Dit is het recept voor een lekkere vegetarische roti met uien, ei, aardappel en bonen. Een heerlijke variant op een traditioneel Surinaams gerecht. Leuk om op je gemak te maken terwijl je huis zich met de geur van de kruiden vult. Dit wil je zeker gaan eten!
Had ik al gezegd dat eten leuk en lekker moet zijn? Deze vegetarische roti past daar erg goed bij. De roti pannenkoek scheur je met de hand af en gebruik je om de curry op te pakken. De bonen, uien en aardappels zijn gesmoord in een lekker kruidige curry. Erg lekker!
Sperziebonen of kousenband?
Lui als ik ben koop ik meestal sperziebonen voor de roti. Wil je het nog wat origineler maken, koop dan kousenband. Helaas vind je dat vaak niet in de supermarkt. Wil je wel kousenband kopen, dan zal je even moeten zoeken bij je locale toko of zo.
Zelf roti’s maken?
Als je haast hebt koop je de roti’s gewoon in de winkel. Ik vind het natuurlijk leuk om dat zelf te doen. De instructies in het recept, zijn voor een amateur roti-bakker, zoals ik. Het kan vast beter, maar dit werkte voor mij goed. Ik maak ze ruim een uur van tevoren en warm ze net voor het opdienen even op in de magnetron.
Ingrediënten
Roti voor 4 personen:
Voor de roti
- 400 gram roti mix – bijvoorbeeld deze
- 350 gram lauwwarm water
- Zonnebloem olie voor het bakken
- Bloem voor het uitrollen
Voor de curry
- 4 eieren
- zonnebloemolie
- 2 rode uien
- 3 knoflooktenen
- 0,5 eetlepel komijnpoeder
- 0,5 eetlepel gedroogde koriander
- 2,5 eetlepels Curry/Massala kruiden – bijvoorbeeld deze
- 1 tomaat
- 600 gram aardappelen
- 500 gram sperziebonen of kousenband
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 groene peper
Vegetarische roti recept
Benodigde tijd: 2 uren
Zo maak je deze roti:
- Roti deeg maken
Roer 400 gram roti mix met 350 gram lauwwarm water tot een deeg. Rol hier acht ballen van en laat ze een half uur staan.
- Rol een deegbal uit
Strooi bloem op het aanrecht. Pak nu een bal en duw die met de hand een beetje plat. Doe nu ook wat bloem op de bovenkant van het deeg. Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van je koekenpan. Als het gaat plakken, dan doe je er nog wat bloem op.
- Bak de roti
Maak wat zonnebloemolie heet in de koekenpan. Maak de roti van het aanrecht los met een spatel en doe hem in de pan. Bak beide kanten twee keer. Tussendoor kun je met een kwastje wat zonnebloemolie op de roti smeren, zodat de beide kanten niet te droog worden.
- Herhaal stap 2 en 3
Herhaal dit tot alle roti’s gebakken zijn. Zet ze dan apart, met een omgekeerd bord er overheen tegen het uitdrogen.
- Eieren koken
Kook eerst 4 eieren hard. Dompel ze kort in koud water en laat ze dan
- Snij alle groenten
Intussen schil je 600 gram aardappelen. Snij ze in grote blokjes. Versnipper ook 2 rode uien. Snij 1 tomaat in blokjes. Was 500 snijbonen (of de kousenband) en snij de uiteinden er af. Snij ze daarna in stukjes van ongeveer 4 centimeter.
- Zet alle kruiden klaar
Pel 3 knoflooktenen en snij ze in kleine stukjes. Verwijder de zaden uit 1 groene peper en snij hem in stukjes. Doe ze samen in een bakje. Voeg daaraan 0,5 eetlepel komijnpoeder, 0,5 eetlepel koriander en 2,5 eetlepels Curry/Massala kruiden toe.
- Bak de uien en de kruiden
Verhit wat zonnebloemolie in een grote hapjespan en bak de de uien erin. Voeg een paar minuten voor ze klaar zijn de kruiden toe en bak deze mee. Let op dat het mengsel niet verbrandt. Doe er eventueel een beetje meer zonnebloemolie bij.
- Tomaat meebakken
Roer de tomaat erdoor en bak die een paar minuutjes mee.
- Aardappelen meebakken
Roer dan de aardappelen er door heen en bak ze even mee zodat ze lekker onder de kruiden komen.
- Heet water en bouillonblokjes toevoegen
Voeg heet water toe totdat de aardappelen half onder staan. Breng het aan de kook en laat 2 groentebouillonblokjes in het water oplossen. Roer alles voorzichtig door elkaar heen. Laat de vulling dan met de deksel er op 15 minuten sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn.
- Sperziebonen meekoken
Voeg nu de sperziebonen (of de kousenband) toe, leg de deksel weer op de pan en kook alles nog vijf minuten.
- Bak de gekookte eieren
Pel intussen de eieren. Bak ze even aan in wat zonnebloemolie. Rol ze dan kort door de curry in de pan met bonen.
- Doe zout en peper bij de curry
Proef daarna of de curry op smaak is en voeg eventueel wat zout en peper toe.
- Serveren
Warm de roti’s even op in de magnetron. Serveer de vulling samen met de opgewarmde roti’s en de eieren.

Meer lekkere gerechten
Vond je de vegetarische roti een lekker gerecht, dan vind je deze recepten waarschijnlijk ook lekker:
Of verzin zelf een vegetarisch recept. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de tips voor lekker vegetarisch koken.
Hoi Joost, al een hele tijd niet meer gemaakt, nu staat het op het menu voor deze week! Lekker! Ik maak de rotiplaten niet zelf, maar haal ze bij Ropram in Rotterdam, die zijn erg lekker. Zo is het voor ons een beetje take-away en een beetje van mezelf. Dank voor de inspiratie! Groet Nicolet
Kijk dat is leuk om te horen. Eet smakelijk dan :).
Ben gek op roti, bedankt voor het delen van dit recept, ben wel benieuwd naar de vegetarische versie!