Voor een pasta recept vroeg ik me af of ik ook zelf de pesto kon maken. Wat denk je: rode pesto maken is zelfs heel eenvoudig. Er zijn niet heel veel ingrediënten en het duurt maar een kwartiertje of zo. Grote kans dus dat ik dit recept nog heel vaak ga gebruiken.
Vergeleken met de bekende groene pesto, die gemaakt is met veel basilicum is deze rode pesto wat zoeter. De basis zijn geroosterde rode paprika’s en zongedroogde tomaten, maar ook geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas en basilicum bepalen de smaak. Maak hem op smaak met zout en peper zodat hij heel licht pittig wordt.
Deze pesto is heerlijk op stokbrood of toast, maar ook een lekkere smaakmaker in pasta of zelfs in soep.
Ingrediënten
Voor 250 gram pesto:
- 45 gram pijnboompitten
- 125 gram geroosterde rode paprika uit een pot (uitlekgewicht)
- 60 gram zongedroogde tomaten uit pot (uitlekgewicht)
- 25 gram parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 12 basilicum blaadjes
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Ook nodig:
- staafmixer + kan (hier vind je een goede)
Rode pesto maken
In deze film zie je hoe makkelijk je zelf pesto maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Rode pesto recept
Benodigde tijd: 15 minuten
Zo maak je rode pesto:
- Pijnboompitten roosteren
Rooster 45 gram pijnboompitten in een pan zonder olie, tot ze gaan verkleuren. Haal de pan dan snel van het vuur.
- Geroosterde paprika snijden
Haal de geroosterde rode paprika’s uit de pot (ongeveer 2 stuks) en laat ze uitlekken. Weeg 125 gram af en snij die in grove stukken.
- Gedroogde tomaat snijden
Haal ongeveer 6 stukken gedroogde tomaat uit de pot en laat ze uitlekken. Weeg 60 gram af en snij die in grove stukken.
- Parmezaanse kaas
Rasp 25 gram parmezaanse kaas.
- Knoflook en basilicum
Snij 2 teentjes knoflook en 12 basilicum blaadjes iets kleiner.
- Fijnmalen
Doe de pijnboompitten, paprika, tomaten, kaas, knoflook en basilicum in de kan van je staafmixer. Doe er 1 eetlepel olijfolie bij. Maal alles dan fijn met de staafmixer.
- Op smaak maken
Breng de pesto tenslotte op smaak met zout en peper. Vind je de pesto nog iets te dik, voeg dan nog een klein beetje olijfolie toe.

Pesto bewaren
Heb je wat teveel pesto? Geen probleem, zet hem afgedekt in de koelkast en ja kan hem makkelijk 3 dagen bewaren.
Meer recepten
Vind je deze pesto lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman.nl. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op de pagina met alle snack recepten.
Beste Joost, zelfgemaakt is veel lekkerder dan uit een potje, maar dat wist je natuurlijk al ;-)! Ik ga dit ook weer eens maken, net als de groene.
Ik was ook verrast hoe makkelijk je zelf een lekkere rode pesto kan maken.