5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Soeprecepten » Champignon cremesoep met witte bonen

Hier is alweer een lekkere soep voor op je favorietenlijst. Deze champignon cremesoep met witte bonen is een heerlijke variatie op de traditionele champignonsoep. Ik ben er in ieder geval fan van. Deze soep is een mooi voorgerecht. Maar nog vaker eet ik hem, met wat brood erbij, gewoon als avondmaaltijd.

Naar het recept

Champignon cremesoep is een echte klassieker. Iedereen heeft het weleens gegeten. Lekker romig en met een zachte champignonsmaak. Ik vind het verrukkelijk. Des te gekker dat ik nog geen recept daarvoor op mijn food blog had staan. Terwijl ik zo’n grote soepfan ben. Tijd om daar verandering in te brengen!

Dit is natuurlijk niet het eerste champignonsoep recept ooit. Ik vind het wel één van de lekkerste. Al ben ik een beetje bevooroordeeld 😉. Deze champignonsoep met witte bonen is ook makkelijk te maken. Nog een goede reden om hem te koken.

Soep met witte bonen

Ook dit champignon cremesoep recept is vrij traditioneel. Wel wilde ik het net wat dikker maken. Ik gebruikte daarvoor witte bonen. Die passen qua smaak goed bij champignons. Ze maken de soep wat steviger, terwijl je de champignons goed blijft proeven. Mooie bijkomstigheid: ze voegen ook wat extra eiwitten toe.

Champignon cremesoep met witte bonen

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Soeprecepten
Porties

8

porties
Totale tijd

40

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram champignons

  • 1 grote ui

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 theelepels tijm

  • 2 eetlepels maizena

  • 3 paddenstoelen bouillonblokjes

  • 350 gram potje witte bonen (240 gram uitlekgewicht)

  • 200 milliliter kookroom (evt Blue band vegan kookroom)

  • 0,5 citroen (voor 1 eetlepel citroensap)

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • Ook nodig
  • staafmixer – hier vind je er een

Recept

  • Champignons en ui snijden
    Borstel 500 gram champignons schoon en snij ze in plakjes. Zet ze even apart. Snij ook 1 grote ui in stukjes.
  • Bak de ui
    Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe. Bak de ui ongeveer 2 minuten tot hij zacht is en begint te verkleuren.
  • Champignons, tijm en knoflook toevoegen
    Voeg de champignons en 2 theelepels tijm toe. Pers 3 teentjes knoflook uit en voeg ook die toe. Bak het geheel ongeveer 5 minuten, tot de champignons zacht zijn.
  • Bewaar een deel van de champignons
    Haal een kwart van het champignon mengsel uit de pan. Bewaar het in een bakje om straks weer toe te voegen.
  • Maizena, water en bouillonblokjes erbij
    Schep 2 eetlepels maizena door de resterende champignons. Voeg daarna 1 liter heet water en 3 paddenstoelen bouillonblokjes toe.
  • Witte bonen toevoegen
    Laat een 360 gram potje witte bonen uitlekken. Voeg de bonen toe. Breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Pureer de soep
    Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Kookroom erbij
    Voeg 200 milliliter kookroom toe en meng het erdoor.
  • Citroensap, zout en peper erbij
    Pers 0,5 citroen uit. Breng de soep op smaak met ongeveer 1 eetlepel van het sap, zout en peper.
  • De bewaarde champignons toevoegen
    Voeg de bewaarde champignons en uien weer toe aan de pan en meng alles nog een keer goed door elkaar.

Recept video

Opmerkingen

  • Server de soep bijvoorbeeld met stokbrood en kruidenboter.

Meer soeprecepten

Vind je de champignon cremesoep met bonen lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere soeprecepten op mijn blog. Bijvoorbeeld deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm.

Champignon cremesoep met witte bonen recept 800x800
Champignon cremesoep met witte bonen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen