Maak je wel eens broodsalade? Met desembrood, komkommer, paprika, snoeptomaten buffelmozzarella en verse kruiden maak je deze heerlijke “panzanella met mozzaralla”. Oftewel broodsalade, maar dat klinkt toch een stuk minder lekker 😁.
Naar het receptDe beste ideeën voor nieuwe recepten krijg je soms gewoon aangereikt. Letterlijk in dit geval, want ik at panzanella voor het eerst als bijgerecht bij een barbecue. Het recept kwam uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers. Op basis daarvan, maakte ik deze panzanella met buffelmozzarella.
Het brood wordt in het recept van Julius op de barbecue gedroogd. Dat geeft er natuurlijk een lekkere rooksmaak aan. Toch heb ik in het onderstaande recept het brood anders bereid. Een recept waar het brood de toaster in gaat lijkt me voor de meeste mensen toch iets praktischer. Verder heb ik er sowieso wat andere recepten bij gepakt als inspiratie. Keuze genoeg op internet, want het is een bekend recept.
Panzanella
In de oorsprong is panzanella een eenvoudige Italiaanse broodsalade. Bedoelt om restjes oud brood op te maken. Eten voor de armen. Een eenvoudig gerecht dus. Tegenwoordig hebben we hier in huis gelukkig nooit oud brood. De vriezer heeft dat probleem al lang opgelost. We moeten juist moeite doen om het brood ‘oud’ te laten worden. Dat probleem is met de barbecue of de toaster goed op te lossen.
Het onderstaande recept voor panzanella met mozzarella is ook niet echt voor armelui meer. Ik kocht lekker desembrood, buffelmozzarella, lekkere snoeptomaten en veel verse kruiden. Al met al is deze panzanella met mozzarella dus eerder een luxe bijgerecht. Begin er wel op tijd aan. Het brood moet een paar uur vooraf drogen. Na het bereiden moet de salade nog een uurtje in de koelkast staan.
Meer bijgerechten
Vind je de panzanella met mozzarella lekker? Dan ben je vast ook nog wel op zoek naar meer lekkere salades. Kijk dan ook eens op de verzamelpagina met alle saladerecepten.