Home » Recepten » Hoofdgerechten » Boerenkool met gekruide champignons

Gek eigenlijk he, dat we in Nederland vaak niet echt trots op onze nationale keuken zijn? Ik hou in ieder geval heel erg van Hollandse stamppot. Van dit recept voor boerenkool met gekruide champignons en een lekkere vegetarische jus word ik dan ook heel erg blij.

Ik was al best een tijdje aan het nadenken hoe ik boerenkool lekker en toch vegetarisch kon maken. Het bekende ‘kuiltje met jus’ mocht natuurlijk niet ontbreken. En ik had ook nog geen goede vegetarische rookworst geproefd. Dat zijn toch wel twee hele belangrijke smaakmakers in de boerenkool stamppot.

Een andere reden, om een alternatief voor de normale boerenkool met worst te bedenken, is mijn oudste zoon. Hij haat stamppot. Vooral zuurkool. Maar ook met hutspot en boerenkool kan je hem heel sacherijnig krijgen. Met veel meer dingen eigenlijk, maar dat heet pubertijd 😂. In ieder geval, ik zocht dus iets met boerenkool en toch een net wat andere smaak.

De oplossing kwam uiteindelijk van een recept van de Lidl web site. In dat recept werd jus gemaakt van het vet van gebakken speklapjes, maar met ook nog heel veel andere ingrediënten, die de jus heel veel smaak gaven. Een dag later hadden we geen spek ik huis maar lukte het ons toch om met de overige ingrediënten een lekkere, beetje zoetige jus te maken, met roomboter als alternatief.

In plaats van de rookworst kocht ik grote champignons. Met de picadillo kruiden van Jonnie Boer erin meegebakken, pasten ze er heel goed bij. Het resultaat is een lekkere vegetarische boerenkool die zelfs mijn zoon “best wel oké” vind. Veel beter gaat het met hem niet worden 😁.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Boerenkool
 • 900 gram kruimige aardappels
 • 600 gram boerenkool
 • 0,5 theelepel zout
 • versgemalen zwarte peper
Gekruide champignons
 • 400 gram Champignons
 • 30 gram roomboter
 • 1 theelepel picadillo (kruiden)
Vegetarische jus
 • 50 gram roomboter
 • 1 teen knoflook
 • 2 centimeter gember
 • 1 kleine rode peper
 • 4 eetlepels chilisaus
 • 6 eetlepels ketjap
 • 100 milliliter water
Loading...

Boerenkool met gekruide champignons

Je begint met het maken van de boerenkool. Tijdens het koken maak je de gekruide champignons en de vegetarische jus. Op die manier is alles ongeveer tegelijk klaar.

Boerenkool maken

Schil de aardappels en snij ze in stukken van gelijke grootte.

Pak een flinke pan en doe daarin een paar centimeter water en een snufje zout. Breng het water aan de kook. Doe de boerenkool er in en laat die slinken. Leg daar dan de aardappelen bovenop. Doe een deksel op de pan en breng het geheel dan aan de kook. Laat de boerenkool en de aardappels 20 minuten koken.

Terwijl de boerenkool kookt ga je de gekruide champignons en de jus maken.

Als daarna de 20 minuten koken voorbij zijn, dan prik je met een vork in de aardappels om te weten of ze al gaar zijn. Zo niet, dan laat je ze nog even koken. Zijn de aardappels gaar, dan giet je het kookvocht af.

Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Voeg eventueel ook alvast een beetje van de jus toe als je de boerenkool wat te droog vindt.

Gekruide champignons maken

Maak de champignons schoon met een borsteltje en snij ze dan in stukken. Bak de champignons met een klontje roomboter. Als de champignons bijna klaar zijn voeg je de picadillo kruiden toe. Bak die nog een minuut mee, terwijl je alles goed door elkaar schept.

Vegetarische jus maken

Pel de knoflook. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij hem dan fijn. Rasp met een klein theelepeltje de schil van de gember en snij de gember dan heel fijn.

Laat de roomboter in een pan op middelhoog vuur heet en lichtbruin worden.

Voeg dan de rode peper, de knoflook en de gember toe en laat die 1 minuut meebakken. Voeg vervolgens de chilisaus en ketjap samen met 100 milliliter water toe. Laat het geheel 5 minuten op wat lager vuur doorsudderen. Zet het vuur dan laag zodat de jus warm blijft.

Als alles klaar is, dan serveer je de boerenkool met de gekruide champignons en de de jus.

Boerenkool met gekruide champignons 2

Meer recepten

Vind je de boerenkool met gekruide champignons en vegetarische jus lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen