Home » Recepten » Soeprecepten » Heldere champignonsoep met knoflook en tijm

Dit is het recept voor een van mijn favoriete soepen. Ik denk dat we deze Heldere champignonsoep met knoflook en tijm al tientallen malen gemaakt hebben bij verjaardagen of etentjes. Niet veel werk en toch heel lekker.

Het recept komt oorspronkelijk denk ik uit de Allerhande of zo. Het is namelijk inmiddels een wat vlekkerig knipseltje dat ergens in mijn plakboek met recepten zit. Eigenlijk is het dus een raadsel dat ik het nog nooit op Eetman.nl heb gezet. Het maken van een mooie foto zal er denk ik niet van zijn gekomen. De voorbereiding van een etentje of een verjaardag is immers altijd best druk.

Hoe dan ook. Dit is een soep met lekker veel smaak die je heel snel kan maken. De heldere bouillon met daarin de schijfjes kastanjechampignon ziet er ook heel feestelijk uit. Ga jij hem ook maken?

Ingrediënten

Heldere champignonsoep voor 6 personen:

 • 1 middelgrote of 2 kleine uien
 • 400 gram (kastanje)champignons
 • 1 flinke teen knoflook
 • een paar takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
 • 1,5 eetlepel cognac
 • 2 groentebouillon tabletten
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1,25 liter heet water
 • zout
 • versgemalen zwarte peper

Ook nodig:

Heldere champignonsoep met knoflook en tijm recept

In dit filmpje zie je in 3 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

De champignonsoep maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je de heldere champignonsoep:

 1. Ui en champignons snijden

  Pel 1 middelgrote ui en snij hem in kleine stukjes. Maak 400 gram champignons met een borsteltje schoon en snij ze in plakjes. Grote champignons snij je eerst in tweeën.

 2. Knoflook en tijm snijden

  Snij 1 teen knoflook fijn en zet hem even apart. Als je verse tijm gebruikt: haal de blaadjes dan van een paar takjes en hak ze zijn. Zet dan ook de tijm apart.

 3. Ui bakken

  Doe 4 eetlepels olijfolie in een soeppan en zet die op middelhoog vuur. Als de olijfolie heet is voeg je de ui toe. Bak de ui twee minuten.

 4. Knoflook erbij

  Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuut mee.

 5. Champignons en tijm toevoegen

  Voeg daarna de champignons en de tijm toe. Bak het geheel voor ongeveer vier minuten.

 6. Cognac en bouillon toevoegen

  Voeg nu 1,25 liter heet water, 1,5 eetlepel cognac en 2 groentebouillon tabletten toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem drie minuten koken.

 7. Op smaak maken

  Breng de champignonsoep tenslotte op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Heldere champignonsoep met knoflook en tijm recept nov 2019 800x800
Heldere champignonsoep met knoflook en tijm

Meer soeprecepten

Vind je deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere soeprecepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen