Lasagne met aubergine en ricotta

De perfecte vegetarische lasagne met aubergine recept

Met dit recept zet je de perfecte vegetarische lasagne met aubergine, paprika en ricotta op tafel. Een heerlijk alternatief voor je standaard lasagne.

Dit klinkt goed he: “how-to-cook-perfect-vegetable-lasagne”. Na een uitgebreid vergelijk van alle mogelijke variaties van lasagne staat in TheGuardian.com de volgens hen ‘de perfecte vegetarische lasagne met aubergine en ricotta’. Die ben ik natuurlijk gaan uitproberen. Hieronder staat het recept vertaald naar dingen die wij kunnen snappen.

Het werk valt erg mee, maar neem er wel even de tijd voor. Het recept begint met groenten bakken in de oven, dan met het maken van de lasagne, die dan vervolgens de oven in moet, en nog even afkoelen. Kortom vanaf dat je begint, tot dat je eet moet je op een uur of drie rekenenen. Maar: dan staat er dus wel de perfecte vegetarische lasagne met aubergine, paprika en ricotta op tafel.

Ingrediƫnten

Lasagne voor 4 personen:

 • 3 aubergines
 • 2 rode paprika’s
 • 50 gram pijnboompitten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
 • Blik 600 gram tomaten, in stukjes
 • Scheutje balsamico azijn
 • 500 gram ricotta kaas
 • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
 • 12 gedroogde lasagnebladen
 • Verse basilicum blaadjes
 • Zout en peper naar smaak

Lasagne met aubergine paprika en ricotta recept

Vulling voor de lasagne maken

Prik wat gaatjes in de aubergines. Doe de aubergines en paprika’s op een licht ingevette bakplaat. Bak ze voor ongeveer 40 minuten, tot het vel zwart begint te worden en ze een beetje in elkaar beginnen te zakken.

Rooster intussen de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter. Ongeveer 5 minuten, tot ze bruin beginnen te worden.

Meng intussen ook de ricotta met de geroosterde pijnboompitten en driekwart van de geraspte parmezaanse kaas. Doe ook daar naar smaak wat zout en peper bij. Zet het eventueel nog even terug in de koelkast.

Wacht tot de de aubergines en de paprika’s genoeg afgekoeld zijn. Schep het vruchtvlees uit de aubergines. Prak de grotere stukken klein met een vork.

Haal het vel van de paprika’s, verwijder de zaden, en snij ze klein. Doe ze daarna bij de aubergine’s.

Verhit de olijfolie in een bakpan. Bak de uitgeperste knoflook ongeveer een minuut. Voeg dan het aubergine met paprika mengsel toe. Bak het samen ongeveer 10 minuten, terwijl je het regelmatig door roert, tot het een dikke saus wordt.

Voeg nu de tomaten (inclusief de saus uit het blik) en een flinke scheut balsamico azijn toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat het 10 minuten langzaam in koken, zodat het wat dikker wordt. Voeg dan wat zout en peper naar smaak toe.

De lasagne maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng water met een beetje zout aan de kook. Doe daar de gedroogde pastabladen ongeveer een minuut lang in, tot ze een beetje zacht beginnen te worden. Haal ze er dan weer uit.

Pak nu een ovenschaal van ongeveer 20×25 centimeter.

Doe ongeveer een kwart van de auberginesaus op de bodem. Doe daar wat gescheurde bascilicum blaadjes bovenop. Daar bovenop leg je een laag lasagne bladen. Knip die op maat indien nodig.

Doe daarop een kwart van de ricottasaus, weer een kwart van de auberginesaus, wat bascilium blaadjes en lasagne bladen. Herhaal dat nog twee keer.

Eindig met een wat dikkere laag ricottasaus. Doe daarop de resterende geraspte kaas.

Bak nu de lasagne 35-40 minuten in de oven tot de kaas bovenop goudbruin begint te worden.

Laat de lasagne 20 minuten afkoelen, voordat je hem serveert.

De perfecte vegetarische lasagne met aubergine recept

Meer recepten

Vond je de lasagne met aubergine en ricotta lekker? Op de pagina met vegetarische hoofdgerechten vind je nog veel meer lekkere pastagerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Leave a comment