Deze kruidkoek met kandijsuiker maken is een makkie. Het bakken duurt even, maar je wordt beloond met een heerlijke geurige kruidkoek.
Soms verzin ik iets om te te bakken en dan kan ik niet wachten tot ik daar ook echt tijd voor heb. Dat gold ook voor deze kruidkoek met kandijsuiker. Het maken van het deeg is weinig werk, maar hou er wel rekening mee dat de koek een tijdje moet bakken en daarna moet afkoelen.
Het deeg is snel klaar met het onderstaande recept dat grotendeels van Smulweb komt. Eenmaal in de oven kan je de tijd doden door af en toe nieuwsgierig door het raampje van de oven te kijken. Verder vult je huis zich alvast met de lekkere geur van alle kruiden. Na het bakken mag je ook nog wachten tot de kruidkoek genoeg afgekoeld is. Een en al voorpret dus 😂.
Eenmaal klaar word je beloond met een wat stevigere kruidkoek dan je in de winkel koopt. De suiker is niet heel opvallend aanwezig. Veel meer nog valt de lekker kruidige smaak op. Besmeer de plakken koek met een beetje boter. Dan worden ze extra lekker.
Ingrediënten
Voor 1 kruidkoek met kandijsuiker:
- 50 gram kristalsuiker
- 500 gram bloem
- 16 gram bakpoeder (1 zakje)
- 5 gram kruidnagel (2,5 theelepel)
- 5 gram nootmuskaat (2,5 theelepel)
- 10 gram kaneel (5 theelepels)
- 5 gram gemberpoeder (2,5 theelepel)
- 0,5 liter volle melk
- 200 gram bruine of witte fijne kandijsuiker
- boter om de vorm in te vetten
Optioneel:
- Roomboter voor op de plakken koek
Kruidkoek met kandijsuiker recept
In deze video zie je hoe je de kruidkoek maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Kruidkoek met kandijsuiker maken
Benodigde tijd: 3 uren.
Zo maak je de kruidkoek:
- kristalsuiker, bloem, bakpoeder en kruiden
Pak een flinke kom en doe daar 50 gram kristalsuiker in. Voeg dan, door een zeef, 500 gram bloem, 16 gram bakpoeder, 2,5 theelepel kruidnagel, 2,5 theelepel nootmuskaat, 5 theelepels kaneel, 2,5 theelepel gemberpoeder toe. Schep het geheel goed door elkaar.
- Oven voorverwarmen
Verwarm intussen de oven voor naar 150 graden.
- Melk koken
Breng 0,5 liter volle melk op middelhoog vuur aan de kook. Haal de pan dan meteen van het vuur. Giet de melk bij het bloemmengsel.
- Deeg mengen
Pak een mixer met deeghaken. Meng het geheel daarmee toe een stevig deeg.
- Kandijsuiker toevoegen
Voeg dan 200 gram kandijsuiker toe en mix ook die door het deeg heen.
- In een cakevorm
Vet de cakevorm in. Schep daar het deeg in. Strijk de bovenkant van het deeg een beetje glad met de bolle kant van een lepel.
- Bakken
Bak de kruidkoek op 150 graden gedurende 80 minuten. Controleer dan met een satéprikker of de koek gaar is. Als er geen deeg meer aan blijft hangen, dan is de kruidkoek met kandijsuiker klaar.
- Af laten koelen
Haal de kruidkoek na 5 minuten uit de vorm en laat hem een uur op een rooster afkoelen.
Serveer de koek in plakken, bijvoorbeeld met wat roomboter erop.

Meer recepten
Vind je de kruidkoek met kandijsuiker lekker? Dan vind je het waarschijnlijk ook leuk om een luxe chocoladecake, of apfelstrudel te bakken. Of kijk op de verzamelpagina met alle bakrecepten.