Curry is lekker! Op Eetman.nl staan daarom al een aantal curry recepten. Bijvoorbeeld Thaise curry (met jackfruit en met cashewnoten), een Surinaamse curry voor in de roti, maar een linzencurry ontbrak nog. Leuk dus dat Laura van LekkerPlan.nl me dit recept stuurde voor een zoete aardappel curry met linzen.
Makkelijk te maken
Deze zoete aardappel curry met linzen heeft wat meer ingrediënten dan je meestal ziet op Eetman.nl, maar hij is niet moeilijk te maken en de moeite meer dan waard. De curry is een beetje zoet door de zoete aardappel, vullend door de linzen en extra gezond door de boerenkool die je er door roert.
Wat het belangrijkste is: hij is lekker, met Indiase kruiden voor veel smaak en limoensap voor de frisheid. Voor het recept is niet zo pittig als veel andere curry recepten. Veen mensen zullen daar erg blij mee zijn. Rijst erbij kan, maar hoeft niet.
Dit recept is gebaseerd op een recept van Melissa Clark uit de New York Times.
Ingrediënten
Curry voor 4 personen:
- 1 kilo zoete aardappel
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 3 centimeter gember
- 1,5 theelepel garam masala
- 1,5 theelepel kerrie poeder
- 1 rode peper
- 300 gram gedroogde groene linzen
- 1 laurierblad
- zout en peper naar smaak
- 250 gram boerenkool (vers of diepvries)
- 1 paar takjes verse koriander
- 1 limoen
- 2 lente-uitjes
Zoete aardappel curry met linzen recept
In deze video zie je hoe je deze curry met linzen maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Zoete aardappel curry met linzen maken
Benodigde tijd: 1 uur
Zo maak je de zoete aardappel curry:
- Zoete aardappel snijden
Schil 1 kilo zoete aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Zet ze apart voor later.
- Gember en rode peper snijden
Schap de schil van 3 centimeter gember en snij hem dan fijn. Snij 1 rode peper door de lengte door. Haal de zaden eruit en snij dan ook de peper fijn. Zet ze samen apart.
- Ui snijden en bakken
Snij 1 ui fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een diepe pan met zware bodem. Bak de ui hierin tot hij glazig wordt.
- Gember, rode peper, garam masala, kerrie en knoflook toevoegen
Doe dan de gember, 1,5 theelepel garam masala, 1,5 theelepel kerrie poeder en de rode peper erbij. Pers 4 teentjes knoflook uit en voeg die ook toe. Bak het geheel even tot je de knoflook en specerijen goed ruikt.
- Water, zout, zoete aardappel, linzen en laurierblad toevoegen
Schenk dan 900 milliliter water in de pan en doe er een flinke snuf zout, de zoete aardappel, 300 gram gedroogde linzen en 1 laurierblad bij. Breng het water dan met een deksel op de pan aan de kook op hoog vuur.
- 30 Minuten koken
Zet het vuur lager als het water kookt en leg de deksel schuin op de pan. Laat het mengsel een half uurtje pruttelen tot de linzen bijna gaar zijn. Voeg wat water toe als het mengsel te droog lijkt te worden. Je wilt genoeg vocht in je pan om de linzen gaar te krijgen, en nog een beetje extra om het lekker smeuïg te houden.
- Boerenkool toevoegen
Doe 250 gram boerenkool in je pan. Meng het goed en breng alles weer aan het pruttelen. Warm het geheel ongeveer 5 minuten tot de boerenkool heet en beetgaar is. Proef dan of je linzen ook gaar zijn. Laat nog even koken als dat niet zo is.
- Zout en peper toevoegen
Proef of je meer zout wilt toevoegen (waarschijnlijk wel), of meer peper.
Tip: tot hier kun je het recept eventueel voorbereiden en invriezen voor later. Laat de curry dan na het vriezen helemaal ontdooien en warm hem door voor je verder gaat met de volgende stap. - Limoen en koriander toevoegen
Rasp de schil van 1 limoen en pers de limoen uit. Roer de helft van de schil en de helft van het sap door de curry. Snij 1 paar takjes koriander fijn en voeg ook die toe.
- Op smaak maken en garneren met lente ui
Proef de curry en doe er extra zout, peper en limoensap naar smaak bij. Snij 2 lente uien in ringen. Schep de curry tenslotte in grote kommen en garneer met de ringetjes lente-ui.

Meer recepten
Vind je dit Zoete aardappel curry met linzen recept lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman. Kijk dan ook eens op de verzamelpagina met alle vegetarische hoofdgerechten.