Zoete aardappel curry met linzen

Zoete aardappel curry met linzen recept pan

Curry is lekker! Op Eetman.nl staan daarom al een aantal curry recepten. Bijvoorbeeld Thaise curry (met jackfruit en met cashewnoten), een Surinaamse curry voor in de roti, maar een linzencurry ontbrak nog. Leuk dus dat Laura van LekkerPlan.nl me dit recept stuurde voor een zoete aardappel curry met linzen.

De zoete aardappel curry met linzen heeft wat meer ingrediënten dan je meestal ziet op Eetman.nl, maar hij is niet moeilijk en de moeite meer dan waard. De curry is een beetje zoet door de zoete aardappel, vullend door de linzen en extra gezond door de boerenkool die je er door roert. En, uiteraard het belangrijkst: hij is lekker, met Indiase kruiden voor veel smaak en limoensap voor de frisheid. Rijst erbij kan, maar hoeft niet.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Melissa Clark uit de New York Times.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 1,5 theelepel garam masala
  • 1,5 theelepel curry poeder
  • 1 rode peper, eventueel zonder zaadlijst en pitjes om hem wat minder pittig te maken, fijngesneden
  • 1 kilo zoete aardappel, geschild en in blokjes van ongeveer 3 cm gesneden
  • 300 gram gedroogde groene linzen
  • 1 laurierblad
  • zout en peper naar smaak
  • 250 gram boerenkool uit de diepvries
  • 1 supermarkt pakje verse koriander, fijngesneden
  • geraspte schil en sap van ½ limoen
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden

Zoete aardappel curry met linzen

Verwarm de olie in een diepe pan met zware bodem. Bak de ui hierin tot hij glazig wordt. Doe dan de knoflook, gember, garam masala, curry poeder en rode peper erbij. Bak het geheel even tot je de knoflook en specerijen goed ruikt.

Schenk dan 900 milliliter water in de pan en doe er een flinke snuf zout, de zoete aardappel, de linzen en het laurierblad bij. Breng het water dan met een deksel op de pan aan de kook op hoog vuur.

Zet het vuur lager als het water kookt en leg de deksel schuin op de pan. Laat het mengsel een half uurtje pruttelen tot de linzen bijna gaar zijn- voeg wat water toe als het mengsel te droog lijkt te worden. Je wilt genoeg vocht in je pan om de linzen gaar te krijgen, en nog een beetje extra om het lekker smeuïg te houden.

Strooi de boerenkool in je pan, meng goed en breng alles weer aan het pruttelen. Warm het geheel ongeveer 5 minuten tot de boerenkool heet en beetgaar is. Proef dan of je linzen ook gaar zijn en laat nog even koken als dat niet zo is. Proef gelijk ook of je meer zout wilt toevoegen (waarschijnlijk wel), of peper.

  • Tip: tot hier kun je het recept eventueel voorbereiden en invriezen voor later. Laat de curry dan na het vriezen helemaal ontdooien en warm hem door voor je verder gaat met de volgende stap.

Roer vlak voor het eten de geraspte schil en het sap van de limoen door de curry, samen met de koriander. Proef en doe er extra zout, peper en limoensap naar smaak bij. Schep de curry in grote kommen en garneer met de ringetjes lente-ui.

Zoete aardappel curry met linzen recept ingredienten

Meer recepten

Vind je dit Zoete aardappel curry met linzen recept lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten op eetman. Kijk dan ook eens op de verzamelpagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Leave a comment