Trek jij een keukenkastje open en komt er gelijk van alles uit vallen? Of ben je steeds op zoek naar dingen, maar kun je ze niet vinden omdat je kastjes zo vol staan? Dan zit er maar één ding op: het is tijd om op te ruimen, en flink ook. Je keuken wordt een veel prettigere plek als de boel netjes en overzichtelijk is, en je in één oogopslag kunt zien wat er precies in een kastje staat. Aan de bak, dus!
Heb je het allemaal echt nodig?
Laten we beginnen met je serviesgoed. Kijk er eens kritisch naar, en vraag je af of je alles ook echt gebruikt. Veel mensen kiezen voor complete serviessets, omdat zij dan meteen alles in huis hebben. Een slimme keuze. Het kan echter wel zo zijn dat er in de set ook wat dingen zitten die je bij nader inzien niet gebruikt. Klinkt dat je bekend in de oren?
Staat er al jaren een werkloze juskom of botervloot in je keukenkastje? Haal die er dan snel weg. Je gaat hem echt niet meer gebruiken, en het zorgt er alleen maar voor dat je minder dingen die je wél gebruikt in je kastjes kwijt kunt. Hetzelfde geldt voor borden in een maat die je nooit gebruikt, en andere zaken die ruimte in staan te nemen. Wees kritisch, en ruim grondig op, daar heb je echt allemaal maar plezier van.
Ook je glazen moet je even kritisch bekijken. Heb je er niet te veel? Zijn ze allemaal nog goed, of zitten er exemplaren tussen met beschadigingen? Een glas of twee per bewoner van een huis is meestal voldoende, aangevuld met een paar exemplaren voor eventuele bezoekers. Omdat je glazen nogal eens cadeau krijgt, al dan niet bij spaaracties, willen we er nog wel eens veel te veel van verzamelen. Niet nodig, en zonde van de ruimte.
Zijn er dingen over de datum?
Na de kastjes met servies zijn de kastjes met levensmiddelen aan de beurt. Die zetten we graag in lekkere grote, diepe kasten, waar we veel in kwijt kunnen. Nadeel daarvan is dat zich er meestal allerlei dingen in verzamelen die we toch niet opeten, en die inmiddels over de datum zijn.
Haal je kastjes eens helemaal leeg, en gooi weg wat niet meer goed is of wat niet meer gegeten gaat worden. Vervolgens ruim je je kastjes weer in, maar dan wel systematisch. Dezelfde soorten etenswaren bij elkaar, en gesorteerd op datum. Dat wat het eerste op moet zijn vooraan, gevolgd door de rest.
Koop pas weer nieuwe voorraden als er iets op raakt, en niet alleen maar omdat het in de aanbieding is. Gooi je het maanden later weg omdat je het niet gebruikt hebt, heb je tenslotte niet bepaald een goede besparing gedaan.
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.