Dit is het recept voor de makkelijke chocoladetaart die de favoriet is van onze kinderen. Het is een eenvoudige taart om te maken en hij is heerlijk om te eten.
Komt er een verjaardag aan, dan vragen we de kinderen altijd wat we moeten bakken. Deze chocoladetaart is bijna altijd het antwoord. Die wordt dus minimaal twee keer per jaar gebakken. Standaard maken we te veel, en dan hebben we de dag er na weer feest.
Het recept komt uit een kinderkookboek “Mijn eerste kookboek” uit 1984, dus ik denk dat ik er wel mee weg kom om het op internet te zetten. In ieder geval zodat ook jij deze chocoladetaart kan maken.
P.s. Voor dit recept heb je natuurlijk een oven nodig. Op oven-magnetron.nl vind je alles over hoe je de voor jou beste oven kan uitzoeken.

Ingrediënten
Voor de chocoladecakes:
- 175 gram pure chocolade
- 175 gram roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram (lichte) basterdsuiker
- 4 eieren
- 90 gram bloem
Voor de chocoladecrème:
- 90 gram kristalsuiker
- 50 gram roomboter
- 125 gram pure chocolade
- 75 milliliter melk
Ook nodig:
- Eierscheider – koop er een bij Bol.com
Makkelijke chocoladetaart recept
In deze video zie je hoe je deze taart maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Makkelijke chocoladetaart maken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten
Zo maak je deze chocoladetaart:
- Roomboter
Haal 225 gram roomboter ruim van tevoren uit de koelkast. Laat hem op kamertemperatuur komen.
- Eieren scheiden
Scheid 4 eiwitten van het eigeel. Let vooral goed op dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
- Bloem zeven
Zeef 90 gram bloem, zodat er geen klontjes in zitten.
- Springvormen invetten
Vet twee even grote taartvormen in. Heb je geen twee vormen, of een kleine oven, geen probleem: bak gewoon 2x achter elkaar één chocoladecake.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 175 graden.
- Chocolade smelten – deel 1
Breek 175 gram chocola in stukken en doe ze in een kom. Zet de kom met de onderkant in een pannetje met kokend water. Roer door de chocola, tot deze helemaal gesmolten is. Haal de pan dan van het vuur.
- Boter, basterdsuiker, ei en chocolade mengen
Meng 175 gram roomboter met 175 gram basterdsuiker. Meng het eigeel er beetje bij beetje bij. Roer daarna de gesmolten chocolade er doorheen.
- Eiwit opkloppen
Klop het eiwit in een schone (niet vette) kom tot het zachte pieken vormt.
- Eiwit en bloem toevoegen
Schep (niet kloppen dus) voorzichtig om en om beetjes eiwit en bloem door het cake mengsel, tot de bloem en het eiwit op is.
- Chocoladecakes bakken
Verdeel het cake mengsel nu over de twee taartvormen. Bak de chocoladecakes in ongeveer 20 minuten op 175 graden (tot ze in het midden stevig aanvoelen).
- Afkoelen
Laat de chocoladecakes even in de vorm afkoelen en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
- Melk en suiker koken
Doe 75 milliliter melk en 90 gram kristalsuiker in een steelpan. Breng het dan al roerend aan de kook. Blijf het vijf minuten roeren terwijl het zachtjes kookt.
- Chocolade en boter erdoor
Haal de pan van het vuur en roer er 125 gram chocolade bij, tot de chocolade gesmolten is. Roer er daarna ook 50 gram boter bij, tot ook die gesmolten is.
- Afkoelen
Laat de crème even afkoelen, tot ze wat dikker en smeerbaar is.
- Chocoladetaart afmaken
Smeer twee vijfde deel van de chocoladecrème op de eerste chocoladecake. Leg de tweede cake er dan op. Verdeel de rest van de chocoladecrème over de bovenkant en de zijkant. Laat de crème dan afkoelen.
De eenvoudige chocoladetaart is nu klaar!

Meer recepten
Vind je deze makkelijke chocoladetaart lekker? Zoek je nog meer lekkere dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met snacks en gebak.