Home » Recepten » Hoofdgerechten » Groentepizza

In het recept van deze groentepizza hebben groenten als topping de hoofdrol: prei, courgette en paprika. Niet heel traditioneel, wel heel lekker.

De gemiddelde pizzeria heeft een menukaart met tientallen soorten pizza. Dus kan ik er nog wel een soort bij bedenken dacht ik. Wat ik wilde was een pizza met wat minder standaard groenten. Daarom deed ik op deze groentepizza naast tomatensaus ook prei, courgette, paprika en lekkere belegen kaas. Geen standaard Italiaanse pizza dus. Maar wel gewoon heel lekker.

Een luchtige bodem kan je zelf maken. Ik gebruikte daarvoor mijn keukenmachine en de deeghaken. Met de hand kneden kan ook, maar dat vind ik altijd een beetje een knoeiboel. Het deeg moet een uur rijzen, dus als je haast hebt kan je beter een kant en klare bodem uit de winkel halen.

Ook de tomatensaus maakte ik zelf. Als je een luie bui hebt, dan kan je ook die eventueel wel kant en klaar kopen. Toch is dat allemaal veel minder leuk. Het zelf koken is toch een deel van de lol, naast het eten natuurlijk.

Ingrediënten

Per groentepizza voor de bodem:

  • 1 theelepel droge gist
  • 75 milliliter handwarm water
  • 0,5 theelepel suiker
  • 125 gram bloem
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 0,25 theelepel zout

Per pizza voor de tomatensaus:

  • 200 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 teen knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Overige ingrediënten per pizza:

  • 40 gram geraspte belegen kaas
  • Stukje prei van circa 6 centimeter
  • handje dun gesneden plakjes courgette
  • 0,5 paprika

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier
Loading...

Groentepizza recept

In deze film zie je hoe je deze pizza metprei, courgette en paprika maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Groentepizza maken

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je de groentepizza:

  1. Gist, suiker en water mengen

    Je begint met het bereiden van het deeg. Doe de gist en de suiker in een kommetje en voeg de helft van het water toe. Roer het mengsel dan goed, zodat alle suiker is opgelost. Laat het een paar minuten staan.

  2. Bloem, zout, gistoplossing, olijfolie en water in een kom

    Doe de bloem en het zout in een beslagkom. Maak dan een kuiltje in het midden en doe daarin de gistoplossing. Voeg dan de olijfolie en de rest van het water toe.

  3. 5 Minuten kneden

    Kneed dan het pizzadeeg met de hand of in een keukenmachine met deeghaken in ongeveer 5 minuten tot een samenhangende massa. In de keukenmachine is het deeg klaar als het van het de wand van de beslagkom loslaat.

  4. Deeg laten rijzen

    Maak een bol van het deeg en zet die afgedekt een uur lang op een warme plek weg. Bijvoorbeeld op een pan met warm water.

  5. Oven voorverwarmen

    Als het deeg gerezen is, verwarm je de oven voor naar 250 graden. Als je een pizzasteen gebruikt, neem daar dan ruim de tijd voor, zodat die ook goed warm wordt.

  6. Tomatenmengsel maken

    Als het deeg staat te rijzen kan je de tomatensaus maken. Doe de gepelde tomaten met het sap erbij in een pan. Pers de knoflook uit en voeg die toe. Voeg naar smaak wat versgemalen zwarte peper en wat zout toe. Prak de tomaten klein met een vork of stamper.

  7. Tomatensaus indampen

    Breng het tomatenmengsel aan de kook. Laat dan terwijl je af en toe roert ongeveer de helft van het vocht verdampen. Zet het vuur dan uit.

  8. Toppings voorbereiden

    Terwijl de tomatensaus kookt, kan je de rest van de toppings gaan voorbereiden. Snij de prei in dunne ringen. Maak dunne plakjes van de courgette. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij er dan dunne ringen van. Rasp de belegen kaas.

  9. Deegballen maken

    Terwijl de oven opwarmt maak je zoveel ballen van het deeg, als dat je pizza’s wilt gaan maken. Daarna volg je per pizza de onderstaande stappen.

  10. Bodem uitrollen

    Leg een vel bakpapier op de aanrecht. Leg een bal deeg erop en duw die een beetje plat. Strooi wat bloem op het deeg en doe ook wat bloem op de deegroller. Rol het deeg dan uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter diameter.

  11. Bodem bedekken

    Verdeel dan de tomatensaus over de bodem. Verdeel dan de groenten er overheen. Sprenkel er nog een klein beetje olijfolie overheen. Verdeel tenslotte de geraspte kaas over de pizza.

  12. Groentepizza bakken

    Leg de pizza op de bakplaat of de pizzasteen. Bak de groentepizza in circa 11 minuten op 250 graden. Hij is klaar als de rand goudbruin is.

Groentepizza recept
Groentepizza

Meer recepten

Vind je de groentepizza lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere pizza recepten. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen