Niets fijner dan een lekkere lasagne. Dampend heet uit de oven en bij de eerste hap verbrand je je mond. Deze Hollandse groente lasagne heeft dat alles en meer, want hij is ook nog eens gezond en snel klaar. Tenminste: als je de tijd in de oven niet meetelt.

Hoe ik op het idee voor dit recept kwam, was wel heel vreemd. Een neefje zou komen logeren. Om hem een plezier te doen gingen we verse patat maken. Eerst zei mijn jongste zoon: “Nee hè, ik wil geen patat. Kunnen we niet een keer lekker lasagne eten.” Later toen ik thuis kwam begon mijn oudste zoon: “Hij had geen zin in patat en ook geen zin in zoiets vets als lasagne.” Leuk dat ze niet het liefste patat eten natuurlijk, maar wat te doen?

Deze Hollandse groente lasagne is het compromis. Gezond, niet te vet, lekker. Iedereen werd er blij van!

Helaas was het recept dat ik van pinchofyum.com haalde weer in cups als maateenheid. Hartstikke handig, maar niet voor mij. Ik kan me er gewoon niet zoveel bij voorstellen. Gelukkig kwam ik na enig zoeken er achter dat 1 cup groenten ongeveer 150 gram is. Met dank aan dekooktips.com.

Maak het jezelf makkelijk en koop een zak met voorgesneden Hollandse roerbak groenten. Bijvoorbeeld met daarin bloemkool, wortel, bleekselderij, paprika, broccoli en sperziebonen. Zo ben in no time klaar.

Hollandse groente lasagne recept

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 400 gram voorgesneden Hollandse roerbak groente
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie + olijfolie om de vorm in te vetten
  • 250 gram ricotta kaas
  • 1 ei
  • 60 gram verse spinazie
  • 1 rode peper
  • 500 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 12 volkoren lasganebladen
  • 200 gram mozzarella
  • aluminiumfolie

Hollandse groente lasagne bereiden

Indien nog nodig: snij de roerbak groenten klein en zet ze even apart.

Snij de ui klein. Snij de knoflook fijn. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij hem fijn. Zet deze ingrediënten ook samen apart.

Bak de ui, de knoflook en de rode peper in de olijfolie op een middelhoog vuur tot ze glazig worden. Voeg dan de groenten toe. Bak het geheel 7 minuten tot de groenten zacht worden. Zet dan de pan even van het vuur weg.

Klop het ei door de ricotta kaas. Snij de spinazie wat kleiner en meng die er dan ook doorheen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een vorm van ongeveer 20 x 30 centimeter in met olijfolie.

Doe een derde deel van de passata in de bodem van de vorm. Leg daarop 4 van de lasagne vellen. Doe daarop de helft van het ricotta mengsel. Daarop doe je de helft van het groentemengsel.

Herhaal dit, dus weer een laagje passata, lasagne vellen, ricotta mengsel en rest van het groente mengsel.

Eindig met een laag lasagnebladen, de rest van de passata en tenslotte plakjes mozzarella.

Doe wat aluminiumfolie over de vorm. Bak de lasagne 40 minuten. Verwijder dan de folie en bak de lasagne nog 10 ongeveer minuten tot de kaas goed gesmolten is.

Meer recepten

Vond je de Hollandse groente lasagne lekker? Zoek je nog meer lekkere (lasagne) recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

(Visited 161 times, 1 visits today)