met vanille-ijs

5.0 van 1 stem
Course: Nagerechten, Recepten
Porties

4

personen
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Maak jij de heerlijke Crêpes Suzette met vanille-ijs. Een dessert van warme flensjes met sinaasappelsaus, geflambeerde Grand Marnier en ijs.

Ingrediënten

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 120 gram bloem

  • 1 mespuntje zout

  • 2 eieren

  • 300 milliliter melk

  • 3 perssinaasappels (voor 200 milliliter sap)

  • 50 milliliter citroensap

  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 70 gram roomboter

  • 50 milliliter Grand Marnier sinaasappellikeur (of, voor alcholvrij: 4 eetlepels Marmelade jam)

  • 4 bolletjes vanille-ijs

  • Ook nodig
  • mixer of garde

Recept

  • Voorbereiding (kan eerder op de dag)
  • Bloem, zout, vanillesuiker en ei
    Doe 120 gram bloem in een grote kom. Voeg 1 mespuntje zout, 1 zakje vanillesuiker en 2 eieren toe.
  • Melk erdoor mengen
    Zet de mixer op een lage stand. Mix beetje bij beetje 300 milliliter melk door het beslag, zoadat er geen klontjes bloem meer over zijn. Laat het beslag dan minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  • Sinaasappelsaus maken
    Pers de sinaasappels uit tot je 200 milliliter sap hebt. Doe het sap in een steelpannetje. Voeg ook 50 milliliter citroensap en 125 gram lichtbruine basterdsuiker toe. Breng het aan de kook. Laat de saus ongeveer 15 minuten inkoken, tot de helft van het vocht verdampt is.

    Voor alcoholvrije crêpes Suzette: voeg hier ook 4 eetlepels marmelade toe en laat die meekoken.
  • Flensjes bakken
    Smelt 30 gram van de roomboter (bewaar de rest voor het bakken) en roer dat door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan van 15 centimeter. Smelt voor elk flensje een klein klontje roomboter. Bak in totaal acht flensjes.

    Als je niet meteen verder gaat met koken, zet de flensjes dan met een bord er bovenop afgedekt weg.
  • De crêpes Suzette maken (15 minuten voor het eten)
  • Flensjes vouwen
    Vouw de flensjes in vieren.
  • Sinaasappelsaus over de flensjes
    Verwarm de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen.
  • Flamberen
    Doe 50 milliliter Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen.

    Voor alcoholvrije crêpes Suzette: sla deze stap over.
  • Serveren
    Doe op elk bord 2 flensjes met wat saus er over. Leg op elk bord één bol vanille-ijs. Meteen serveren.

Recept video

Opmerkingen

  • Tip: ijsbolletjes maak je het makkelijkst als je de ijslepel vooraf in een beker heet water doopt.

Meer lekkere dessert recepten

Vind je de crêpes Suzette lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere lekkere desserts op eetman.nl. Bijvoorbeeld deze:

Of kijk op de verzamelpagina met alle vegetarische nagerechten.

Crepes Suzette met vanille ijs recept jun 2024 800x800
Crepes Suzette met vanille-ijs

Getagd in:

, ,

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen