Upton’s Jackfruit met Thaise curry en noedels

Heb je al eens jackfruit gegeten? Nee? Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar kreeg kort geleden een pakje “Upton’s Thai curry jackfruit” als Bonus aanbieding. Daarmee maakte ik deze lekkere Jackfruit met Thaise curry en noedels.

Jackfruit, ook al even onbekend onder de naam “nangka“, blijkt een Aziatische boom. De boom heeft bizar grote vruchten van 30 tot 100 centimeter lang en tot 50 centimeter breed. Van het vruchtvlees worden dus blijkbaar ook een soort vleesvervangers gemaakt. In dit geval dus met een curry saus van extra smaak voorzien. Ik vind het een erg grappig product. Het heeft een beetje de structuur van een soort ‘draadjesvlees’ en is ook erg lekker. Ik ga het wel vaker kopen denk ik.

Het recept voor de Jackfruit met Thaise curry en noedels heb ik grotendeels van de website van Upton’s zelf gehaald. De gewichten en maten heb ik maar even aan de Nederlandse normen aangepast. Meestal betekent dat dus overal net wat minder van. Maar dan weer wel met lekkere cassave crackers er bij. Gewoon omdat wij die zo lekker vinden.

Let op: in rode curry kruidenpasta zitten soms hele kleine hoeveelheden ansjovis of garnaal verwerkt. Lees dus goed de ingrediëntenlijst als je in de winkel staat en het helemaal vegetarisch wil houden.

Het pak Upton’s Thai curry jackfruit kocht ik bij de Albert Heijn XXL bij mij in de buurt. Ik zet het er maar even bij want het is niet echt een standaard ingrediënt denk ik. Je wilt natuurlijk niet uren er naar hoeven zoeken.

Jackfruit met Thaise curry en noedels recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pak van 200 gram Thai curry jackfruit (Upton’s)
  • 2 eetlepels zonnebloem olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram rode curry kruidenpasta
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel gemalen koriander
  • 0,5 theelepel gemalen kardemom
  • circa 2 centimeter verse gember
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 middelgrote ui
  • 2 lente-uien
  • 1 wortel
  • 1 kleine rode peper
  • 350 gram rijstnoedels
  • 1 zak van 75 gram cassave crackers (optioneel)

Jackfruit met Thaise curry en noedels maken

Schrap met een theelepeltje de bruine korst van de gember. Snij of rasp de gember dan in kleine stukjes en zet hem even apart.

Snij de ui in kleine stukjes. Was de lente-uien en snij ze in ringen. Zet ze samen apart.

Rasp de wortel schoon en snij hem in ringen. Verwijder de zaden uit de rode peper en snij hem dan in kleine stukjes. Zet ook deze samen apart.

Snij de limoen in vier partjes.

Zet alvast een grote pan water op het vuur zodat deze straks kookt.

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie een steelpan. Voeg 1 uitgeperst teentje knoflook toe. Verwarm het samen 30 seconden. Voeg dan de rode curry kruidenpasta, de gember, de gemalen komijn, de gemalen koriander, de kardemom en de kokosmelk toe. Klop het met een garde goed door elkaar terwijl je het aan de kook brengt. Zet het vuur dan zo laag mogelijk om het warm te houden.

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg dan de ui en de lente-ui toe. Bak tot de uitjes lichtbruin beginnen te worden. Voeg dan de wortel, de rode peper en 2 teentjes uitgeperste knoflook toe. Bak deze ook 2 minuten mee.

Kook de rijstnoedels ongeveer tegelijk met het toevoegen van de jackfruit, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg dan de jackfruit toe. Blijf het af en toe roeren, tot de jackfruit goed verhit is en de wortels zacht worden.

Verdeel de noedels over vier grote kommen. Verdeel daar het groenten met jackfruit mengsel overheen. Schep daar de kokosnoot-curry saus overheen. Knijp over elk bord een van de limoen partjes uit.

Serveer met de cassave crackers om er overheen te verkruimelen.

Meer recepten

Vond je de Jackfruit met Thaise curry en noedels lekker? Zoek je meer Oosterse recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto's maken, schrijven. Mijn hobby's komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Heerlijke recepten voor iedereen die soms (zoals ik) of altijd vegetarisch wil koken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*