Home » Recepten » Hoofdgerechten » Thaise curry met groenten en cashewnoten

Inmiddels alweer een tijdje geleden at ik in Heeg een heerlijke kruidige curry. Zo lekker dat ik thuis aan de slag ging om ook zo’n lekkere Thaise curry met groenten cashewnoten en jasmijnrijst te maken.

Het recept dat ik als basis gebruikte komt van cookieandkate.com. Het was best een makkelijk recept en hieronder staat het daarom vrijwel ongewijzigd. Wel verwisselde ik de cavolo nero voor boerenkool, omdat die laatste in Nederland veel makkelijker te koop is.

Rode curry

Let op met de rode curry kruidenpasta, daar zit vaak ansjovis of garnalenpoeder in. Als je de curry echt 100% vegetarisch wilt eten, dan zal je dus op de verpakking, de lijst met ingrediënten goed door moeten nemen. Ik kocht bijvoorbeeld de rode curry van Koh Thai. Of je maakt natuurlijk zelfs de pasta zelf, bijvoorbeeld met de instructies op dehippevegetarier.nl.

Nog een kleine tip: laat voor je kinderen op het laatst de rode peper weg. Tenminste: als ze niet van pittig eten houden.

Ingrediënten

Thaise curry voor 4 personen:

  • 250 gram jasmijnrijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 2,5 centimeter gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s (1 rode en 1 gele)
  • 3 wortelen (ongeveer 150 gram)
  • 3 eetlepels rode curry kruidenpasta
  • 1 theelepel sambal
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 100 gram gesneden boerenkool
  • 1,5 theelepel rietsuiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 rode peper
  • zout naar smaak
  • 100 gram ongezouten cashew noten

Thaise curry met groenten en cashewnoten recept

Wil je de Thaise curry maken? Hier staat een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Onder de film vind je de volledige beschrijving in tekst.

Thaise curry met groenten en cashewnoten maken

Benodigde tijd: 45 minuten.

Zo maak je de Thaise curry met groenten:

  1. Maak de gember en de knoflook fijn

    Pak een theelepel en schrap daarmee de ’korst’ van 2,5 centimeter gember. Rasp of snij de gember dan in kleine stukjes. Pers 2 teentjes knoflook uit. Zet de gember en de knoflook samen even apart.

  2. Snij de ui

    Snij dan 1 kleine ui in kleine stukjes.

  3. Paprika’s en wortels snijden

    Haal de zaadlijsten uit 2 paprika’s en snij ze dan in repen van ongeveer vijf centimeter. Schrap 150 gram wortelen schoon en snij ze in schijfjes van een halve centimeter dik. Zet ze samen apart.

  4. Snij de rode peper fijn

    Haal de zaadlijsten uit 1 rode peper en snij hem dan in kleine stukjes.

  5. Kook de rijst

    Spoel 250 gram jasmijnrijst in een zeef schoon met wat koud water. Kook de rijst dan volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 10 minuten). Haal de rijst dan van het vuur. Giet het water af en laat de rijst dan nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.

  6. Bak de ui, de knoflook en de gember

    Terwijl de rijst kookt, zet je een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe als de pan heet is. Voeg dan de ui toe en bak die circa vijf minuten tot hij glazig is. Daarna doe je de knoflook en de gember erbij. Bak die 30 seconden mee.

  7. Paprika’s en wortels meebakken

    Voeg dan de paprika’s en de wortels toe. Bak ze circa vijf minuten mee, tot de paprika’s zacht zijn geworden.

  8. Rode curry en sambal erbij

    Voeg dan 3 eetlepels rode curry pasta en 1 theelepel sambal toe en bak het geheel nog twee minuten.

  9. Kokosmelk, water, boerenkool en rietsuiker toevoegen

    Voeg dan 400 milliliter kokosmelk, 120 milliliter water, 100 gram gesneden boerenkool en 1,5 theelepel rietsuiker toe. Roer het geheel even door elkaar en breng het weer aan de kook. Laat de curry dan nog tien minuten zachtjes koken tot de wortelen zacht geworden zijn. Roer het af en toe door.

  10. De curry op smaak maken

    Haal de pan van het vuur. Breng de Thaise curry op smaak met ongeveer 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel rijstazijn en wat zout.

  11. Serveren met cashewnoten en rode peper

    Maak de rijst nog even los met een vork. Verdeel de rijst en de curry over kommetjes of diepe borden en verdeel er dan 100 gram ongezouten cashewnoten en de gesneden rode peper over.

Thaise curry met groenten en cashewnoten recept 800x800
Thaise curry met groenten en cashewnoten

Meer recepten

Vind je de Thaise curry met groenten, cashewnoten en jasmijnrijst lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere kruidige recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Bijvoorbeeld deze curry met kikkererwten en kokosmelk.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen