Home » Recepten » Hoofdgerechten » Gnocchi met gorgonzolasaus en prei

Ben je een liefhebber van gorgonzola kaas? Dan is dit recept perfect voor jou!. De lekkere saus van gorgonzola heeft de hoofdrol in dit gerecht. Gnocchi met gorgonzolasaus en prei is heerlijk vullend en romig. Wat ook mooi is: dit gerecht staat in 25 minuten op tafel!

Maria Alm is een leuk dorpje in Oostenrijk. In de zomer at ik er lekkere gnocchi met gorgonzolasaus. Een lekkere combinatie die ik vaker wilde maken. Dat is een van de voordelen van vakantie, je eet weer eens wat anders dan normaal, daardoor kom ik altijd met goede ideeën terug.

Voor dit recept maakte er gestoofde prei bij. De beetje zoete smaak daarvan vult de zachte smaak van de gnocchi en de wat zoutige smaak van de saus perfect aan.

Gorgonzolasaus

Hou je van gorgonzola? Dat is een ingrediënt waar je van moet houden. De een beetje zoutige scherpe smaak vinden kinderen bijvoorbeeld vaak te sterk. Gelukkig zijn er ook heel veel fans. Voor hen is dit een waanzinnig lekkere saus.

Het saus recept komt van Curls culinair, met maar een paar kleine aanpassingen van mij. Groot voordeel van deze saus is dat hij weinig ingrediënten kent en makkelijk te maken is. Wie wil dat nou niet?

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 flinke sjalot
  • 800 gram verse gnocchi
  • 2 stengels prei
  • 15 gram roomboter
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel bloem
  • 150 milliliter halfvolle melk
  • 200 gram gorgonzola

Gnocchi met gorgonzolasaus en prei recept

In deze video zie je hoe je de gnocchi met gorgonzolasaus maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Gnocchi met gorgonzolasaus en prei maken

Benodigde tijd: 25 minuten.

Zo maak je gnocchi met gorgonzolasaus en prei:

  1. Sjalot snijden

    Snij de sjalot heel fijn. Zet hem dan apart.

  2. Prei snijden

    Snij de lelijke uiteinden van de prei-stengels af. Snij de stengels dan in ringen van 3 centimeter. Was de prei goed, en spoel vooral al het zand uit het groen.

  3. Prei bakken

    Verwarm een (hapjes)pan, waar je straks een deksel op kan doen. Smelt er op middelhoog vuur een klontje roomboter in. Bak daarin de prei ongeveer 4 minuten.

  4. Prei stoven

    Zet dan het vuur lager. Voeg de tijm, zout naar smaak en peper naar smaak toe. Schep alles door elkaar. Voeg dan 100 milliliter water toe. Doe een deksel op de pan. Laat de prei 15 minuten met de deksel erop stoven.

  5. Water koken

    Zet een flinke pan met heet water voor de gnocchi op het vuur en breng die aan de kook. Ga intussen verder met de saus.

  6. Sjalot bakken

    Verhit de olijfolie in een steelpan. Bak daarin de sjalot, tot hij zacht wordt.

  7. Bloem en melk toevoegen

    Doe de bloem bij de sjalot en roer die er snel doorheen. Voeg dan al roerend de melk toe, zodat geen klonten ontstaan. Breng de melk dan aan de kook.

  8. Gorgonzola toevoegen

    Snij het korstje van de gorgonzola. Snij de kaas dan in blokjes. Voeg beetje bij beetje de gorgonzola toe aan de melk, zodat de kaas smelt. Kook intussen de gnocchi.

  9. Saus op smaak maken

    Maak de saus op smaak met wat versgemalen zwarte peper.

  10. Gnocchi koken

    Terwijl je de gorgonzola aan de saus toevoegt doe je de gnocchi in het kokende water. Wacht tot het water kookt en de gnocchi gaan drijven. Kook ze dan 2 minuten. Daarna giet je de gnocchi af.

  11. Prei afgieten

    Giet vocht uit de pan met prei af.

  12. Opdienen

    Doe de gnocchi op de borden en verdeel de gorgonzolasaus erover. Verdeel ook de prei over de borden.

Zet de pepermolen op tafel, zodat de liefhebbers nog een beetje toe kunnen voegen.

Gnocchi met gorgonzolasaus en prei recept vierkant

Meer recepten

Vind je dit recept met gnocchi en prei lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen