Ben je een liefhebber van gorgonzola kaas? Dan is dit recept perfect voor jou!. De lekkere saus van gorgonzola heeft de hoofdrol in dit gerecht. Gnocchi met gorgonzolasaus en prei is heerlijk vullend en romig. Wat ook mooi is: dit gerecht staat in 25 minuten op tafel!
Maria Alm is een leuk dorpje in Oostenrijk. In de zomer at ik er lekkere gnocchi met gorgonzolasaus. Een lekkere combinatie die ik vaker wilde maken. Dat is een van de voordelen van vakantie, je eet weer eens wat anders dan normaal, daardoor kom ik altijd met goede ideeën terug.
Voor dit recept maakte er gestoofde prei bij. De beetje zoete smaak daarvan vult de zachte smaak van de gnocchi en de wat zoutige smaak van de saus perfect aan.
Gorgonzolasaus
Hou je van gorgonzola? Dat is een ingrediënt waar je van moet houden. De een beetje zoutige scherpe smaak vinden kinderen bijvoorbeeld vaak te sterk. Gelukkig zijn er ook heel veel fans. Voor hen is dit een waanzinnig lekkere saus.
Het saus recept komt van Curls culinair, met maar een paar kleine aanpassingen van mij. Groot voordeel van deze saus is dat hij weinig ingrediënten kent en makkelijk te maken is. Wie wil dat nou niet?
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 1 flinke sjalot
- 800 gram verse gnocchi
- 2 stengels prei
- 15 gram roomboter
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- 1 theelepel tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bloem
- 150 milliliter halfvolle melk
- 200 gram gorgonzola
Gnocchi met gorgonzolasaus en prei recept
In deze video zie je hoe je de gnocchi met gorgonzolasaus maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Gnocchi met gorgonzolasaus en prei maken
Benodigde tijd: 25 minuten
Zo maak je gnocchi met gorgonzolasaus en prei:
- Sjalot snijden
Snij 1 flinke sjalot heel fijn. Zet hem dan apart.
- Prei snijden
Snij de lelijke uiteinden van 2 prei-stengels af. Snij de stengels dan in ringen van 3 centimeter. Was de prei goed, en spoel vooral al het zand uit het groen.
- Prei bakken
Verwarm een (hapjes)pan, waar je straks een deksel op kan doen. Smelt er op middelhoog vuur een klontje roomboter in. Bak daarin de prei ongeveer 4 minuten.
- Prei stoven
Zet dan het vuur lager. Voeg 1 theelepel tijm, zout naar smaak en peper naar smaak toe. Schep alles door elkaar. Voeg dan 100 milliliter water toe. Doe een deksel op de pan. Laat de prei 15 minuten met de deksel erop stoven.
- Water koken
Zet een flinke pan met heet water voor de gnocchi op het vuur en breng die aan de kook. Ga intussen verder met de saus.
- Sjalot bakken
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een steelpan. Bak daarin de sjalot, tot hij zacht wordt.
- Bloem en melk toevoegen
Doe 1 theelepel bloem bij de sjalot en roer die er snel doorheen. Voeg dan al roerend 150 milliliter halfvolle melk toe, zodat geen klonten ontstaan. Breng de melk dan aan de kook.
- Gorgonzola toevoegen
Snij het korstje van 200 gram gorgonzola. Snij de kaas dan in blokjes. Voeg beetje bij beetje de gorgonzola toe aan de melk, zodat de kaas smelt. Kook intussen de gnocchi.
- Saus op smaak maken
Maak de saus op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
- Gnocchi koken
Terwijl je de gorgonzola aan de saus toevoegt, doe je 800 gram verse gnocchi in het kokende water. Wacht tot het water kookt en de gnocchi gaan drijven. Kook ze dan 2 minuten. Daarna giet je de gnocchi af.
- Prei afgieten
Giet vocht uit de pan met prei af.
- Opdienen
Doe de gnocchi op de borden en verdeel de gorgonzolasaus erover. Verdeel ook de prei over de borden.
Zet de pepermolen op tafel, zodat de liefhebbers nog een beetje toe kunnen voegen.

Meer recepten
Vind je dit recept met gnocchi en prei lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.