Home » Recepten » Soeprecepten » Romige preisoep

Maak jij deze romige preisoep met aardappel en ui? Het is een recept voor een lekker dikke soep vol met groenten. Precies waar ik van hou. Het is een makkelijke soep om te maken. Bijvoorbeeld omdat er niet heel veel ingrediënten nodig zijn. Lekker en makkelijk: win-win heet dat.

In de zomer ga ik vaak op vakantie naar Oostenrijk. Daar maken ze van die heerlijke, dikke en goed gevulde groentesoepen. Dit recept heb ik niet van vakantie, maar het doet me er echt enorm aan denken.

Als ik soep maak, dan maak ik er altijd graag heel veel van. Met dit preisoep recept maak je genoeg voor 8 borden. Ik serveer er lekker bruin stokbrood met roomboter bij. Zo hebben we er gewoon genoeg voor twee avondmaaltijden van. Wel zo fijn voor een doordeweekse avond bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Preisoep voor 8 personen:

  • 1 ui
  • 5 stengels prei
  • 4 aardappels (ongeveer 500 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 groentebouillon blokjes
  • 1,3 liter heet water
  • 2 deciliter kookroom
  • 20 gram roomboter (1 eetlepel)
  • peper en zout naar smaak

Optioneel:

  • croutons
Loading...

Romige preisoep recept

In deze video zie je hoe je de preisoep met room maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Romige preisoep maken

Benodigde tijd: 45 minuten.

Zo maak je deze preisoep:

  1. Ui snijden

    Snij de ui in kleine stukjes en zet die apart.

  2. Prei snijden

    Haal een stukje van het wit van de prei en haal de lelijke delen van het groen. Halveer de prei door de lengte. Snij er dan halve ringen van. Was die goed, want er zit vaak aarde in. Laat de prei dan uitlekken in een vergiet.

  3. Aardappels snijden

    Schil de aardappelen. Snij ze in blokjes en zet ook deze even apart.

  4. Uien bakken

    Zet een grote soeppan van minimaal 4 liter op het vuur. Doe er de olijfolie in. Bak daarin de uien in een paar minuten, tot ze gaan verkleuren.

  5. Roomboter en prei erbij

    Voeg de roomboter en beetje bij beetje de prei toe. Bak de prei nog vier minuten mee.

  6. Aardappels erbij

    Voeg de aardappels toe. Doe dan de deksel op de pan en laat het nog een minuut of vier stoven.

  7. Groentebouillon toevoegen

    Voeg de bouillonblokjes en het hete water toe. Roer alles door elkaar. Doe de deksel weer op de pan en laat de soep nog 25 minuten zachtjes koken.

  8. Room toevoegen

    Voeg de room toe. Pureer de groenten dan met een staafmixer.

  9. Op smaak maken

    Breng de preisoep tot slot op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Als je dat lekker vindt, serveer dan de soep met wat croutons erop.

Romige preisoep recept nov 2020 vierkant

Meer soeprecepten

Vind je deze preisoep lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere soepen op Eetman.nl. Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen