Luxe chocoladecake, de taart voor je volgende verjaardag

Luxe chocoladecake recept

Deze luxe chocoladecake is de favoriet van onze kinderen met elke verjaardag. Die wordt dus minimaal 2x per jaar gebakken. Standaard maken we te veel, en dan hebben we de dag er na weer feest. Het recept komt uit een kinderkookboek “Mijn eerste kookboek” uit 1984, dus ik denk dat ik er wel mee weg kom om het op internet te zetten. In ieder geval zodat ook jij deze chocoladecake kan maken.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor de chocoladecake:

  • 175 gram pure chocolade
  • 175 gram zachte roomboter
  • 175 gram (lichte) basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 90 gram bloem

Voor de chocoladecrème:

  • 90 gram suiker
  • 50 gram roomboter
  • 125 gram pure chocolade
  • 75 ml melk

Luxe chocoladecake boek

Luxe chocoladecake recept

Scheid de eiwitten van het eigeel. Let vooral goed op dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.

Zeeft de bloem, zodat er geen klontjes in zitten.

Vet twee even grote springvormen in. Als je er geen twee hebt, of een kleine oven, zul je straks gewoon 2x achter elkaar een chocoladecake moeten bakken.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Breek de chocola in stukken en doe deze in een kom. Zet de kom in een pannetje met kokend water. Roer door de chocola, tot deze helemaal gesmolten is. Daarna van het vuur af halen.

Meng 175 gram roomboter met de basterdsuiker. Meng het eigeel er beetje bij beetje bij. Meng daarna de gesmolten chocolade er doorheen.

Klop het eiwit in een schone (niet vette) kom tot het zachte pieken vormt.

Schep (niet kloppen dus) voorzichtig om en om beetjes eiwit en bloem door het cakemengsel, tot de bloem en het eiwit op is.

Verdeel het cake mengsel nu over de twee taartvormen. Bak de chocoladecakes in ongeveer 20 minuten op 175 graden (tot ze in het midden stevig aanvoelen).

Laat de chocoladecakes even in de vorm afkoelen en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.

De chocoladecrème maken

De crème kun je maken terwijl de cakes in de oven staan.

Breng al roerend 90 gram suiker en 75 ml melk in een pan aan de kook. Laat het 5 minuten doorkoken, blijf roeren.

Haal de pan van het vuur en roer er 125 gram chocolade bij, tot de chocolade gesmolten is. Roer er daarna ook 50 gram boter bij, tot ook die gesmolten is.

Laat de crème afkoelen, tot ze wat dikker en smeerbaar is.

Tot slot

Smeer op beide chocoladecakes de helft van de chocoladecrème en stapel ze op elkaar. De luxe chocoladecake is nu klaar!

Luxe chocoladecake recept

Meer recepten

Vond je de Luxe chocoladecake lekker? Zoek je nog meer lekkere dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met snacks en gebak.

Leave a comment