Home » Recepten » Hoofdgerechten » Boerenkool met gekruide champignons

Hou je van Hollandse stamppot? Van dit recept voor boerenkool met gekruide champignons en een lekkere vegetarische jus wordt je zeker blij.

Gek eigenlijk he, dat veel Nederlanders niet echt trots op onze nationale keuken zijn? Ik hou in ieder geval heel erg van Hollandse stamppot. De jus en de rookworst zijn natuurlijk twee hele belangrijke smaakmakers in de klassieke boerenkool stamppot. Ik was daarom al best een tijdje aan het nadenken hoe ik boerenkool lekker en toch vegetarisch kon maken.

Jus zonder vlees

Het bekende ‘kuiltje met jus’ mocht van mij niet ontbreken. De oplossing was uiteindelijk een recept van de Lidl. Daarin werd een jus gemaakt met heel veel ingrediënten, die de jus extra smaak gaven. Het vet van het braden van spek verving ik door roomboter. Daardoor lukte het om een lekkere, beetje zoetige jus zonder vlees te maken. Ik heb hem later nog vaak gebruikt.

Gekruide champignons

Ik heb ook nog geen echt lekkere vegetarische rookworst geproefd. In plaats van de rookworst kocht ik daarom grote champignons. Met de picadillo kruiden van Jonnie Boer erin meegebakken, pasten ze heel goed bij de boerenkool. Het resultaat is een lekkere vegetarische boerenkool!

Ingrediënten

Vegetarische boerenkool voor 4 personen:

 • 900 gram iets kruimige aardappels
 • 600 gram boerenkool
 • 0,5 theelepel zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 400 gram champignons
 • 80 gram roomboter
 • 2 theelepels picadillo kruiden
 • 1 teen knoflook
 • 2 centimeter gember
 • 1 rode peper
 • 4 eetlepels chilisaus
 • 6 eetlepels ketjap manis

Boerenkool met gekruide champignons

In deze video zie je hoe je deze vegetarische boerenkool maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Boerenkool met gekruide champignons maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je de vegetarische boerenkoolstamppot:

 1. Aardappels schillen

  Schil de aardappels en snij ze in stukken van gelijke grootte.

 2. Champignons snijden

  Maak de champignons schoon met een borsteltje en snij ze dan in stukken.

 3. Knoflook, rode peper en gember snijden

  Pel de knoflook en snij hem fijn. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij hem dan fijn. Schrap met een klein theelepeltje de schil van de gember en snij de gember dan heel fijn. Zet de knoflook, peper en gember samen apart.

 4. Boerenkool laten slinken

  Pak een flinke pan en doe daarin een paar centimeter water en een snufje zout. Breng het water aan de kook. Doe de boerenkool er in en laat die slinken.

 5. Boerenkool en aardappels koken

  Leg daar dan de aardappelen bovenop. Doe een deksel op de pan en breng het geheel dan aan de kook. Laat de boerenkool en de aardappels 20 minuten koken.

 6. Champignons en kruiden bakken

  Bak de champignons met ongeveer 30 gram roomboter (een flinke klont). Als de champignons zacht zijn en gaan verkleuren voeg je de picadillo kruiden toe. Bak de kruiden nog een minuut mee, terwijl je alles goed door elkaar schept. Haal de pan dan van het vuur.

 7. Roomboter lichtbruin laten worden

  Laat 50 gram roomboter in een pan op middelhoog vuur heet en lichtbruin worden.

 8. Knoflook, rode peper en gember meebakken

  Voeg dan de knoflook, de rode peper en de gember toe en laat die 1 minuut meebakken.

 9. Chilisaus, ketjap en water toevoegen

  Voeg vervolgens de chilisaus en ketjap samen met 100 milliliter warm water toe. Laat het geheel 5 minuten op wat lager vuur doorsudderen. Zet het vuur dan laag zodat de jus warm blijft.

 10. Aardappels en boerenkool afgieten

  Als de 20 minuten koken voorbij zijn, dan prik je met een vork in de aardappels om te weten of ze al gaar zijn. Zo niet, dan laat je ze nog even koken. Zijn de aardappels gaar, dan giet je het kookvocht af.

 11. Fijnstampen en dan zout en peper erbij

  Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Voeg eventueel ook alvast een beetje van de jus toe als je de boerenkool wat te droog vindt.

Als alles klaar is, dan serveer je de boerenkool met de gekruide champignons en de de jus.

Boerenkool met gekruide champignons okt 2021 vierkant
Boerenkool met gekruide champignons

Meer recepten

Vind je de boerenkool met gekruide champignons en vegetarische jus lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen