Hou jij ook zo van de geur van versgebakken brood? Ik in ieder geval wel. Deze volkoren broodjes kan iedereen die een beetje geduld heeft bakken. Perfect voor als je een ochtend of middag vrij bent.
Naar het receptVoor een ander recept had ik een tijdje terug een minieme hoeveelheid volkoren tarwemeel nodig. Op zich geen probleem, maar ik zat dus sindsdien met bijna een kilo tarwemeel in huis. Bloem gebruik ik wel vaak, maar voor het tarwemeel had ik nog geen goede bestemming. Tenminste, niet meer dan het vage plan om er een keer volkoren broodjes mee te gaan bakken.
Weinig ingrediënten
Volkoren tarwemeel, gist, water, zout en een beetje olijfolie. Om deze broodjes te bakken heb je eigenlijk maar weinig nodig. Een korte blik in de keukenkastjes bevestigde mijn vermoeden: ik had alles eigenlijk wel in huis. Een kleine speurtocht over het internet leverde me de juiste verhoudingen op. Daar las ik ook dat het relatief goedkoop is om zelf volkoren broodjes te maken. Of het echt goedkoper is dan uit de supermarkt betwijfel ik, maar het is zeker veel leuker om te doen.
Zelf broodjes bakken kost wel even wat meer tijd dan pakje afbakbroodjes in de oven stoppen. Hou er rekening mee dat het deeg twee keer moet rijzen. Ook het bakken daarna duur wat langer. Niet echt een probleem natuurlijk. Zo heeft iedereen extra trek en dan zijn de complimenten extra groot. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Tijdens het rijzen kruip je gewoon nog even terug in bed.
Het resultaat zijn lekkere, een beetje stevige volkoren tarwebroodjes. Niet zo donker als sommige broodjes die je in de winkel koopt, maar daar moet haast wel iets aan toegevoegd zijn om ze te kleuren.
Meer recepten
Vind je het leuk om de volkoren broodjes te bakken? Dan ben je vast benieuwd naar andere leuke recepten om te bakken. Kijk dan eens op de pagina met alle snacks en gebak van eetman.nl.
Heerlijk zeg! 🙂
Bedankt voor het recept, ziet er heerlijk uit! Twee vraagjes: hoeveel gram gist heb je precies nodig en moet de bakplaat ingevet worden?
Hoi Wilma. Ik gebruik zakjes van 7 gram droge gist. De bakplaat is niet ingevet. Succes met bakken!