De beste ideeën voor nieuwe recepten krijg je soms gewoon aangereikt. Letterlijk in dit geval, want ik kreeg kort geleden Panzanella als bijgerecht bij een barbecue. Het recept kwam uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers en was erg lekker. Mede op basis daarvan, maakte ik deze Panzanella met mozzarella.

Het brood wordt in het recept van Julius Jaspers op de barbecue gedroogd. Dat geeft er natuurlijk ook een lekkere rooksmaak aan. Toch heb ik in het onderstaande recept het brood anders bereid. Ten eerste bezit ik niet zo’n mooie Kamado. Die hoop ik nog steeds -hint- cadeau te krijgen. Maar tot die tijd (en waarschijnlijk daarna ook) is een recept waar het brood de toaster in gaat voor de meeste mensen toch iets praktischer. Verder heb ik er sowieso wat andere recepten bij gepakt als inspiratie. Keuze genoeg op internet, want het is een bekend recept.

In de oorsprong is Panzanella een eenvoudige Italiaanse broodsalade. Bedoelt om restjes oud brood op te maken. Eten voor de armen. Een eenvoudig gerecht dus. Tegenwoordig hebben we hier in huis gelukkig nooit oud brood. De vriezer heeft dat probleem al lang opgelost. We moeten juist moeite doen om het brood ‘oud’ te laten worden. Dat probleem is met de barbecue of de toaster goed op te lossen.

Het onderstaande recept voor Panzanella met mozzarella is ook niet echt voor armelui meer. Ik kocht lekker desembrood (een bruin meergranen desembrood spelt-rogge van Albert Heijn), buffelmozzarella, lekkere snoeptomaten en veel verse kruiden. Al met al is deze Panzanella met mozzarella dus eerder een luxe bijgerecht.

Ingrediënten

Salade voor 6 personen:

 • 150 gram bruin desembrood (of ander donkerbruin brood)
 • 3 tenen knoflook
 • 500 gram snoeptomaten mix
 • 2 komkommers
 • 250 gram (buffel)mozzarella
 • 2 rode paprika’s
 • 3 eetlepels witte of rode wijnazijn
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 2 takjes tijm (evt gedroogde)
 • 1 takje rozemarijn (evt gedroogde)
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 20 blaadjes verse basilicum (evt gedroogde)

Panzanella met mozzarella recept

Voorbereiding

Snij het brood in plakken. Laat het dan 2 uur drogen.

Panzanella bereiden

Smeer het droge brood met de knoflooktenen aan beide zijden in. Rooster het daarna in de broodtoaster. Haal het er op tijd uit, want het moet niet zwart worden. Snij het brood daarna in dobbelsteentjes en zet het apart, want het gaat pas op het laatste moment door de salade.

Halveer de tomaatjes en doe ze in een grote kom.

Schil de komkommer. Halveer de komkommer dan in de lengte en verwijder met een lepeltje de zaadjes. Snij de komkommer daarna in blokjes. Doe de komkommer dan in de schaal met tomaten.

Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Snij dan de paprika’s in stukjes en doe ook die in de kom.

Snij de mozzarella in blokjes en voeg die toe aan de kom.

Ris de blaadjes van de takjes tijm en de rozemarijn en snij ze dan klein. Doe ook deze kruiden in de kom.

Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en doe die dan ook in de kom.

Maak een dressing van de azijn, de olijfolie, wat zout en versgemalen zwarte peper. Meng ook de dressing door de salade.

Voeg nu ook het brood aan de kom toe en schep het geheel voorzichtig door elkaar. Zet de Panzanella met mozzarella nu een uurtje in de koelkast, zodat de smaken zicht goed kunnen mengen.

Panzanella met mozzarella recept 1

Meer bijgerechten

Vind je de Panzanella met mozzarella lekker? Dan ben je vast ook nog wel op zoek naar meer lekkere bijgerechten of salades. Kijk dan ook eens op de verzamelpagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen