Dit is het recept voor een van mijn favoriete soepen. Ik denk dat we deze Heldere champignonsoep met knoflook en tijm al tientallen malen gemaakt hebben bij verjaardagen of etentjes. Niet veel werk en toch heel lekker.

Het recept komt oorspronkelijk denk ik uit de Allerhande of zo. Het is namelijk inmiddels een wat vlekkerig knipseltje dat ergens in mijn plakboek met recepten zit. Eigenlijk is het dus een raadsel dat ik het nog nooit op Eetman.nl heb gezet. Het maken van een mooie foto zal er denk ik niet van zijn gekomen. De voorbereiding van een etentje of een verjaardag is immers altijd best druk.

Hoe dan ook. Dit is een soep met lekker veel smaak die je heel snel kan maken. De heldere bouillon met daarin de schijfjes kastanjechampignon ziet er ook heel feestelijk uit. Ga jij hem ook maken?

Ingrediënten

Heldere champignonsoep voor 6 personen:

 • 1 middelgrote of 2 kleine uien
 • 400 gram (kastanje)champignons
 • 1 flinke teen knoflook
 • een paar takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
 • 1,5 eetlepel cognac
 • 2 groentebouillon tabletten
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1,25 liter water
 • zout
 • versgemalen zwarte peper

Heldere champignonsoep met knoflook en tijm recept

In dit filmpje zie je in 3 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

De champignonsoep maken

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je de heldere champignonsoep:

 1. Pel de ui en snij hem in kleine stukjes. Maak de champignons met een borsteltje schoon en snij ze in plakjes. Grote champignons snij je eerst in tweeën.

 2. Snij de knoflook fijn en zet hem even apart. Als je verse tijm gebruikt: haal de blaadjes dan van de takjes en hak ze zijn. Zet dan ook de tijm apart.

 3. Doe de olijfolie in een soeppan en zet die op middelhoog vuur. Als de olijfolie heet is voeg je de ui toe. Bak de ui twee minuten.

 4. Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuut mee.

 5. Voeg daarna de champignons en de tijm toe. Bak het geheel voor ongeveer vier minuten.

 6. Voeg nu het water, de cognac en de groentebouillon tabletten toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem drie minuten koken.

 7. Breng de champignonsoep tenslotte op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Heldere champignonsoep met knoflook en tijm recept

Meer soeprecepten

Vind je deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere soeprecepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen