Met dit recept zet je de perfecte vegetarische lasagne met aubergine, paprika en ricotta op tafel. Een heerlijk alternatief voor je standaard lasagne.

“How-to-cook-perfect-vegetable-lasagne”. Zo staat deze lasagne in TheGuardian.com. Volgens hen is dit dus ‘de perfecte vegetarische lasagne met aubergine en ricotta’. Wij hebben hem natuurlijk uitgetest. Het is inderdaad een hele lekkere combinatie. Hieronder vind je het recept vertaalt en wat vereenvoudigd.

Lasagne maken is een kwestie van geduld. Het werk valt mee, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Eerst bak je de groenten in de oven, dan maak je de ricottavulling, dan de groentevulling. Laagje voor laagje maak je de lasagne, die dan vervolgens de oven in moet.

Kortom vanaf dat je begint, tot dat je eet moet je op een uur of twee rekenenen. Maar: dan staat er dus wel de perfecte vegetarische lasagne met aubergine, paprika en ricotta op tafel.

Ingrediënten

Lasagne voor 4 personen:

  • 3 aubergines
  • 2 rode paprika’s
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • blik 600 gram tomaten, in stukjes
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 500 gram ricotta kaas
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • 12 gedroogde lasagnebladen
  • 10 gram verse basilicum blaadjes
  • zout en peper naar smaak

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier

Lasagne met aubergine paprika en ricotta recept

In deze video zie je hoe je deze lasagne maakt. Daarna lees je het recept stap voor stap na.

Lasagne met aubergine en ricotta maken

Benodigde tijd: 2 uren.

Zo maak je de lasagne:

  1. Aubergines en paprika’s in de oven

    Verwarm de oven voor naar 200 graden. Halveer de aubergines. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg daarop de aubergines en de paprika’s. Bak deze groenten dan 30 minuten.

  2. Pijnboompitten roosteren

    Rooster intussen de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter. Ongeveer 5 minuten, totdat ze bruin beginnen te worden. Haal de pan dan meteen van het vuur.

  3. Kaas met pijnboompitten vulling maken

    Rasp intussen de parmezaanse kaas. Meng de ricotta met de geroosterde pijnboompitten en drie kwart van de geraspte parmezaanse kaas. Doe ook daar naar smaak wat zout en peper bij. Zet de vulling nog even terug in de koelkast.

  4. Paprika en aubergine klein maken

    Wacht tot de de aubergines en de paprika’s genoeg afgekoeld zijn. Schep het vruchtvlees uit de aubergines. Snij de grotere stukken wat kleiner. Snij ook de paprika’s klein. Doe ze daarna bij de aubergine’s.

  5. Knoflook, aubergine en paprika bakken

    Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Pers de knoflook uit en bak die ongeveer een minuut. Voeg dan de aubergine en de paprika toe. Bak het samen ongeveer 10 minuten. Roer het regelmatig.

  6. Groentevulling afmaken

    Voeg dan de tomaten, inclusief de saus uit het blik en de balsamico azijn toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het 8 minuten langzaam inkoken, zodat het wat dikker wordt. Voeg dan wat zout en peper naar smaak toe.

  7. Oven weer voorverwarmen

    Verwarm de oven weer naar 200 graden.

  8. Eerste laag maken

    Pak nu een ovenschaal van ongeveer 20×25 centimeter. Doe ongeveer een kwart van de groentevulling op de bodem. Doe daar wat gescheurde basilicum blaadjes bovenop. Daar bovenop leg je een laag lasagne bladen. Breek die op maat indien nodig.

  9. Lagen toevoegen

    Doe daarop een kwart van de kaasvulling, weer een kwart van de groentevulling, wat basilicumblaadjes en lasagne bladen. Herhaal dat nog twee keer.

  10. Laatste laag kaasvulling

    Eindig met een laag kaasvulling. Verdeel daarover de resterende geraspte kaas.

  11. Lasagne bakken

    Bak nu de lasagne 35-40 minuten in de oven tot de kaas bovenop goudbruin begint te worden.

Laat de lasagne 20 minuten afkoelen, voordat je hem serveert.

Lasagne met aubergine en ricotta vierkant

Meer recepten

Vind je de lasagne met aubergine en ricotta lekker? Op de pagina met vegetarische hoofdgerechten vind je nog veel meer lekkere pastagerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen