Home » Recepten » Snacks en gebak » Volkoren broodjes bakken

Hou jij ook zo van de geur van versgebakken brood? Ik in ieder geval wel. Deze volkoren broodjes kan iedereen die een beetje geduld heeft bakken. Perfect voor als je een ochtend of middag vrij bent.

Voor een ander recept had ik een tijdje terug een minieme hoeveelheid volkoren tarwemeel nodig. Op zich geen probleem, maar ik zat dus sindsdien met bijna een kilo tarwemeel in huis. Bloem gebruik ik wel vaak, maar voor het tarwemeel had ik nog geen goede bestemming. Tenminste, niet meer dan het vage plan om er een keer volkoren broodjes mee te gaan bakken.

Weinig ingrediënten

Volkoren tarwemeel, gist, water, zout en een beetje olijfolie. Om deze broodjes te bakken heb je eigenlijk maar weinig nodig. Een korte blik in de keukenkastjes bevestigde mijn vermoeden: ik had alles eigenlijk wel in huis. Een kleine speurtocht over het internet leverde me de juiste verhoudingen op. Daar las ik ook dat het relatief goedkoop is om zelf volkoren broodjes te maken. Of het echt goedkoper is dan uit de supermarkt betwijfel ik, maar het is zeker veel leuker om te doen.

Zelf broodjes bakken kost wel even wat meer tijd dan pakje afbakbroodjes in de oven stoppen. Hou er rekening mee dat het deeg twee keer moet rijzen. Ook het bakken daarna duur wat langer. Niet echt een probleem natuurlijk. Zo heeft iedereen extra trek en dan zijn de complimenten extra groot. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Tijdens het rijzen kruip je gewoon nog even terug in bed.

Het resultaat zijn lekkere, een beetje stevige volkoren tarwebroodjes. Niet zo donker als sommige broodjes die je in de winkel koopt, maar daar moet haast wel iets aan toegevoegd zijn om ze te kleuren.

Ingrediënten

Voor 6 grote of 8 kleine broodjes:

 • 230 milliliter lauwwarm water
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 1 theelepel suiker
 • 330 gram volkoren tarwemeel
 • 0,5 theelepel zout
 • 1 eetlepel olijfolie

Optioneel:

 • 40 gram zonnebloempitten of pompoenpitten

Volkoren broodjes recept

In deze video zie je hoe je de broodjes bakt. Daaronder lees je het recept stap voor stap.

Volkoren broodjes bakken

Benodigde tijd: 2 uren en 20 minuten

Zo maak je de volkoren broodjes:

 1. Meng water, gist en suiker

  Meng 230 milliliter lauwwarm water met 1 zakje gist en 1 theelepel suiker.

 2. Meng tarwemeel en zout

  Meng daarna 330 gram volkoren tarwemeel met 0,5 theelepel zout.

 3. Optioneel: zonnebloem- of pompoenpitten erbij

  Optioneel: je kan nu ook 20 gram van de zonnebloem- of pompoenpitten aan de bloem toevoegen.

 4. Deeg kneden

  Voeg het water met de gist dan toe aan de kom met tarwebloem. Voeg ook 1 eetlepel olijfolie toe. Kneed alles circa 10 minuten goed door elkaar, tot het niet meer plakkerig is. Een mooi klusje voor de keukenmachine. Maar het kan ook met de hand.

 5. 1 uur rijzen

  Zet de kom dan met folie of en vochtige theedoek afgedekt weg. Laat het deeg 1 uur rijzen.

 6. Bolletjes maken

  Bestuif het aanrecht met wat bloem en duw daarop het deeg voorzichtig uit tot een rechthoek. Snij uit die rechthoek 6 of 8 stukken. Maak elk van die stukken voorzichtig een beetje rond, zonder ze echt te kneden.

 7. 40 minuten rijzen

  Leg die bolletjes een beetje uit elkaar met wat folie er losjes over. Laat de bolletjes nog een keer 40 minuten rijzen.

 8. Oven naar 200 graden voorverwarmen

  Verwarm intussen de oven voor tot 200 graden.

 9. Optioneel: zonnebloem- of pompoenpitten erop

  Optioneel: maak de bovenkant van de bolletjes een beetje vochtig met een kwastje of een natte hand. Leg 20 gram zonnebloem- of pompoenpitten op het aanrecht. Rol de bovenkant van de broodjes door de pitten, zodat ze eraan vastplakken.

 10. 20 minuten bakken

  Leg de bolletjes op de bakplaat. Leg ze een beetje uit elkaar, want ze gaan ook in de oven nog een beetje uitzetten. Bak de volkoren broodjes in circa 20 minuten, tot de korst knapperig hard en lichtbruin is. Haal ze dan uit de oven en laat ze op een rooster een beetje afkoelen.

Volkoren broodjes bakken recept feb 2020 800x800
Zelfgebakken volkoren broodjes

Meer recepten

Vind je het leuk om de volkoren broodjes te bakken? Dan ben je vast benieuwd naar andere leuke recepten om te bakken. Kijk dan eens op de pagina met alle snacks en gebak van eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen