Home » Nieuws » De grillpan en de braadpan. Ook handig voor groente

Denk je bij een grillpan of braadpan aan het bereiden van vlees? Deze pannen zijn ook heel geschikt voor het bereiden van groenten! In dit artikel vertel ik je er meer over.

Bij het bereiden van groente denk je al snel aan koken, wokken of bakken. Dat zijn naar mijn idee in ieder geval de meest traditionele manieren om groente gaar te maken. Bij een grillpan of braadpan denk je al snel aan het bereiden van vlees. Maar dat hoeft zeker niet. Ook voor groenten kan je prima je grill- of braadpan uit de kast halen. Het ligt er maar net aan wat je wilt gaan bereiden.

De grillpan en de braadpan

Braadpannen

Voor de zekerheid zal ik eerst even een het geheugen opfrissen. Wat is nou precies een braadpan? In tegenstelling tot een kookpan is een braadpan meestal gemaakt van zwaar materiaal zoals gietijzer. Meestal is de braadpan wijd en diep. De bodem is dik, waardoor deze de warmte gelijkmatig verdeeld. Zoals eerder gezegd: hij is veel gebruikt om eerst vlees met wat boter dicht te schroeien en daarna met de deksel erop langzaam verder te braden.

Groenten in de braadpan

Ook voor gerechten zonder vlees kan je de braadpan goed gebruiken. Vooral voor een stoofpot, of andere gerechten die je langzaam langere tijd wilt garen is de dikke braadpan heel geschikt. Bak er eerst in wat olie of vet de groenten in. Voeg wat vocht toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag, zodat het net niet kookt. Op die manier wordt je eten gaar en gaan de smaken goed in elkaar over.

Drie voorbeelden van lekkere vegetarische gerechten waarvoor je deze pan goed kan gebruiken:

Dutch oven

Nog een leuk feitje over de braadpan. Wist je dat vroeger de braadpan rechtstreeks in het vuur geplaatst werd? Soms werden zelfs de kolen op de deksel neergelegd. Een van de bekendste soorten uit die tijd is bekend als de Dutch oven.

De grillpan en de braadpan - Hachee van jackfruit en bonen 1
Hachee van jackfruit en bonen

Grillpannen

De grillpan herken je vooral aan de ribbels op de bodem. Het eten wordt er op hoge temperatuur in bereid. In de grillpan doe je geen olie of boter. Een belangrijk voordeel is juist dat vet uit het eten druipt. Eventueel besmeer je het eten met olie of boter als je bang bent dat het aanbakt. Door het eten niet teveel te verplaatsen ontstaan mooie grill-strepen op het eten, die ook weer bijdragen aan de smaak. Ook een grillpan is vaak van zwaar materiaal, zoals gietijzer. Zo kan hij ook goed gelijkmatig heet gemaakt worden.

Lekker om te grillen

Sommige groenten zijn extra lekker om op de grill te bereiden. Bijvoorbeeld omdat de grill-strepen er mooi op komen. Het oog wil immers ook wat. Of omdat hun smaak door de hitte lekker veranderd. En ook sommig fruit kan je trouwens prima op de grill leggen. Probeer het maar eens.

Groente grillen is makkelijk. Snij de rauwe groente in plakken, smeer er eventueel wat olie over, strooi er eventueel wat kruiden op en je bent klaar om ze te grillen. Maak de pan heet en laat de groenten liggen tot er mooie strepen op komen. Draai de groenten dan om en bak de andere kant. Verplaats de groenten niet te vaak, want dan worden de strepen niet mooi.

Een paar voorbeelden van geschikte groenten en fruit voor de grillpan:

  • Tomaat
  • Courgette
  • Ananas
  • Paprika
  • Prei
  • Aubergine
  • Aardappel (maar dan wel eerst even koken)
De grillpan en de braadpan - Gegrilde courgette 1
Gegrilde courgette

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen