5.0 van 2 stem
Home » Bakken » Brood » Volkoren broodjes bakken

Hou jij ook zo van de geur van versgebakken brood? Ik in ieder geval wel. Deze volkoren broodjes kan iedereen die een beetje geduld heeft bakken. Perfect voor als je een ochtend of middag vrij bent.

Naar het recept

Voor een ander recept had ik een tijdje terug een minieme hoeveelheid volkoren tarwemeel nodig. Op zich geen probleem, maar ik zat dus sindsdien met bijna een kilo tarwemeel in huis. Bloem gebruik ik wel vaak, maar voor het tarwemeel had ik nog geen goede bestemming. Tenminste, niet meer dan het vage plan om er een keer volkoren broodjes mee te gaan bakken.

Weinig ingrediënten

Volkoren tarwemeel, gist, water, zout en een beetje olijfolie. Om deze broodjes te bakken heb je eigenlijk maar weinig nodig. Een korte blik in de keukenkastjes bevestigde mijn vermoeden: ik had alles eigenlijk wel in huis. Een kleine speurtocht over het internet leverde me de juiste verhoudingen op. Daar las ik ook dat het relatief goedkoop is om zelf volkoren broodjes te maken. Of het echt goedkoper is dan uit de supermarkt betwijfel ik, maar het is zeker veel leuker om te doen.

Zelf broodjes bakken kost wel even wat meer tijd dan pakje afbakbroodjes in de oven stoppen. Hou er rekening mee dat het deeg twee keer moet rijzen. Ook het bakken daarna duur wat langer. Niet echt een probleem natuurlijk. Zo heeft iedereen extra trek en dan zijn de complimenten extra groot. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Tijdens het rijzen kruip je gewoon nog even terug in bed.

Het resultaat zijn lekkere, een beetje stevige volkoren tarwebroodjes. Niet zo donker als sommige broodjes die je in de winkel koopt, maar daar moet haast wel iets aan toegevoegd zijn om ze te kleuren.

Volkoren broodjes bakken

5.0 van 2 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

2

uren 

20

minuten

Om verse volkoren broodjes te bakken heb je maar weinig nodig. Volkoren tarwemeel, gist, water, zout, een beetje olijfolie en wat geduld.

Ingrediënten

  • Voor 6 broodjes
  • 230 milliliter water (op kamertemperatuur)

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • 1 theelepel suiker

  • 330 gram volkoren tarwemeel

  • 0,5 theelepel zout (3 gram)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Optioneel
  • 40 gram zonnebloempitten of pompoenpitten

Recept

  • Meng de ingrediënten
    Doe 230 milliliter water, 1 zakje gist, 1 theelepel suiker, 330 gram volkoren tarwemeel, 1/2 theelepel zout, 1 eetlepel olijfolie en (optioneel) 20 gram zonnebloem- of pompoenpitten. Meng ze met een vork doorelkaar.
  • Deeg kneden
    Leg het deeg op een schoon aanrechtblad. Was je handen zonder zeep, schud de druppels eraf maar maak ze niet droog. Kneed het deeg 15 minuten. Rek het telkens uit, vouw het dubbel en draai het een kwart slag. In dit filmpje zie je wat ik bedoel.
  • 1 uur rijzen
    Doe het deeg weer in de kom. Dek de kom af met een deksel of een vochtige theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Bakplaat met bakpapier klaarzetten
    Knip alvast een stuk bakpapier zo groot als je bakplaat. Leg het papier op de bakplaat.
  • Bolletjes maken
    Bestuif het aanrecht met wat bloem en duw daarop het deeg voorzichtig uit tot een rechthoek. Snij uit die rechthoek 6 even grote stukken deeg. Maak er bolletjes van door voorzichtig vanuit elke kant puntjes deeg uit te rekken en naar het midden te vouwen.
  • 40 minuten rijzen
    Leg de deegbolletjes met de mooie onderkant naar boven op het bakpapier. Leg er losjes wat huishoudfolie of een vochtige theedoek overheen. Laat de bolletjes nog een keer 40 minuten rijzen.
  • Oven naar 200 graden voorverwarmen
    Verwarm 10 minuten voor het deeg gerezen is alvast de oven voor naar 200 graden.
  • Optioneel: zonnebloem- of pompoenpitten erop
    Maak de bovenkant van de bolletjes een beetje vochtig met een kwastje of een natte hand. Strooi er 20 gram zonnebloem- of pompoenpitten op. Duw ze voorzichtig aan, zodat ze eraan vastplakken.
  • 20 minuten bakken
    Bak de volkoren broodjes in circa 20 minuten, tot de korst knapperig hard en lichtbruin is. Haal ze dan uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Recept video

Opmerkingen

  • Tip. Om het deeg makkelijk uit de kom te halen na het rijzen is een deegschraper erg handig. Om de prijs hoef je het niet te laten, je koopt ze al voor minder dan 2 euro.

Meer recepten

Vind je het leuk om de volkoren broodjes te bakken? Dan ben je vast benieuwd naar andere leuke recepten om te bakken. Kijk dan eens op de pagina met alle broodrecepten van eetman.nl.

Volkoren broodjes bakken recept feb 2020 800x800
Zelfgebakken volkoren broodjes

About the Author

Eetman

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles