In het recept van deze groentepizza staan wat minder traditionele groenten: prei, courgette en paprika. Niet heel traditioneel, wel heel lekker.

De gemiddelde pizzeria heeft een menukaart met tientallen soorten pizza. Dus kan ik er nog wel een soort bij bedenken dacht ik. Ik wilde een pizza met wat minder standaard groenten. Daarom deed ik op deze groentepizza naast tomatensaus ook prei, courgette, paprika en lekkere belegen kaas. Niet zo’n normale Italiaanse pizza dus. Maar wel gewoon heel lekker.

Een luchtige bodem kan je zelf maken. Ik gebruikte daarvoor mijn keukenmachine en de deeghaken. Met de hand kneden kan ook, maar dat vind ik altijd een beetje een knoeiboel. Het deeg moet een uur rijzen, dus als je haast hebt kan je beter een kant en klare bodem uit de winkel halen.

Ook de tomatensaus maakte ik zelf. Als je een luie bui hebt, dan kan je ook die eventueel wel kant en klaar kopen. Toch is dat allemaal veel minder leuk. Het zelf koken is toch een deel van de lol, naast het eten natuurlijk.

Ingrediënten

Per groentepizza voor de bodem:

 • 1 theelepel instant gist
 • 75 milliliter handwarm water
 • 0,5 theelepel suiker
 • 125 gram bloem
 • 1,5 eetlepel olijfolie
 • 0,25 theelepel zout

Per pizza voor de tomatensaus:

 • 200 gram gepelde tomaten uit blik
 • 0,5 teen knoflook
 • versgemalen zwarte peper
 • snufje zout

Overige ingrediënten per pizza:

 • 40 gram geraspte belegen kaas
 • Stukje prei van circa 4 centimeter
 • Handje dun gesneden plakjes courgette
 • 0,25 paprika

Groentepizza recept

Het deeg

Je begint met het bereiden van het deeg.

Doe de gist en de suiker in een kommetje en voeg de helft van het water toe. Roer het mengsel dan goed, zodat alle suiker is opgelost.

Doe de bloem en het zout in een beslagkom. Maak dan een kuiltje in het midden en doe daarin de gistoplossing. Voeg dan de olijfolie en de rest van het water toe.

Kneed dan het pizzadeeg met de hand of in een keukenmachine met deeghaken in ongeveer 5 minuten tot een samenhangende massa. In de keukenmachine is het deeg klaar als het van het de wand van de beslagkom loslaat.

Maak een bol van het deeg en zet die afgedekt een uur lang op een warme plek weg. Bijvoorbeeld in een oven die je even hebt voorverwarmd naar 50 graden, maar daarna hebt uitgezet.

De tomatensaus

Als het deeg staat te rijzen kan je de tomatensaus maken.

Doe de gepelde tomaten met saus en al in een pan. Prak de tomaten nog even goed klein met een vork. Voeg naar smaak wat versgemalen zwarte peper en wat zout toe.

Breng de tomatensaus aan de kook. Laat dan terwijl je af en toe roert ongeveer de helft van het vocht verdampen. Zet het vuur dan uit.

En de rest

Terwijl de tomatensaus kookt, kan je de rest van de toppings gaan voorbereiden.

Rasp de belegen kaas. Snij de prei in dunne ringen. Maak dunne plakjes van de courgette. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij er dan dunne ringen van.

Als het deeg gerezen is, verwarm je de oven voor op 200 graden.

Terwijl de oven opwarmt maak je zoveel ballen van het deeg, als dat je pizza’s wilt gaan maken.

Strooi bloem op het aanrecht en leg daarop de bal deeg. Strooi ook wat bloem over het deeg en doe ook wat bloem op de deegroller. Rol het deeg dan uit tot een cirkel van ongeveer 25 centimeter diameter.

Leg het deeg op een stuk keukenpaper op de bakplaat. Verdeel dan de tomatensaus er overheen. Verdeel dan de groenten er overheen. Sprenkel er nog een klein beetje olijfolie overheen. Verdeel tenslotte de geraspte kaas over de pizza.

Bak de groentepizza in circa 20 minuten op 200 graden.

Groentepizza recept

Meer recepten

Vind je de groentepizza lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere pizza recepten. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen