Heb je al eens jackfruit gegeten? Nee? Met dit recept maak je heerlijke Jackfruit met Thaise curry en noedels. Een curry met deze bijzondere Aziatische vrucht als vleesvervanger.
Jackfruit, ook al even onbekend onder de naam “nangka“, is een Aziatische boom. De boom heeft bizar grote vruchten van 30 tot 100 centimeter lang en tot 50 centimeter breed. Het vruchtvlees is eigenlijk een soort natuurlijke vleesvervanger. In dit geval dus samen met een curry saus om de vrucht van extra smaak voorzien. Ik vind het een erg grappig ingrediënt. Het heeft een beetje de structuur van een soort ‘draadjesvlees’.
Let op: in rode curry kruidenpasta zitten soms hele kleine hoeveelheden ansjovis of garnaal verwerkt. Lees dus goed de ingrediëntenlijst als je in de winkel staat en het helemaal vegetarisch wil houden.
Ingrediënten
Thaise curry voor 4 personen:
- 550 gram blik Jackfruit (bijvoorbeeld deze)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 limoen
- 100 gram rode curry kruidenpasta
- 1 theelepel gemalen komijn
- 0,5 theelepel gemalen koriander
- 0,5 theelepel gemalen kardemom
- circa 2 centimeter verse gember
- 400 milliliter kokosmelk
- 1 middelgrote ui
- 2 lente-uien
- 1 wortel
- 1 rode peper
- 300 gram rijstnoedels
Optioneel:
- 1 zak van 75 gram cassave crackers
Jackfruit met Thaise curry en noedels recept
In deze film zie je hoe makkelijk je deze curry met jackfruit maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Thaise curry met noedels maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je jackfruit met Thaise curry:
- Gember snijden
Schrap met een theelepeltje de bruine korst van 2 centimeter gember. Snij of rasp de gember dan in kleine stukjes en zet hem even apart.
- Ui en lente-ui snijden
Snij 1 middelgrote ui in kleine stukjes. Was 2 lente-uien en snij ze in ringen. Zet ze samen apart.
- Jackfruit kleiner maken
Pak een 550 gram blik jackfruit. Spoel stukje de jackfruit af en laat ze goed uitlekken. Scheur de jackfruit partjes met je handen wat kleiner.
- Wortel en rode peper snijden
Snij 1 wortel in ringen. Verwijder de zaden uit 1 rode peper en snij hem dan in kleine stukjes. Zet ook deze samen apart.
- Water koken
Zet alvast een grote pan heet water voor de noedels op het vuur, zodat deze straks kookt.
- Rode curry maken
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie een steelpan. Voeg 1 uitgeperst teentje knoflook toe. Bak de knoflook 30 seconden. Voeg dan 100 gram rode curry kruidenpasta, de gember, 1 theelepel gemalen komijn, 0,5 theelepel gemalen koriander, 0,5 theelepel kardemom en 400 milliliter kokosmelk toe. Klop het met een garde goed door elkaar terwijl je het aan de kook brengt. Zet de pan dan met een deksel erop weg, om hem warm te houden.
- Ui en lente-ui bakken
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg dan de ui en de lente-ui toe. Bak tot de ui lichtbruin wordt.
- Wortel, rode peper en knoflook meebakken
Voeg dan de wortel, de rode peper en 2 teentjes uitgeperste knoflook toe. Bak deze ook 2 minuten mee.
- Rijstnoedels koken
Kook 300 gram rijstnoedels ongeveer tegelijk met het toevoegen van de jackfruit, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Jackfruit meebakken
Voeg dan de jackfruit toe aan de hapjespan. Blijf het af en toe roeren, tot de jackfruit goed verhit is en de wortels zacht worden.
- Serveren
Verdeel de noedels over vier grote kommen. Verdeel daar het groenten met jackfruit mengsel overheen. Schep daar de kokosnoot-curry saus overheen.
- Limoen en cassave crackers
Snij 1 limoen in vier partjes. Knijp over elk bord ééeen van de partjes uit. Zet ook de cassave crackers op tafel, om er overheen te verkruimelen.

Meer recepten
Vond je de Jackfruit met Thaise curry en noedels lekker? Zoek je meer Oosterse recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.