Groentestoofpot

Groentestoofpot bord

Op zoek naar lekkere en gezonde recepten met veel ijzer er in, vond ik dit recept voor een groentestoofpot. Er zitten wel heel veel verschillende soorten groente in. Tel even mee: ui, wortels, selderij, paprika, tomaten en courgette. Met zes soorten groente zit dat wel goed. En we vonden het ook nog eens heerlijk.

Het begon allemaal met de vraag hoe je, als je vegetarisch eet, genoeg ijzer binnen kan krijgen. Dat was een van die zeldzame momenten dat ik me druk maakte of het eten wel gezond zou worden. Meestal eet ik gewoon wat ik lekker vind. Elke dag een vitaminepil lost dan de eventuele tekorten wel op denk ik altijd.

Maar goed, nu heb ik me er eens goed in verdiept. Er zijn blijkbaar heel veel groenten met veel ijzer er in. Dat ijzer neem je wel iets moeilijker op dan het ijzer uit vlees. Als je er meer over wil lezen, dan kan je dat vinden bij voedingscentrum.nl. Ik vat het maar even samen: het advies is dat je gewoon gevarieerd moet eten. Eventueel kan je dan ook opletten in welke groente veel ijzer zit.

Al zoekend kwam ik in ieder geval op bbcgoogfood.com het onderstaande recept voor een vegetarische stoofschotel tegen. Ik maakte het samen met mijn nieuwe favoriete rijst. Dat is overigens zilvervliesrijst. We zaten er met het hele gezin heerlijk van te smullen. En deze groentestoofpot is dus stiekem ook nog eens hartstikke gezond 😉.

Tip: geen recept meer missen? Volg dan nu eetman op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 6 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 200 gram wortels
  • 2 selderijstengels
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 blikjes van 400 gram gepelde tomaten
  • 250 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 courgettes
  • 2 takjes verse tijm
  • 250 gram linzen uit blik (uitlekgewicht)

Voor erbij optioneel:

  • 200 gram zilvervliesrijst

Groentestoofpot recept

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Eerst snij je de ui fijn. Zet hem even apart.

Snij de knoflook teentjes in dunne plakjes. Snij de wortels en de selderij in plakjes. Haal de zaadlijsten uit de rode en de gele paprika’s en snij de paprika’s in blokjes. Zet deze groenten even samen apart.

Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe daar dan de olijfolie in.Voeg de uien toe en bak ze circa 6 minuten tot ze zacht zijn.

Voeg dan de knoflook, de wortelen, de selderij en de paprika’s aan de pan toe. Doe er dan ook het paprikapoeder, de gemalen komijn en de gedroogde tijm aan toe. Bak dit geheel ongeveer 5 minuten.

Snij intussen de courgettes in dikke plakken.

Voeg dan de gepelde tomaten, 250 milliliter water, het groentebouillonblokje, de courgette en de takjes verse tijm toe. Doe de deksel daarna op de pan en laat het geheel nog langzaam 25 minuten koken.

Haal dan de takjes tijm uit de pan. Voeg daarna de uitgelekte linzen toe. Roer alles goed door elkaar en breng dan de stoofpot weer aan de kook.

Serveer de groentestoofpot met de gekookte rijst.

Groentestoofpot in pan

Meer recepten

Wat vind je van dit groentestoofpot recept? Heel lekker hoop ik! Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten van eetman.nl.

Comments (2)

Hoi Joost, ik maak vaak dit soort lekkere stoofpotjes, heb net bedacht dat ik het vanavond ook op tafel zet! Deze week heb ik vakantie, dus ik maak het vanmorgen al klaar, dan smaakt het vanavond nog lekkerder! Dank voor de inspiratie! Groet Nicolet

Leuk om te horen Nicolet. Wij aten er de dag erna ook nog van en het was inderdaad nog steeds heerlijk.

Leave a comment