Thaise curry met groenten en cashewnoten

Thaise curry met groenten en cashewnoten recept 1

Inmiddels alweer een tijdje geleden at ik in Heeg een heerlijke kruidige curry. Zo lekker dat ik thuis aan de slag ging om ook zo’n lekkere Thaise curry met groenten cashewnoten en jasmijnrijst te maken.

Het recept dat ik als basis gebruikte komt van cookieandkate.com. Het was best een makkelijk recept en hieronder staat het daarom vrijwel ongewijzigd. Wel verwisselde ik de cavolo nero voor boerenkool, omdat die laatste in Nederland veel makkelijker te koop is.

Let op met de rode curry kruidenpasta, daar zit vaak ansjovis of garnalenpoeder in. Als je de curry echt 100% vegetarisch wilt eten, dan zal je dus op de verpakking, de lijst met ingrediënten goed door moeten nemen. Ik kocht bijvoorbeeld de rode curry van Koh Thai. Of je maakt natuurlijk zelfs de pasta zelf, bijvoorbeeld met de instructies op dehippevegetarier.nl.

Nog een kleine tip: laat voor je kinderen op het laatst de rode peper weg. Tenminste: als ze niet van pittig eten houden.

Tip: volg Eetman.nl ook op Instagram en YouTube 👍🏻

Ingrediënten

Thaise curry voor 4 personen:

  • 250 gram jasmijnrijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 2,5 centimeter gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 wortelen (ongeveer 150 gram)
  • 3 eetlepels rode curry kruidenpasta
  • 1 theelepel sambal
  • 400 ml kokosmelk
  • 120 ml water
  • 100 gram gesneden boerenkool
  • 1,5 theelepels rietsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 rode peper
  • zout naar smaak
  • 100 gram ongezouten cashew noten

Thaise curry met groenten en cashewnoten

Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Voorbereiding

Pak een theelepel en schrap daarmee de ’korst’ van de gember. Rasp of snij de gember dan in kleine stukjes. Pers de knoflook uit. Zet de gember en de knoflook samen even apart.

Snij dan de ui in kleine stukjes.

Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze dan in repen van ongeveer vijf centimeter.

Schrap de wortelen schoon en snij ze in schijfjes van een halve centimeter dik.

Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snij hem dan in kleine stukjes.

De rijst maken

Spoel de rijst in een zeef schoon met wat koud water. Kook de rijst dan volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 10 minuten).

Haal de rijst dan van het vuur. Giet het water af en laat de rijst dan nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. Maak de rijst vlak voor het serveren nog even los met een vork.

De curry maken

Ongeveer tegelijk met het koken van de rijst, kan je beginnen met het maken van de curry.

Zet een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe als de pan heet is. Voeg dan de ui toe en bak die circa vijf minuten tot hij glazig is. Daarna doe je de knoflook en de gember er bij. Bak die 30 seconden mee.

Voeg dan de paprika’s en de wortelen toe. Bak ze circa vijf minuten mee, tot de paprika’s zacht zijn geworden.

Voeg dan de rode curry pasta en de sambal toe en bak het geheel nog twee minuten.

Voeg dan de kokosmelk, het water, de boerenkool en de rietsuiker toe. Roer het geheel even door elkaar en breng het weer aan de kook. Laat de curry dan nog tien minuten zachtjes koken tot de wortelen zacht geworden zijn. Roer het af en toe door.

Haal de pan van het vuur. Breng de Thaise curry op smaak met de sojasaus, de rijstazijn en wat zout.

Serveren

Verdeel de rijst en de curry over kommetjes of diepe boreden en verdeel er dan de cashewnoten en de rode peper over.

Thaise curry met groenten en cashewnoten recept 2

Meer recepten

Vind je de Thaise curry met groenten cashewnoten en jasmijnrijst lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere kruidige recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Leave a comment