Dit is het recept voor een van mijn favoriete soepen. Ik denk dat we deze Heldere champignonsoep met knoflook en tijm al tientallen malen gemaakt hebben bij verjaardagen of etentjes. Niet veel werk en toch heel lekker.
Het recept komt oorspronkelijk denk ik uit de Allerhande of zo. Het is namelijk inmiddels een wat vlekkerig knipseltje dat ergens in mijn plakboek met recepten zit. Eigenlijk is het dus een raadsel dat ik het nog nooit op Eetman.nl heb gezet. Het maken van een mooie foto zal er denk ik niet van zijn gekomen. De voorbereiding van een etentje of een verjaardag is immers altijd best druk.
Hoe dan ook. Dit is een soep met lekker veel smaak die je heel snel kan maken. De heldere bouillon met daarin de schijfjes kastanjechampignon ziet er ook heel feestelijk uit. Ga jij hem ook maken?
Ingrediënten
Heldere champignonsoep voor 6 personen:
- 1 middelgrote of 2 kleine uien
- 400 gram (kastanje)champignons
- 1 flinke teen knoflook
- een paar takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- 1,5 eetlepel cognac
- 2 groentebouillon tabletten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1,25 liter heet water
- zout
- versgemalen zwarte peper
Ook nodig:
- Soeppan – koop je Soeppan bij Bol.com
Heldere champignonsoep met knoflook en tijm recept
In dit filmpje zie je in 3 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.
De champignonsoep maken
Benodigde tijd: 30 minuten
Zo maak je de heldere champignonsoep:
- Ui en champignons snijden
Pel 1 middelgrote ui en snij hem in kleine stukjes. Maak 400 gram champignons met een borsteltje schoon en snij ze in plakjes. Grote champignons snij je eerst in tweeën.
- Knoflook en tijm snijden
Snij 1 teen knoflook fijn en zet hem even apart. Als je verse tijm gebruikt: haal de blaadjes dan van een paar takjes en hak ze zijn. Zet dan ook de tijm apart.
- Ui bakken
Doe 4 eetlepels olijfolie in een soeppan en zet die op middelhoog vuur. Als de olijfolie heet is voeg je de ui toe. Bak de ui twee minuten.
- Knoflook erbij
Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuut mee.
- Champignons en tijm toevoegen
Voeg daarna de champignons en de tijm toe. Bak het geheel voor ongeveer vier minuten.
- Cognac en bouillon toevoegen
Voeg nu 1,25 liter heet water, 1,5 eetlepel cognac en 2 groentebouillon tabletten toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem drie minuten koken.
- Op smaak maken
Breng de champignonsoep tenslotte op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Meer soeprecepten
Vind je deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere soeprecepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische soeprecepten.
Dank je wel voor dit fijne recept.
Ik heb geen cognac in huis maar de smaak is er volgens mij niet minder om.
Deze soep ga ik zeker vaker maken. Erg lekker en heel vlug klaar.
Het is op het moment 33 graden buiten dus als je eigenlijk niet zo’n zin hebt om lang in de keuken te staan is deze soep ideaal.
Mooi dat je er blij mee bent Ad. Goed om te horen dat het ook zonder cognac lekker is. Niet iedereen heeft dat in huis.