Hier is alweer een lekkere soep voor op je favorietenlijst. Deze champignon cremesoep met witte bonen is een heerlijke variatie op de traditionele champignonsoep. Ik ben er in ieder geval fan van. Deze soep is een mooi voorgerecht. Maar nog vaker eet ik hem, met wat brood erbij, gewoon als avondmaaltijd.
Champignon cremesoep is een echte klassieker. Iedereen heeft het weleens gegeten. Lekker romig en met een zachte champignonsmaak. Ik vind het verrukkelijk. Des te gekker dat ik nog geen recept daarvoor op mijn food blog had staan. Terwijl ik zo’n grote soepfan ben. Tijd om daar verandering in te brengen!
Dit is natuurlijk niet het eerste champignonsoep recept ooit. Ik vind het wel één van de lekkerste. Al ben ik een beetje bevooroordeeld 😉. Deze champignonsoep met witte bonen is ook makkelijk te maken. Nog een goede reden om hem te koken.
Soep met witte bonen
Ook dit champignon cremesoep recept is vrij traditioneel. Wel wilde ik het net wat dikker maken. Ik gebruikte daarvoor witte bonen. Die passen qua smaak goed bij champignons. Ze maken de soep wat steviger, terwijl je de champignons goed blijft proeven. Mooie bijkomstigheid: ze voegen ook wat extra eiwitten toe.
Ingrediënten
Voor 8 borden champignonsoep:
- 500 gram champignons
- 1 grote ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels tijm
- 2 eetlepels maizena
- 3 paddenstoelen bouillonblokjes
- 360 gram potje witte bonen (240 gram uitlekgewicht)
- 200 milliliter kookroom (evt Blue band vegan kookroom)
- 0,5 citroen (voor 1 eetlepel citroensap)
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Ook nodig:
- staafmixer – hier vind je er een
Champignon cremesoep met witte bonen recept
In dit filmpje zie je in hoe je deze soep met champignons en witte bonen moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.
Champignon cremesoep met witte bonen maken
Benodigde tijd: 40 minuten.
Zo maak je champignon cremesoep:
- Champignons en ui snijden
Borstel 500 gram champignons schoon en snij ze in plakjes. Zet ze even apart. Snij ook 1 grote ui in stukjes.
- Bak de ui
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe. Bak de ui ongeveer 2 minuten tot hij zacht is en begint te verkleuren.
- Champignons, tijm en knoflook toevoegen
Voeg de champignons en 2 theelepels tijm toe. Pers 3 teentjes knoflook uit en voeg ook die toe. Bak het geheel ongeveer 5 minuten, tot de champignons zacht zijn.
- Bewaar een deel van de champignons
Haal een kwart van het champignon mengsel uit de pan. Bewaar het in een bakje om straks weer toe te voegen.
- Maizena, water en bouillonblokjes erbij
Schep 2 eetlepels maizena door de resterende champignons. Voeg daarna 1 liter heet water en 3 paddenstoelen bouillonblokjes toe.
- Witte bonen toevoegen
Laat een 360 gram potje witte bonen uitlekken. Voeg de bonen toe. Breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Pureer de soep
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
- Kookroom erbij
Voeg 200 milliliter kookroom toe en meng het erdoor.
- Citroensap, zout en peper erbij
Pers 0,5 citroen uit. Breng de soep op smaak met ongeveer 1 eetlepel van het sap, zout en peper.
- De bewaarde champignons toevoegen
Voeg de bewaarde champignons en uien weer toe aan de pan en meng alles nog een keer goed door elkaar.
Server de soep bijvoorbeeld met stokbrood en kruidenboter.

Meer soeprecepten
Vind je de champignon cremesoep met bonen lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere soeprecepten op mijn blog. Bijvoorbeeld deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm.