Home » Nieuws » Wel de wijn, niet de alcohol

Waar 0,0 bier inmiddels al volledig ingeburgerd is, en bijna ieder biermerk er wel minimaal eentje in het assortiment heeft, is dat met wijn nog een stuk minder het geval. Alcoholvrije wijn is wat lastiger te verkrijgen dan alcoholvrij bier, maar het is er zeker. Sterker nog: de markt op dit gebied is volop in ontwikkeling. En je zal zien dat je steeds meer keuze krijgt.

Wel de wijn - niet de alcohol - wijnmaken 1

Waarom duurde het zo lang?

Waar we inmiddels volledig gewend zijn aan alcoholvrij bier, zijn we bij wijn nog niet zo ver. Dit ergens bestellen in de horeca is een stuk lastiger dan een 0.0 biertje scoren.

Nog niet zo lang geleden was alcoholvrije wijn ook nog niet zo lekker. Er zijn een paar methodes waarmee je alcohol uit een drank kunt laten verdwijnen. De methode die in eerste instantie bij wijn werd toegepast was verhitting. Alcohol verdampt sneller dan de meeste andere stoffen, zodat het een prima manier is om de alcohol te laten verdwijnen. Helaas deed de verhitting echter ook iets met de smaken van de wijn, die daardoor niet beter werden. Het resultaat was weliswaar een wijn zonder alcohol, maar ook zonder goede smaak; daar werd hij niet populairder van.

Wel de wijn, niet de alcohol

Tegenwoordig zijn er gelukkig andere methodes om de alcohol uit de wijn te halen, zodat de smaak wel in zijn geheel behouden wordt. Wijn zonder alcohol kan daardoor net zo lekker zijn als wijn waar de alcohol wel in behouden is. Toch kan het nog best even duren voor we massaal om zijn en aan de 0.0 wijn gaan. Bij bier heeft het tenslotte ook even geduurd voor we het de normaalste zaak van de wereld gingen vinden.

Wel de wijn - niet de alcohol - keuze 1

De keuze wordt steeds groter

Nu wijn zonder alcohol steeds beter gaat smaken, wordt ook de vraag ernaar steeds groter. De gevolgen daarvan zie je op zijn beurt ook weer terug in het aanbod; er is steeds meer te kiezen.

Ga je online wijn kopen, dan zie je al snel dat er van vrijwel iedere soort wijn wel een alcoholvrije variant te vinden is. Rood of wit, zoet of droog, met of zonder bubbels. Rosé zonder alcohol of zelfs een feestelijke Riesling; het kan allemaal. Ook publieksfavorieten als de Sauvignon Blanc en Merlot zijn in varianten zonder alcohol te krijgen. Ideaal als je wel verzot bent op de smaak van de wijn, maar er niet altijd op zit te wachten om alcohol binnen te krijgen.

Wel de wijn - niet de alcohol vierkant

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen