Maak je wel eens broodsalade? Met desembrood, komkommer, paprika, snoeptomaten buffelmozzarella en verse kruiden maak je deze heerlijke “panzanella met mozzaralla”. Oftewel broodsalade, maar dat klinkt toch een stuk minder lekker 😁.
De beste ideeën voor nieuwe recepten krijg je soms gewoon aangereikt. Letterlijk in dit geval, want ik at panzanella voor het eerst als bijgerecht bij een barbecue. Het recept kwam uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers. Op basis daarvan, maakte ik deze panzanella met buffelmozzarella.
Het brood wordt in het recept van Julius op de barbecue gedroogd. Dat geeft er natuurlijk een lekkere rooksmaak aan. Toch heb ik in het onderstaande recept het brood anders bereid. Een recept waar het brood de toaster in gaat lijkt me voor de meeste mensen toch iets praktischer. Verder heb ik er sowieso wat andere recepten bij gepakt als inspiratie. Keuze genoeg op internet, want het is een bekend recept.
Panzanella
In de oorsprong is panzanella een eenvoudige Italiaanse broodsalade. Bedoelt om restjes oud brood op te maken. Eten voor de armen. Een eenvoudig gerecht dus. Tegenwoordig hebben we hier in huis gelukkig nooit oud brood. De vriezer heeft dat probleem al lang opgelost. We moeten juist moeite doen om het brood ‘oud’ te laten worden. Dat probleem is met de barbecue of de toaster goed op te lossen.
Het onderstaande recept voor panzanella met mozzarella is ook niet echt voor armelui meer. Ik kocht lekker desembrood, buffelmozzarella, lekkere snoeptomaten en veel verse kruiden. Al met al is deze panzanella met mozzarella dus eerder een luxe bijgerecht. Begin er wel op tijd aan. Het brood moet een paar uur vooraf drogen. Na het bereiden moet de salade nog een uurtje in de koelkast staan.
Ingrediënten
Panzanella voor 6 personen:
- 150 gram bruin desembrood (of ander donkerbruin brood)
- 3 tenen knoflook
- 500 gram snoeptomaten mix
- 2 komkommers
- 250 gram (buffel)mozzarella
- 2 rode paprika’s
- 3 eetlepels witte of rode wijnazijn
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 takjes tijm (eventueel gedroogde)
- 1 takje rozemarijn (eventueel gedroogde)
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 20 blaadjes verse basilicum (eventueel gedroogde)
Panzanella met mozzarella recept
In deze video zie je hoe je deze broodsalade met mozzarella maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Panzanella met mozzarella maken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.
Zo maak je deze panzanella:
- 2 Uur van tevoren: brood laten drogen
Snij het brood in plakken. Laat het dan 2 uur drogen.
- Brood met knoflook roosteren
Smeer het droge brood met de knoflooktenen aan beide zijden in. Rooster het daarna in de broodtoaster. Haal het er op tijd uit, want het moet niet zwart worden. Snij het brood daarna in dobbelsteentjes. Zet het dan apart, want het gaat als laatste door de salade.
- Tomaatjes halveren
Halveer de tomaatjes en doe ze in een grote kom.
- Blokjes komkommer maken
Schil de komkommer. Halveer de komkommer dan in de lengte en verwijder met een lepeltje de zaadjes. Snij de komkommer daarna in blokjes. Doe de komkommer dan in de schaal met tomaten.
- Stukjes paprika snijden
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Snij dan de paprika’s in stukjes en doe ook die in de kom.
- Mozzarella snijden
Snij de buffelmozzarella in blokjes en voeg die toe aan de kom.
- Tijm en rozemarijn snijden
Ris de blaadjes van de takjes tijm en de rozemarijn en snij ze dan klein. Doe ook deze kruiden in de kom.
- Basilicum toevoegen
Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en doe die dan ook in de kom.
- Dressing maken
Maak een dressing van de azijn, de olijfolie, wat zout en versgemalen zwarte peper. Meng ook de dressing door de salade.
- Brood toevoegen
Voeg nu ook het brood aan de kom toe en schep het geheel voorzichtig door elkaar. Zet de Panzanella met mozzarella nu een uurtje in de koelkast, zodat de smaken zicht goed kunnen mengen.

Meer bijgerechten
Vind je de panzanella met mozzarella lekker? Dan ben je vast ook nog wel op zoek naar meer lekkere bijgerechten of salades. Kijk dan ook eens op de verzamelpagina met alle vegetarische bijgerechten.