Home » Recepten » Hoofdgerechten » Groentestoofpot

Zoek je een lekker gezond recept met veel ijzer er in? In dit recept voor groentestoofpot zitten maar liefst zeven soorten groente. Tel even mee: ui, wortels, selderij, paprika, tomaten, courgette en linzen. En dan is het ook nog eens heel erg lekker.

Het begon allemaal met de vraag hoe je, als je vegetarisch eet, genoeg ijzer binnen kan krijgen. Dat was een van die zeldzame momenten dat ik me druk maakte of het eten wel gezond zou worden. Meestal eet ik gewoon wat ik lekker vind. Elke dag een vitaminepil lost dan de eventuele tekorten wel op denk ik altijd.

Maar goed, nu heb ik me er eens goed in verdiept. Er zijn blijkbaar heel veel groenten met veel ijzer er in. Dat ijzer neem je wel iets moeilijker op dan het ijzer uit vlees. Als je er meer over wil lezen, dan kan je dat vinden bij voedingscentrum.nl. Ik vat het maar even samen: het advies is dat je gewoon gevarieerd moet eten. Eventueel kan je dan ook opletten in welke groente veel ijzer zit.

Al zoekend kwam ik in ieder geval op bbcgoogfood.com het onderstaande recept voor een vegetarische stoofschotel tegen. Ik maakte het samen met de ook al supergezonde zilvervliesrijst. We zaten er met het hele gezin heerlijk van te smullen. En deze groentestoofpot is dus stiekem ook nog eens hartstikke gezond 😉.

Ingrediënten

Groentestoofpot voor 6 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 stengels selderij
  • 2 paprika’s (1 rode en 1 gele)
  • 200 gram wortels
  • 2 blikjes van 400 gram gepelde tomaten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 courgettes
  • 250 gram linzen uit blik (uitlekgewicht)

Voor erbij optioneel:

  • 200 gram zilvervliesrijst
Loading...

Groentestoofpot recept

In deze video zie je hoe je deze gezonde groentestoofpot maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Groentestoofpot maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je de groentestoofpot:

  1. Knoflook, wortels, selderij en paprika snijden

    Snij de knoflook in dunne plakjes. Snij de wortels en de selderij in plakjes. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in blokjes. Zet deze groenten even samen apart.

  2. Bak de ui

    Snij de ui fijn. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe daar de olijfolie in. Voeg de ui toe en bak hem circa 5 minuten.

  3. Knoflook, wortels, selderij en paprika en kruiden toevoegen

    Voeg dan de knoflook, de wortelen, de selderij en de paprika’s aan de pan toe. Doe er dan ook het paprikapoeder, de gemalen komijn en de gedroogde tijm aan toe. Bak dit geheel ongeveer 5 minuten.

  4. Courgettes snijden

    Snij intussen de courgettes in dikke plakken.

  5. Tomaten, water, bouillonblokje en courgette toevoegen

    Voeg dan de gepelde tomaten, 200 milliliter water, het groentebouillonblokje en de courgette toe. Doe de deksel daarna op de pan. Laat het geheel nog langzaam 25 minuten koken.

  6. Optioneel – rijst koken

    Breng tegelijk een pan met water aan de kook. Voeg de rijst toe en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer af en toe door de pan. Giet de rijst tenslotte af en zet hem met de deksel erop nog even in de pan weg.

  7. Linzen toevoegen

    Laat indien nodig de linzen uitlekken. Voeg ze dan aan de pan toe. Schep alles nog even goed door elkaar.

Roer de rijst nog even los. Serveer groentestoofpot dan samen met de gekookte rijst.

Groentestoofpot in pan vierkant

Meer recepten

Wat vind je van dit groentestoofpot recept? Heel lekker hoop ik! Kijk dan ook eens naar de andere recepten op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten van eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen